URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2024, 20:05

Haine la „descusut”: RER Vest demarează colectarea separată a deșeurilor textile în Zona Metropolitană Oradea

Haine la „descusut”: RER Vest demarează colectarea separată a deșeurilor textile în Zona Metropolitană Oradea ÎN SACI. Bihorenii care locuiesc în comunele din jurul Oradiei vor arunca deșeurile textile în saci transparenți, pe care îi vor lăsa în fața porților, la fel ca celelalte fracții
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul local de salubritate continuă să se îmbunătăţească. Bihorenii care locuiesc în Zona Metropolitană Oradea, unde RER Vest este operatorul de salubrizare, vor putea scoate spre colectare, în a treia săptămână din luna iunie, o nouă fracţie de deşeuri: textile. 

Sticla, mai rar

Legea din România, adaptată la cea europeană, impune colectarea separată a textilelor din 1 ianuarie 2025, însă Bihorul vrea să fie din nou fruntaş: locuitorii din zona Aleşd deja colectează separat hainele şi alte ţesături, iar din iunie şi locuitorii din Zona Metropolitană Oradea vor face acelaşi lucru. De asemenea, în Oradea sunt disponibile containere pentru resturi textile, unde cetăţenii pot lăsa gratuit aceste obiecte.

În cea mai recentă şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor, ADI Ecolect Group Bihor, entitatea care reglementează sistemul de management al deşeurilor din judeţ, a solicitat RER Vest să reducă frecvenţa de colectare a ambalajelor din sticlă, din cauza redirecţionării acestui tip de deşeuri în sistemul de Garanţie-Returnare. 

Asta înseamnă că în Zona Metropolitană, RER Vest va colecta sticla o dată la trei luni şi, în paralel, va introduce colectarea de textile, tot o dată la trei luni. Odată preluate de la cetăţeni, aceste deşeuri vor fi predate firmelor specializate în reciclarea lor.

Calendare noi

Deşeurile pe care operatorul de salubrizare le va colecta pentru prima dată în săptămâna 17-21 iunie, în ziua de colectare în care până atunci se ridica sticla, sunt: bluze, tricouri, pantaloni, cămăşi, adică toate tipurile de îmbrăcăminte, precum şi pături, draperii, perdele, lenjerii de pat.

Aceste tipuri de deşeuri se vor depozita în saci transparenţi, care să le permită muncitorilor să vadă conţinutul, dar şi pentru a putea fi colectate mai uşor. 

Nu sunt considerate deşeuri textile saltelele, covoarele, topperele de saltea, care sunt deşeuri voluminoase şi trebuie aruncate ca atare. 

RER Vest a pregătit noile calendare, care includ şi datele de colectarea de sticlă şi textile, o dată la trei luni, iar acestea vor fi distribuite săptămâna viitoare primăriilor din Zona Metropolitană, de unde cetăţenii le vor putea ridica. De asemenea, calendarele vor fi disponibile pentru descărcare şi pe site-ul www.rervest.ro, la meniul "Utile", secţiunea "Zona Metropolitană Oradea".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON