URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2024, 18:41

Habitatul african: O colecție de animale împăiate va fi expusă la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Habitatul african: O colecție de animale împăiate va fi expusă la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea Sursa foto: Animals From 4 Continents / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O colecție inedită de animale împăiate va fi vernisată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea pe 6 august, de la ora 15. Expoziția "Animale din patru continente: Africa" aduce în premieră la Oradea o dioramă de 250 de mp, care recreează habitatul natural al faunei africane.

Realizată de austriacul Helmut Raith, din Viena, prin tehnica taxidermiei (arta împăierii animalelor), expoziţia va prezenta o selecţie de animale împăiate, de la prădători emblematici precum lei şi gheparzi, până la erbivore mari, cum ar fi o girafă sau zebre.

"Taxidermistul Helmut Raith este cunoscut în toată lumea pentru măiestria şi dăruirea sa în arta taxidermiei. Recunoscut în Europa pentru lucrările sale excepţionale, el a colaborat cu unele dintre cele mai prestigioase muzee de pe continent, aducând la viaţă exponate care încântă şi educă publicul de toate vârstele. Pe parcursul carierei sale, el a realizat cele mai frumoase şi impresionante muzee de vânătoare private, săli de dioramă şi decoruri pentru filme. Cu un talent deosebit pentru detalii şi o profundă înţelegere a comportamentului animalelor, taxidermistul a creat diorame care transportă privitorii în habitatele naturale ale animalelor, oferindu-le o experienţă imersivă şi educativă", au transmis reprezentanţii MŢC printr-un comunicat de presă. 

Potrivit acestora, animalele împăiate care vor ajunge la Oradea au murit din cauze naturale și provin din colecții ale unor muzee, circuri și din colecția personală a lui Helmut Raith.

De asemenea, pe parcursul expoziţiei, vor fi organizate ateliere interactive pentru copii, menite să dezvolte cunoştinţele despre biodiversitatea africană şi importanţa conservării acesteia. Acestea vor include activităţi practice şi prezentări informative, precum sesiuni de desen, modelare şi jocuri educative.

Atracția principală a expoziției va fi diorama impresionantă de 250 mp.

La deschiderea acesteia vor lua cuvântul Adrian Gagiu, şef Serviciu Ştiinţele Naturii şi Muzee Memoriale, alături de curatorii expoziţiei, Helmut Raith şi Szilágyi Brigitta, care s-a ocupat de organizarea şi managementul acestui proiect.

Aceasta va putea fi vizitată până în luna octombrie, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18, iar în lunile noiembrie şi decembrie, între orele 9 şi 17.

Taxidermia este utilizată pe scară largă în muzee pentru a crea diorame educative şi pentru a prezenta fauna în mod realist. De asemenea, este populară în comunitatea de vânători care doresc să-şi păstreze trofeele.

Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal împreună cu Präparator Raith GmbH, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Municipiului Oradea, aceasta fiind prima dintr-o serie de patru expoziţii ce urmează să fie prezentate publicului MŢC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON