URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2023, 18:01

Gust de Bihor: 12 rețete culese din județul nostru își așteaptă certificarea de produse tradiționale românești (FOTO)

Gust de Bihor: 12 rețete culese din județul nostru își așteaptă certificarea de produse tradiționale românești (FOTO) Proiectul intitulat „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdu” a fost închis oficial marți, printr-o conferință de presă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la primăvară, Bihorul ar putea avea o colecție de rețete certificate ca fiind autentice.

Într-un proiect cu finanțare europeană, Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor a făcut un rețetar cu bucate specifice județului, din care bihorenii pot descoperi mâncăruri pe care le găteau bunicile ori mamele lor, iar turiștii - care sunt gusturile locale.

De la „lecsó” la pancove

Cartea de bucate conține 49 de rețete culese din întreg județul, de la diferite feluri de plăcinte, pancove (gogoși), răcituri, „zame” (de răzălăi, de cucurbătă, de șelată, de ouă etc.), la feluri de mâncare principale, precum „păsulă zolită” (adică fasole bătută), „loște cu curechi” (tăiței cu varză), toroș (varză cu carne) sau ghiveci de legume, căruia bihorenii îi spun și „lecsó”.

Dintre cele 49 de rețete, 12 s-au calificat ca fiind specifice doar zonei Bihorului. „Am depus înregistrarea lor ca produse tradiționale către Ministerul Agriculturii, proces care este încă în desfășurare. Sperăm ca până la începutul lunii martie, anul viitor, Ministerul să ne ofere aceste certificări”, a declarat Mihai Jurca, președintele AMD Bihor, marți, într-o conferință de presă care a anunțat închiderea proiectului european.

Cele 12 rețete sunt pentru sarmale cu păsat, caltaboș cu păsat, loște cu curechi, cici de Bihor, plăcintă pe fier, plăcintă în foi ca la Beiuș, varză cu carne, găluște cu brânză și slănină, ghiveci cu legume, tocană de unghii de porc, ou cu ceapă și zamă cu pitoance ca la Budureasa.

Rețetarul a fost tipărit în 2.750 de exemplare (1.500 în limba română, 750 în engleză și 500 în maghiară), fiind disponibil gratuit și în format electronic. El va fi distribuit de AMD Bihor hotelurilor, pensiunilor și restaurantelor din județ, dar și școlilor și primăriilor din Bihor, astfel încât rețetele să fie duse mai departe.

De asemenea, cartea de bucate poate fi folosită de bihorenii care își doresc să înființeze așa-numitele puncte gastronomice locale, un fel de restaurante rurale, amenajate în casele localnicilor și care oferă strict produse locale. Pentru a-i ajuta, AMD Bihor a realizat și un ghid care conține date la zi, dat fiind că legislația privind punctele gastronomice locale a fost actualizată în luna noiembrie a acestui an.

Peste 1.100 de calificați

În acest proiect, AMD a avut ca parteneri mai multe parohii din Bihor și una din Körösszegapáti, Ungaria, împreună cu care a organizat și mai multe cursuri de formare profesională, pregătind peste 1.100 de persoane în specializări din domeniile turism, turism cultural, ospitalitate, cultură, competențe antreprenoriale, meșteșuguri tradiționale, formare profesională.

De asemenea, la toate bisericile partenere – Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Mănăstirea Izbuc, Parohia ortodoxă Ioșia Oradea, Parohia Reformată Episcopia Bihorului și Parohia Körösszegapáti – au fost construite sau amenajate centre de formare profesională, unde s-au ținut cursurile și unde în continuare se vor putea organiza asemenea activități.

În același proiect, a fost reabilitată orga Catedralei Romano-Catolice din Parcul Baroc și au fost organizate 22 de evenimente precum târguri, festivaluri, ateliere de lucru și ture de cicloturism. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,7 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari!
In sfarsit a aparut pe pagina cj Bihor brosura cu retete traditionale! https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/02/Retete-Traditionale-DEBIHOR-RO.pdf
Postat 14 Decembrie 2023, 10:12 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON