URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2021, 15:28

Guvernul a lăsat fără bani fantomatica Academie a Oamenilor de Ştiinţă. Cine sunt orădenii care fac parte din această organizaţie (VIDEO)

Guvernul a lăsat fără bani fantomatica Academie a Oamenilor de Ştiinţă. Cine sunt orădenii care fac parte din această organizaţie (VIDEO) Pe lângă primul decan al FMF Oradea, Mircea Ifrim (primul de sus), din AOSR mai fac parte universitarii orădeni Teodor Leuca (al doilea), Radu Brejea (al treilea) şi Mihai Drecin (al patrulea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Academia Oamenilor de Ştiinţă (AOSR), o organizaţie formată din diverşi oameni care nu au fost primiţi sau aveau şanse mici să intre în Academia Română, a rămas fără finanţare.

Guvernul a tăiat bugetul de circa 9 milioane de lei al AOSR, transferând banii către proiecte de investiţii, scrie Digi24.ro. Astfel, sutele de membri ale AOSR, printre care se numără şi fostul preşedinte Ion Iliescu, au rămas fără indemnizaţii. Tot fără bani au rămas şi orădenii pretinşi academicieni.

Indemnizaţii generoase

Digi24 a prezentat anul trecut intriganta poveste a acestei academii paralele, care an de an primea sume generoase din bugetul public, deşi membrii săi nu sunt academicieni şi, cel mai probabil, nu au o contribuţie ştiinţifică menită să le deschidă porţile Academiei Române.

Potrivit sursei citate, AOSR are peste 350 de membri, care primesc indemnizaţii generoase: titularii lunar câte 2.000 de lei brut, membrii corespondenţi câte 1.400 de lei, iar cei de onoare 1.000 de lei.

Din bugetul AOSR de anul trecut, în valoare de 10,5 milioane de lei, 6 milioane s-au plătit pe indemnizaţii, iar alte 2,7 milioane pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut, mai arată Digi24.

Orădeni pseudo-academicieni

Potrivit site-ului AOSR, din organizaţie fac parte şi mai mulţi orădeni, toţi cadre didactice ale Universităţii din Oradea.

Mai precis, sunt în academie profesorii Teodor Leuca (fost decan al Facultăţii de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii din Oradea), istoricul Mihai Drecin, matematicianul Sorin Gal (profesor la Universitatea din Oradea) şi inginerul Radu Brejea (cadru didactic al Facultăţii de Protecţia Mediului). În timp ce Gal şi Brejea au statutul de „membri asociaţi”, fără a fi clar dacă primesc sau nu indemnizaţii, Leuca figurează ca titular, iar Drecin ca membru corespondent.

teodor Leuca

Totodată, pe listele membrilor se regăsesc şi Cornel Domuţa, fost profesor al Facultăţii de Protecţia Mediului, decedat în 2017, respectiv primul decan al FMF Oradea, Mircea Ifrim, decedat anul trecut.

Ifrim avea chiar statutul de „membru de onoare” al AOSR, în prezentarea de pe site arătându-se că era la conducerea unei alte academii paralele din România: Academia de Ştiinţe Medicale, la rându-i o organizaţie ce reuneşte profesori care nu au acces în Academia Română. Apartenenţa la această obscură organizaţie l-a făcut pe Ifrim întotdeauna să se pretindă academician, deşi în realitate nu a avut acest statut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
foarte bine
De multa vreme trebuia desfiintata academia asta, ca multe altele. De fapt nici nu trebuia infiintata. Insa astept cu nerabdare sa se desfiinteze din sutele de agentii, institute si societati pe actiuni ale statului, care pot fi inglobate in ministere pt a nu se mai sifona banii la clientii de partid. De curand s-a desfiintat institutul revolutiei, al lui Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, insa nu inteleg de ce nu s-a desfiintat si institutul lui Constantinescu, care nu face nimic nici ala ?! Sau de ce trebuie sa existe tot felul de agentii bazinale de ape, pline de amante si incompetenti, cand treaba lor ar putea fi facuta de un serviciu sau o directie din minister ?!
Postat 21 Februarie 2021, 20:08 de oradea_mea_si_a_ta
Banii publici astfel risipiți constituie prejudiciu ...
... și ar trebui recuperat, pentru că această asociație a încasat ilegal banii, pe proiecte inexistente ori fără rezultate, în afara unui cadrul pe deplin legal !?!
Postat 21 Februarie 2021, 20:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON