Guvernul Ciolacu 2, format din reprezentanți ai PSD (8), PNL (6) și UDMR (2), a fost învestit luni seara de Parlamentul României, primind 240 de voturi „pentru”, nu cu mult peste numărul minim necesar de 233.
În aceeași seară, prim-ministrul Marcel Ciolacu și miniștrii cabinetului său au depus jurământul la Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, ceremonie la care a participat și Ilie Bolojan, votat tot luni în funcția de președinte al Senatului.
Despre învestirea noului executiv, acesta din urmă a spus că este o decizie bună pentru stabilitatea României, „că ne place, că nu ne place”.
Ciolacu: „Cetățeanul a servit prea mult timp statul”
Votul în ședința camerelor reunite ale Parlamentului României a fost secret, făcându-se cu bile în urne. În jurul orei 20, a fost anunțat rezultatul oficial în plen: dintre cele 383 de voturi exprimte, 240 au fost „pentru”, iar 143 de voturi, „contra”.
Înaintea procedurii, Marcel Ciolacu a prezentat în plen programul de guvernare „pentru următorii patru ani”.
„Cetăţeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca şi statul să îşi facă corect treaba faţă de cetăţean. Şi voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistraţii. Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curţii Constituţionale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare şi inechitate faţă de restul cetăţenilor” – a afirmat Ciolacu.
Tot el a avut un discurs atipic, criticând angajații statului care nu-și fac treaba, dar care au mai multe beneficii decât cei din mediul privat. „Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanţa, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat. Acesta trebuie să fie etalonul. Angajaţii de la stat trebuie să îşi justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele şi meniul de la bufet nu înseamnă performanţă. Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbţie 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu şi corect”, a spus șeful PSD.
Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan: „O necesitate pentru România”
Și Ilie Bolojan a vorbit în plen, în calitate de președinte al Senatului României și lider PNL.
El a caracterizat guvernul propus de PSD, PNL și UDMR drept „o necesitate pentru României, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim, de controlul deficitelor bugetare și al finanțelor statului în așa fel încât să luăm măsuri pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control”.
Ilie Bolojan a mai spus că noul Guvern are misiuni importante, cum ar fi menținerea parcursului pro-european al României, precum și restabilirea încrederii cetățenilor în stat și în clasa politică.
„Majoritatea parlamentară și Guvernul au de pus în aplicare obiective ambițioase: reducerea cheltuielilor publice inutile, descentralizarea, refacerea industriei românești, sprijinirea producției interne, mai ales a celei agricole, continuarea marilor proiecte de investiții și accesarea fondurilor europene, pentru a ajuta creșterea economică”, a afirmat liderul PNL.
El a adăugat: „Acestea sunt rațiunile pentru care Partidul Național Liberal a decis să susțină această Coaliție și să voteze astăzi pentru învestirea actualului Guvern. Aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozități care țin de trecutul apropiat. Aici este vorba despre responsabilitate pentru România și de viitorul țării noastre”.
„Trebuie să avem curajul să luăm decizii bune pentru România și, că ne place, că nu ne place, una dintre primele decizii bune este să votăm acest Guvern”, a spus, în fine, președintele Senatului, citat de G4Media.ro.
Critici din partea USR și AUR
În aceeași ședință, Cătălin Drulă, liderul deputaților USR, a criticat PSD și PNL.
„Ați mințit privind economia. Poziția fiscală a României este printre cele mai rele pentru un an în care nu e recesiune. Dumneavoastră numiți situația ca gravă. Păi cine ne-a adus aici domnule Ciolacu? Cine ne spunea că totul e roz, că bugetele sunt realiste?”, a spus Drulă.
El i-a acuzat pe PSD-iști că au mințit în ce privește alegerile prezidențiale.
„Ați mințit și privind alegerile. Nu știu cu rușii, dar știu că PSD a băgat 200.000 de voturi la Simion și PNL a plătit pentru domnul Georgescu”, a afirmat Drulă, citat de Europa Liberă.
El a criticat coaliția, fiindcă: „Votul pentru un nou guvern ar trebui să fie o speranță. Ce speranță să aibă oamenii tot cu Ciolacu premier și tot cu Iohannis la Cotroceni? Acum vreți să aduceți fantoma lui Crin Antonescu…”.
La rândul său, liderul AUR, George Simion, a spus că: „Arătați dispreț și arătați că nu ați auzit vocea poporului și românii o să vă taxeze. De acest Crăciun ați scăpat. Aveți grijă să nu mai curgă sânge. Fac apel la echilibru și la calm. Faptul că audierile miniștrilor au durat 4 ore și că vă întoarceți în Parlament cu Guvernul Ciolacu 2 arată că nu ați auzit vocea românilor”.
„România are guvern funcțional”
După votul din Parlament, Marcel Ciolacu, miniștrii noului cabinet și Ilie Bolojan, președintele Senatului, s-au dus la Palatul Cotroceni. Miniștrii au depus jurământul și și-au preluat portofoliile în prezența președintelui Klaus Iohannis.
„Vă doresc multă energie. Felicitări pentru noul Guvern. Intraţi într-o perioadă dificilă în noile responsabilităţi. Vă doresc să reuşiţi în tot ce vă propuneti, dar, în primul rând, vă doresc să reuşiţi pentru România şi români. Oamenii aşteaptă soluţii, stabilitate şi un Guvern care menţine ferm traiectoria României”, le-a spus acesta.
Inquam Photos / George Călin
Ulterior, tot luni seara, s-a ținut și o primă ședință, una ceremonială, de Guvern la Palatul Victoria.
„România are un guvern funcțional”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea ședinței, adăugând: „Este un semnal esenţial de stabilitate pe care îl transmitem mediului privat românesc şi investitorilor străini.”
Inquam Photos / Octav Ganea
Ciolacu a spus că „acest guvern are un mandat dificil”, dar a dat asigurări că „știm ce avem de făcut şi, mai ales, ştim ce greşeli nu mai trebuie să repetăm”.
Lista miniștrilor din noul Guvern:
Simona Bucura Oprescu (PSD) – Ministerul Muncii;
Emil Hurezeanu (PNL) – Ministerul de Externe;
Cătălin Predoiu (PNL) – Ministerul de Interne;
Marcel Boloș (PNL) – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
Bogdan Ivan (PSD) – Ministerul Economiei și Digitalizării;
Tanczos Barna (UDMR) – Ministerul de Finanțe;
Sebastian Burduja (PNL) – Ministerul Energiei;
Sorin Grindeanu (PSD) – Ministerul Transporturilor;
Cseke Attila (UDMR) – Ministerul Dezvoltării;
Radu Marinescu (PSD) – Ministerul Justiției;
Florin Barbu (PSD) – Ministerul Agriculturii;
Daniel David (PNL) – Ministerul Educației;
Angel Tîlvăr (PSD) – Ministerul Apărării;
Natalia Intotero (PSD) – Ministerul Culturii;
Alexandru Rafila (PSD) – Ministerul Sănătății;
Mircea Fechet (PNL) – Ministerul Mediului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.