URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2015, 13:09

Hai să ne unim cu ţara!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mereu ne-am plâns de destinul oraşului nostru, silit să trăiască în umbra unor metropole ca Timişoara sau Cluj. Întotdeauna de vină a fost destinul, "miticii" de la Bucureşti, neşansa de a alege între doi comunişti, precum Băsescu-Năstase, sau între un măscărici şi un bolşevic, vezi cazul Vadim-Iliescu.

De câte ori am ieşit la vot am pus ştampila cu un nod în gât fiindcă, pe lângă candidatul meu preferat, mai trebuia să validez şi nişte loaze strecurate cu abilitate pe liste de versaţii noştri politicieni.

Ei, bine, acum să vedem ce oameni suntem. Orădeni adevăraţi sau vopsiţi? Pentru mine nu există orădeni unguri sau români, orădeni penelişti sau pesedişti. Ci orădeni care iubesc oraşul şi orădeni care sunt invidioşi pe cei dintâi. În mod cert, proiectul unirii cu Sînmartinul va fi îmbrăţişat de cei care cred în destinul acestui oraş, sperând să ajungem nu un Zalău mai mare, ci un Cluj mai cochet.

Cine se opune acestui proiect? Printre personalităţile marcante apar domnii Kiss Alexandru şi Ioan Mang, doi exponenţi uzaţi ai unei clase politice compromise. Nu cred în valoarea explicaţiilor lor despre dezastrul pe care, chipurile, îl poate aduce unificarea, pentru că ei şi-au dat măsura valorii atunci când au decis că principalul proiect strategic pentru judeţul Bihor este drumul Şuşti-Moneasa.

Nu e uşor să scoţi din case 60.000 de cetăţeni să iasă la vot. Dar ar fi păcat ca noi, orădenii, să ratăm şansa de a ne croi viitorul prin propria voinţă. Altfel, vom rămâne să ne lamentăm că nu avem noroc în viaţă, că toată lumea e împotriva noastră şi, bineînţeles, că noi n-avem nicio vină...

Citiţi pe această temă şi articolul "Până la capăt! Ideea unificării cu Oradea începe să-i seducă pe locuitorii din Sînmartin"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
baubaul Cluj
Nu stiu de ce va razboiti atat de mult cu Cluj-Napoca. si va sperie idee de aceeasi regiune. Palatul Baroc, Cetatea, palatele de pe centru nu pot fi demontate si montate la Cluj(in primul rand din lipsa de spatiu :) 0 nu se va apuca nimeni sa transporte apa termala din Felix pana la Baile Someseni. In schimb Oradea poate sa preia treptat, bucata cu bucata UBB-ul.In plus si in primul rand 70% din productia de software a Romaniei e la Cluj. Se dezvolta si nu are spatiu unde sa se extinda. Din taxele si impozitele clujenilor oare in ce regiune va decide consiliul regional sa dezvolte urmatorul centru IT ? Oradea trebuie sa fie un partener egal al Clujului in regiunea de dezvoltare Nord-Vest pentru ca impreuna sa conduca cea mai bogata regiune din Romania.
Postat 11 Mai 2015, 16:49 de Iulian_Kaiel
Zic și eu
Prima concluzie deductibilă a autorului (chiar dacă nu scrie) ar fi, că de data asta, nu va mai avea nodul în gât? Eu nu simt această senzaţie de uşurare. A doua concluzie - a mea de data asta: dacă ar fi vorba de propria noastră voinţă, cred că am ieşi la vot (toţi aia 60 000 pomeniţi) fără sa trebuiască sa fim scoşi. E posibil ca pentru unii, unirea aceasta să fie o şansă, tot aşa cum proiectul strategic menţionat - ar fi tot o șansă dar pentru alţii. Dar nu cred că noi ceilalţi (60 000 ...) am avea ceva de câştigat sau pierdut. Oricum, dacă dintre personalităţile marcante Orădene, se opun numai cei doi menţionaţi, sunt convins că votul va avea un rezultat pozitiv (pentru iniţiatori). Dacă nu iese bine, voi putea trage concluzia că mai sunt şi alte personalităţi marcante în micul nostru oraş, care parcă nu cu mult timp în urmă, era numit şi "Parisul de pe Peţa" - câștigând acest alint chiar și fără mâna autoritară a actualului primar). Din păcate n-am mai auzit demult pe nimeni pomenind de Oradea sub această denumire.
Postat 08 Mai 2015, 11:39 de Milo
Bade chirila...
Te ataca hudemeristii, stapanii tai. Se tem idiotii ca le furi ciolanul!
Postat 07 Mai 2015, 17:25 de Valhalla-Asgard
@vg
dc cineva vrea sa voteze si nu poate din motive intemeiate (spitalizare or puscarie - insa cu drept de a vota), acesta va trebui sa notifice conducerea unitatii (spital or puscarie) ca vrea sa voteze cat mai din timp, iar conducerea unitatii va programa sambata, 09.05.2015 intre 18-20 astfel incat urna mobila sa treaca si pe la acele persoane inregistrate pentru votul la urna mobila.
Postat 07 Mai 2015, 17:24 de unu
Chiar că e folclor de BIhor...
"Unii zice, nu glumeşte / Că nu ştie ce vorbeşte!" Cam asta-mi vine-n minte când citesc acest gen de editoriale! Iar cel de faţă nu iese din tiparele cu care ne-am obişnuit. Un amalgam de idei, care mai de care mai hilare, "dezosate macanic" de orice conţinut şi servite cititorului sub formă de "terci gazetăresc" de duzină. Ca-n bancul cu ăla care se plimba, învârtind pe deget cheile de la Mercedes: care pui botu'? care pui botu'?
Postat 06 Mai 2015, 18:32 de Profesorul
corecti pana la capat
e ok! asadar am aflat cateva reguli f. importante, pe care insa nu le mai trambitzeaza nimeni, ca cica toti ar trebui sa le stie de cand s-au nascut, ca le scrie pe biletele in maternitate ori pe unde se nasc. plus ca, aceste reguli sunt scrise pe toate gardurile, chiar si pe Primarie, mare cu negru sau cu vopsea rosie. ok. si, daca cineva vrea sa voteze, dar nu poate ajunge la urnă, c-asa vrea Doamne Doamne, atunci cum se procedeaza? sunt, totusi, niste voturi dintre cele 30%... aici care sunt regulile, ca nu le-am vazut scrise mare ...?
Postat 06 Mai 2015, 16:23 de vg
@vg
referendumul ca sa fie validat trebuie sa fie prezenta la vot peste 30% si in oradea si peste 30% si in sanmartin. totul se ia separat. trebuie de asemenea ca sa fie cel putin 50%+1 voturi pentru atat in oradea, seprat atat si in sanmartin. Nu se iau impreuna la gramada, ci separat - nu e dragoste cu forta.
Postat 06 Mai 2015, 13:14 de unu
corect
e ok, hai sa ne unim... dar, care sunt regulile jocului, ale referendumului, ca mi se pare oarecum bizar. 50%+1 din ce se voteaza si se face mirifica unire ori cum??? ca, daca Bucurestiul, de exemplu, ar vrea sa se uneasca cu Sanmartinul, prin absurd, sa zicem doar asa, atunci nici nu prea ar conta prezenta la vot a celor din Sanmartin in comparatie cu votul celor din Bucuresti, care ar fi de departe majoritar. sa se zica limpede de ce conteaza prezenta la vot ca sa fie validat referendumul si regulile acestui vot, sa fie informat corect si la timp cetateanul.
Postat 06 Mai 2015, 10:01 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON