URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2024, 11:21

Hai la o tură cu bicicleta! Invitație de la Florin Mihuț, tânărul care și-a învins dizabilitatea prin sport

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi sunt într-un scaun rulant, nu stau departe de sport. Când am o activitate fizică mă simt bine, sănătos şi puternic. Am iubit întotdeauna sportul, aşa că n-am avut de gând să mă opresc nici atunci când am ajuns ţintuit într-un scaun rulant, în 2019. 

Cu toate acestea, unii oameni încă mă privesc ca şi cum aş fi bolnav. Le explic însă că, chiar dacă nu-mi simt picioarele, asta nu mă împiedică să am în continuare o viaţă activă, atât cât îmi permite propriul corp.   

Gândeşte-te că tot ce fac, fac cu mâinile. Mă pun în pat cu ajutorul lor, împing roţile scaunului, pedalez pe bicicleta mea cu mâinile ori conduc maşina. Am nevoie de braţe puternice pentru a face toate astea, aşa că antrenamentele săptămânale la braţe şi spate nu trebuie să lipsească. 

După fiecare antrenament, starea mea fizică şi mintală se îmbunătăţeşte, mă simt mai sănătos, mai liber, mai fericit. Când mă uit la hand-bike-ul meu, uit că aş avea o dizabilitate. Când o folosesc, sunt din nou printre oameni activi, singura diferenţă fiind că eu sunt cu un metru şi jumătate mai jos decât ei. 

Îmi place să fiu înconjurat de alţi pasionaţi de sport, pentru că ei mereu sunt cu zâmbetul pe buze, energici, te fac să te simţi viu. Din cauza grijilor cotidiene, unii uită să fie aşa, uită că există speranţă, că fericirea stă în lucruri mici, precum o tură cu bicicleta, un sărut pe umărul soţiei sau o rugăciune.

Când vei uita să zâmbeşti, uită-te la mine: la 25 de ani am ajuns în scaun rulant, dar asta nu m-a împiedicat să visez. Puteam să rămân într-o cameră, să mă ascund de ochii lumii şi să-mi plâng de milă. Am ales să ies în faţă, să-mi spun povestea şi să îmi găsesc o nouă cale, tot prin sport.  Aş fi putut găsi o mulţime de scuze ca să nu fac asta şi probabil aş fi fost menajat de cei din jur. Şi totuşi sunt aici şi mă pregătesc de un nou antrenament. Dacă eu pot, tu de ce n-ai putea? 

Aleargă, mergi pe bicicletă, înoată, loveşte un sac de box, orice... dar fă mişcare şi ai grijă de corpul tău şi de relaţiile cu cei din jur! Nimic nu se compară cu starea de bine pe care ţi-o oferă o oră de mişcare.

Florin Mihuţ
ciclist

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON