URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2024, 18:55

Guvernul alocă 11,6 milioane de lei pentru societatea Băița SA din Bihor

Guvernul alocă 11,6 milioane de lei pentru societatea Băița SA din Bihor (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a decis, joi, să suplimenteze bugetul Ministerului Economiei, pentru ca banii, peste 11,6 milioane de lei, să ajungă în conturile companiei de stat Băița SA și să fie folosiți pentru achiziționarea unei instalații necesare pentru prelucrarea dolomitei. 

Într-o informare trimisă după ședință, reprezentanții Guvernului spun că „prin această Hotărâre, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu suma de 11,6 milioane lei pentru majorarea capitalului social al societății Băiţa S.A., în vederea realizării unei învestiții necesare activității de exploatare şi prelucrare a dolomitei din zăcământul Băiţa-Bihor”. 

Suma necesară se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

„Cu această sumă, societatea va achiziționa o instalație necesară activității de prelucrare a dolomitei, lucru care va face posibilă continuarea măsurilor asumate prin Programul de restructurare întocmit și aprobat pentru Societatea Băița S.A.”, se mai arată în comunicatul oficial. 

Guvernanții spun că Mina Băița a exploatat dolomita timp de 10 ani, între anii 2013-2022, „resursă care a adus societății profit”. 

SC Băița SA a avut în 2023 o cifră de afaceri de doar 3,9 milioane de lei și datorii de 15,9 milioane de lei, conform datelor de pe portalurile listafirme.ro și termene.ro. 

Cu doi ani în urmă, BIHOREANUL a scris pe larg cum o serie de administratori speciali nu au reușit să redreseze activitatea companiei de stat cu sediul în uriaşul Palat al Companiei Naţionale a Uraniului din Ştei. Mai mult, în ciuda rapoartelor Curții de Conturi, care dezvăluiau cheltuieli exagerate, Băiţa SA s-a numărat printre firmele cărora Guvernul a decis, în martie 2022, să le reducă datoriile. Din cele 11,7 milioane lei pe care le avea de plătit, 8,5 milioane au fost şterse de-a dreptul, după cum se arată în articolul Băiţa sub protecţie: Dedesubturile „afacerii” prin care Guvernul a șters datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Marele producător de dolomită din Bihor ...
... nici măcar niște puncte de desfacere a produsului finit nu are, pentru agricultori. Habar nu au de cerințele pieței și de politicile de vânzări ... de la atât praf de dolomită care le tot defectează instalațiile de până acum, rezistente dacă le întreții, pe viață. Luați-vă aspiratoare la ceea ce aveți, că instalația nouă este mai slabă și se bazează doar pe o aspirație de forță, nu pe prelucrarea de bază. Discu-i sfânt ... în timp ce diamantul e bun cât strălucește.
Postat 02 August 2024, 06:37 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON