Guvernul a adoptat, marți, hotărârea privind desființarea Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea prin reorganizarea acestuia ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Proiectul fuziunii prin absorbție a celor două spitale a fost propus de Primăria Oradea după câțiva ani în care municipalitatea a luat în calcul și varianta creării unui consorțiu spitalicesc, având în vedere avantajele ce decurg din aceasta.
Spitalul Municipal, ”înghițit” de Spitalul Județean
Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate marți, a fost aprobată desființarea Spitalului Municipal ca unitate sanitară cu personalitate juridică proprie în subordinea Consiliului Local Oradea și reorganizarea în cadrul Spitalului Județean, unitate cu personalitate juridică subordonată tot municipalității orădene, care îi va prelua atât patrimoniul, cât și personalul.
De asemenea, prin aceeași HG s-a decis ca noua structură organizatorică rezultată în urma reorganizării să fie aprobată „prin act administrativ al conducătorului unității administrativ-teritoriale”, adică prin dispoziție a primarului Oradiei, cu avizul Ministerului Sănătății, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.
Unificarea celor două mari spitale din Oradea, avizată de Consiliul Local Oradea încă de la finele lunii iulie, are ca scop atât îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite pacienților, cât și folosirea mai eficientă a banilor publici, dar și creșterea finanțărilor obținute de la Casa Asigurărilor de Sănătate.
Măsură pentru creșterea eficienței
„Măsura a fost necesară pentru a se asigura un cadru unitar de management ce va determina creșterea eficienței actului medical, a serviciilor de întreținere și reparații, de salarizare și contabilitate, de aprovizionare și gestiune, a laboratoarelor de analize, radiologie, imagistică, farmacie, sterilizare, toate pe fondul utilizării optime a fondurilor cu care Primăria finanțează aceste activități”, se arată într-un comunicat transmis marți de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
„În prezent, atât Spitalul Municipal, cât și Spitalul Județean sunt unități sanitare cu paturi de gradul II, însă prin unificare vom deveni unitate de gradul I, ceea ce înseamnă finanțare mai mare. Pe de altă parte, prin unificare, la licitații se vor putea obține prețuri mai mici pentru achiziția de bunuri și servicii. Nu în ultimul rând, pacienții vor avea de câștigat deoarece, de exemplu, un pacient externat din Spitalul Județean nu va trebui reinternat la Municipal pentru continuarea terapiei după o operație, tratamentul continuând în aceeași unitate”, a explicat BIHOREANULUI dr. Lucia Daina, manager interimar al Spitalului Județean.
Cazurile, gestionate unitar
Pe de altă parte, comunicatul MDLPA mai arată că în urma reorganizării, se vor gestiona unitar cazurile de urgență, prin îmbunătățirea asigurării asistenței medicale de urgență a copiilor în specialitățile oftalmologie, ORL, neurochirurgie și urologie.
„Totodată, vor fi completate structurile și specialitățile multidisciplinare/ interdisciplinare de neurochirurgie, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, chirurgie cardiovasculară, chirurgie plastică și reconstructivă, chirurgie buco-maxilofacială, gastroenterologie, dermatologie, urologie, precum și de psihiatrie, pneumologie, oncologie și boli infecțioase, și va fi eficientizată acordarea asistenței medicale a pacientului în recuperare după faza acută (neurologie, cardiologie, ortopedie-traumatologie)”, explică informarea.
De asemenea, protocoalele și elaborarea de noi proceduri și protocoale de lucru cu impact asupra serviciilor medicale furnizate vor fi revizuite în vederea scăderii costurilor asociate acestora.
Unificarea, propusă de Carp
Așa cum BIHOREANUL a mai scris, unificarea celor două spitale-fanion din Oradea, ambele trecute prin modernizări și dotări fără precedent în ultimul deceniu, a fost propusă de dr. Gheorghe Carp, fost manager atât al Spitalului Municipal, cât și al Spitalului Județean, în prezent senator PNL.
Potrivit unor estimări ale acestuia, numai din creșterea alocărilor de la CAS, noua unitate spitalicească va câștiga cu 2 milioane euro mai mult în fiecare an, datorită faptului că devine spital de gradul I.
Spitalul Municipal din Oradea a fost înființat în 1969 ca spital regional de pediatrie, în anul 2011 devenind spital municipal prin absorbția fostelor spitale de Neurologie și Psihiatrie, Pneumoftiziologie și de Boli Infecțioase, pentru ca din martie 2020, imediat după declanșarea pandemiei, să fie dedicat ca unitate anti-Covid, cu o capacitate redusă la aproximativ jumătate din cea maximă, de 800 paturi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.