URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2022, 10:05

Hainele la sortat! Din anul 2025, bihorenii vor trebui să colecteze separat şi deşeurile textile, iar autorităţile caută soluţii

Hainele la sortat! Din anul 2025, bihorenii vor trebui să colecteze separat şi deşeurile textile, iar autorităţile caută soluţii MAI BINE SĂ PREVII. Reciclarea deşeurilor textile presupune o tehnologie de separare a fibrelor, scumpă în prezent, aşa că cea mai pertinentă soluţie pentru a reduce aceste deşeuri este refolosirea lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un an, cetăţenii Uniunii Europene cumpără 6,4 milioane de tone de îmbrăcăminte nouă şi, odată abandonate, peste jumătate dintre haine nu sunt reciclate, ci aruncate la gropile de gunoi. Această realitate va trebui să se schimbe, pentru că, din 2025, toate ţările UE vor trebui să asigure colectarea separată a produselor textile.

Ce se va întâmpla cu hainele, odată colectate, nu este încă clar, pentru că tehnologiile de reciclare sunt puţine şi scumpe. În Bihor, o posibilitate pe care autorităţile o iau în calcul este valorificarea lor energetică.

Resurse risipite

Nu bine se obişnuiesc bihorenii cu colectarea separată în patru sau cinci fracţii, că vor trebui să mai facă o selecţie între gunoaiele pe care le aruncă. Potrivit Directivei-cadru privind deşeurile, până cel târziu pe 1 ianuarie 2025 toate ţările membre UE vor trebui să implementeze un sistem de colectare separată şi pentru deşeurile textile. 

Conform datelor statistice ale UE, într-un an, un european consumă 26 kilograme de textile şi aruncă 11 kg. Cele mai multe dintre aceste deşeuri sunt incinerate sau ajung în gropile de gunoi.

Un tricou, de exemplu, pentru a cărui producţie s-au consumat 2.700 litri de apă, adică apa potabilă necesară unei persoane în 2,5 ani, este compus din fibre de mai multe feluri, de la cele naturale, la cele sintetice, şi ele diferite. Ca să fie reciclate, aceste fibre ar trebui întâi separate, ceea ce presupune tehnologie de vârf şi costuri pe măsură. 

Refolosirea e cheia

Pentru utilizarea prudentă şi eficientă a resurselor naturale şi pentru a creşte calitatea mediului înconjurător, Directiva UE prevede că, întâi de toate, statele membre trebuie să încurajeze refolosirea textilelor, inclusiv reintroducerea lor în magazine care vând produse second-hand şi care încep să fie tot mai căutate în Europa, îndeosebi de cei care pun preţ pe ecologie. 

De asemenea, o soluţie la îndemână pentru reducerea deşeurilor textile este donarea lor. De ani buni, şi în Oradea sunt amplasate mai multe containere pentru textile, încălţăminte sau produse de marochinărie, pe care asociaţiile Filantropia şi Caritas Eparhial le sortează, apoi le spală şi le oferă celor care au nevoie de ele. 

Campanii dedicate

Pe lângă promovarea reutilizării ca un gest firesc faţă de mediu, autorităţile vor trebui să găsească soluţii pentru colectarea deşeurilor textile de la cetăţeni, fie că acestea vor fi ridicate de operatorii de salubritate direct din gospodării, aşa cum astăzi sunt colectate reciclabilele, de pildă, fie că vor derula campanii anume pentru strângerea lor. 

În localităţile izolate, instituirea unui traseu distinct de colectare a textilelor ar putea aduce mediului mai multe prejudicii decât beneficii, provocând poluare fără a prelua pentru reciclare prea multe textile, aşa că organizarea unor campanii dedicate sau amenajarea unor puncte de colectare ar fi o soluţie mai etică faţă de natură. 

Mircea Mălan, preşedintele Ecolect Group, organismul responsabil cu colectarea deşeurilor din Bihor, spune că deja caută soluţii pentru colectarea separată a textilelor. "Am început discuţiile pe această temă, pentru că vrem să anticipăm această obligaţie şi să începem colectarea înainte de termenul limită. La început prin campanii de colectare, nu din poartă în poartă", spune Mălan.

Soluţie provizorie 

Ce se va întâmpla cu deşeurile textile colectate pare întrebarea cea mai grea. "O soluţie pe care o discutăm este valorificarea lor energetică, adică arderea, la fabrica de ciment Holcim", spune Mălan. Textilele vor trebui tocate în prealabil şi "curăţate" de orice accesorii din piele, iar asta va presupune pentru Ecolect o investiţie de cel puţin 100.000 euro într-o maşinărie care să facă asta. 

În plus, pentru localităţile mari, cum este Oradea, arderea deşeurilor textile ar putea să nu fie posibilă. "Legea ne impune ca cel mult 10% din deşeurile produse în municipiu să fie valorificate energetic şi va trebui să avem grijă să nu depăşim acest procent", spune primarul Florin Birta (foto).

Orice soluţie va fi identificată în cadrul Ecolect va fi aplicată şi în Oradea. "Dar până atunci trebuie să ne obişnuim să colectăm separat fracţiile deja instituite", mai zice Birta. Asta înseamnă că reciclabilele se aruncă în sacii sau pubelele galbene, biodeşeurile în recipientele maro, iar hainele nefolositoare în pubelele negre, printre deşeurile reziduale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Alta ipocrizie
Tot asa se continua cu lucrul gunoierilor transferat ,obligatoriu cetatenilor, srios? Cetatenii n-au ce lucra ? numai sa coecteze selectiv si sa mai si plateasca pentru asta ,ca doar in facturi nu prea reiese scadere de pret prea substantiala!!!
Postat 26 Mai 2022, 09:49 de User anonimizat
@ pinonel
Nu are nevoie de tramvai țăranul de birta pentru ca-i pregateste Laza pista de biciclete. Eventual tramvaiul spre Sanmartin va urma cand nu o sa mai aiba ce expropria in Oradea
Postat 28 Aprilie 2022, 10:29 de oradeanbihor
@oradean
Da-ti peste gura, nu le dai idei! Ca maine il vezi ca vrea tramvai pe ulita lui din Sanmartin!
Postat 28 Aprilie 2022, 09:35 de pinonel
optimista stire
da, si hainele devin o problema, fast-fashion. Un tip de deseu pe care le vezi des in mormanele clandestine si trebuie facut ceva si cu asta. Legislatia pare ca lasa destula libertate de a incerca modalitati diferite de a aborda subiectul de la o localitate la alta. Incinerarea, refolosirea, donatiile, reciclarea, cumparat second, etc trebuie practicate mai mult. Iar sa iti faci curat odata la 3 luni in dulap, sa le pui separat ce nu mai folosesti pentru a le colecta separat, sunt de-acord ca e o obligatie rezonabila, chiar si eu care ma mai plang ca sunt multe fractii diferite. Nu imi un efort prea mare, daca sistemul se va aplica cu success.
Postat 27 Aprilie 2022, 18:41 de unu
Ecolojiștii lu' pește!
Vă așteptati la o populație educată și civilizată, când voi sunteți total pe lângă! Cum să spui mă că pentru un tricou consumi 2700 litri apă, cănd pentru a produce o Tesla, Mercedes sau BMW se consuma aprox. 3000 de litri?!? Cum să te prefaci mă, mare ecologist, cănd tu primar, viceprimar, plimbător de hartii, sau mic funcționar, te plimbi doar cu mașina chiar și pentru căteva sute de metrii. Peștele de la cap e impuțit in cazul ăsta. Când o sa-i văd pe pe mai marii orașului circuland la si de la muncă cu tramvaiul, bicicleta sau pe jos, zi de zi, o să-i cred că se gândesc la un mediu curat. Pană atunci, mucles, (doar) banii vorbesc!
Postat 27 Aprilie 2022, 16:34 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON