URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2021, 10:33

Hărnicie păguboasă: Un angajat al ABA Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată din Valea Iadului! (FOTO)

Hărnicie păguboasă: Un angajat al ABA Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată din Valea Iadului! (FOTO) OM VS. NATURĂ. Ceea ce natura a conservat mii de ani, un "Dorel" de la ABA Crişuri a distrus într-o clipă: toţi arbuştii de liliac carpatin din jurul cantonului Murgaşu au fost tăiaţi de un cantonier pus pe curăţenie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre Valea Iadului se spune că, în săptămânile în care liliacul carpatin este înflorit, arată ca Raiul. Anul acesta, însă, Raiul este sărac...

Lipsa de instruire şi excesul de zel dovedite de un angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri a dus la dispariţia liliacului din inima rezervaţiei, adică din împrejurimile cantonului Murgaşu. Responsabil cu măsurarea debitelor, bărbatul a vrut să facă curăţenie în jurul cantonului, defrişând buruienile, tufărişul, dar şi arbuştii protejaţi de lege.

Relicvă glaciară

Liliacul carpatinLiliacul carpatin sau transilvănean (cu denumirea ştiinţifică Syringa josikaea) este o relicvă glaciară, care se găseşte pe porţiuni restrânse ale lanţului carpatic din România şi Ucraina. La prima vedere, arbustul seamănă foarte bine cu liliacul comun, însă florile movulii (foto), care se deschid în luna iunie, sunt mai lungi şi tubuloase.

În ţara noastră, arbuşti din această specie endemică au fost observaţi în Munţii Maramureşului şi în Bihor, pe Valea Iadului, Valea Arieşului şi Valea Aleului. Pe Valea Iadului, cei mai mulţi erau concentraţi în jurul cantonului Murgaşu din Stâna de Vale, motiv pentru care o suprafaţă de 2 hectare a fost delimitată ca arie protejată, astfel încât liliacul să înflorească liniştit acolo.

Un raport din 2016 publicat pe site-ul Ministerului Mediului arată că reducerea numărului de exemplare este "o problemă deosebit de gravă", provocată de furtul de plante. Tocmai ca să atragă atenţia asupra speciei, an de an, asociaţia Aqua Crisius, custodele Văii Iadului, organizează Ziua Liliacului Carpatin şi duce copii în tabără la Murgaşu.

Drujbaşul de la ABA

În această vară, în inima ariei protejate, liliacul nu mai înfloreşte, însă, şi nu din cauze naturale, ci din ignoranţa unui "Dorel"!

În luna mai, un angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, responsabil cu măsurarea debitelor la Murgaşu, a defrişat toţi arbuştii din jur, ca şi cum ar fi fost nişte buruieni inutile. Bărbatul, un localnic din Budureasa, ar fi vrut să facă curăţenie, ca să asigure acces uşor la puntea de măsurători şi să nu le lase viperelor niciun ascunziş.

Individul fie nu ştia că în jurul cantonului creşte liliacul carpatin, fie acest "detaliu" nu l-a interesat deloc. Cert este că a "ras" întreaga zonă, iar şapte arbuşti de liliac carpatin vechi de cine ştie câte sute de ani au devenit material de compost. În urma lui, au rămas doar rădăcinile din care, ca norocul, răsar lăstari noi.

De capul lui

Pasztor Sandor, seful ABA CrișuriŞefii ABA Crişuri susţin că subordonatul lor n-ar fi recunoscut arbuştii. "Din neatenţie, întrucât vegetaţia încă nu era înfrunzită, a tăiat ramurile de la şapte exemplare de liliac transilvănean", se arată într-un răspuns transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, de directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor (foto), reinstalat în funcţie săptămâna trecută, după mazilirea PNL-istului Ionel Avrigeanu.

Este greu de crezut însă că arbuştii erau neînfrunziţi în luna mai, adică cu o lună înainte să înflorească. În plus, în zonă există panouri informative, puse de Aqua Crisius, pe lângă care angajaţii ABA Crişuri trec de fiecare dată când urcă la canton, aşa că angajatul n-are nicio scuză că n-a ştiut ce taie. La fel, n-are scuze nici instituţia care trebuia să-l instruiască şi care acum se delimitează de fapta sa. "Angajatul nu a primit sarcini în acest sens, acţiunea fiind una individuală", a mai transmis Pásztor.

Culmea este că zona cantonului nici măcar nu este proprietatea ABA, ci a Episcopiei Greco-Catolice, unde hidrologii sunt chiriaşi. Aşadar, "drujbaşul" a produs o pagubă nu doar mediului înconjurător, ci şi episcopului Virgil Bercea, un cunoscut iubitor de natură şi de flori...

A comis-o iar!

Problema a ajuns şi în atenţia comisarilor Gărzii de Mediu Bihor, care recent au fost în control şi au confirmat că arbuştii au fost defrişaţi fără pic de responsabilitate. "Vom face un denunţ penal", spune comisarul-şef Sever Şerbănescu, cu trimitere la Ordonanţa 57/2007 privind regimul ariilor naturale, care prevede că distrugerea cu intenţie a plantelor protejate este infracţiune şi se pedepseşte cu până la 3 ani de închisoare.

Speriat de consecinţele faptei sale, după controlul Gărzii de Mediu, acelaşi angajat a comis-o din nou: a replantat în jurul cantonului lăstari de liliac carpatin, ignorând însă că sunt importante şi ocrotite doar exemplarele sălbatice, nu cele puse de mâna omului.

În plus, nu e clar de unde a luat cantonierul puieţii. ABA Crişuri susţine că provin din afara ariei protejate, dar comisarii de mediu trebuie să stabilească dacă este aşa sau, de fapt, cantonierul a rupt lăstarii tot de pe teritoriul ariei protejate.

Ceea ce i-ar putea aduce un al doilea dosar penal, dar şi titlul de distrugătorul anului în natura din Bihor...

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Jale
E jale rau cand pasztorel caca pareri!! E o nulitate greu de egalat si, niciodata, nu a voit binele obstii bihorene!! Pentru Bihor/bihoreni, e un blestem UDMR-ist!!
Postat 01 Iulie 2021, 14:18 de AnaConda
"Dorelul carpatin", o specie care nu-i deloc in pericol de disparitie...
Nu exista scuza ca nu stii ca te afli intr-o zona protejata sau ca nu stii ca ai rupt / taiat o planta ori un arbust protejat. Ai obligatia legala sa te informezi in ce zona "habitezi". Mai sunt si "bizoni carpatini" care ambaleaza ca naucii ATV-uri in zone protejate ... Pentru ei panourile informative is degeaba, ca se feresc sa citeasca, ca nu cumva sa nu-si oboseasca neuronul singuratic si aflat pe cale de disparitie
Postat 01 Iulie 2021, 11:20 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON