URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2022, 13:00

Gunoiul la control, și în Bihor: Patrule mixte vor verifica gospodăriile cu contracte de salubritate, dar și cum aruncă bihorenii gunoaiele

Gunoiul la control, și în Bihor: Patrule mixte vor verifica gospodăriile cu contracte de salubritate, dar și cum aruncă bihorenii gunoaiele În Oradea, pubelele maro și cele pentru deșeuri reciclabile sunt verificate săptămânal de patrula mixtă de control (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe modelul patrulei care funcționează de luni bune în Oradea și verifică modul în care locuitorii orașului aruncă deșeurile, se vor înființa curând și patrule de control în Bihor.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, totodată președintele Ecolect Group (organismul care gestionează salubritatea din județ), Mircea Mălan, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că cel târziu în iunie, vor începe verificările în satele și orașele din tot județul, ca să fie depistate gospodăriile fără contract de salubritate, dacă operatorii respectă programul de colectare, dar și dacă bihorenii aruncă gunoaiele așa cum ar trebui.

Fiecare sat, la pas

„În cadrul Ecolect am angajat de curând o persoană care se va ocupa în mod concret de urmărirea modului în care operatorii de salubritate își fac treaba și asigură un serviciu de calitate tuturor persoanelor, atât fizice, cât și juridice. În acest sens, am decis în AGA (n.r. Adunarea Generală a Acționarilor) Ecolect să înființăm patrule mixte de verificare a modului în care se realizează serviciul de salubritate”, a declarat Mălan.

Fiecare lot din județ (cu excepția Oradiei, unde se fac deja aceste controale) va avea o echipă formată dintr-un reprezentant al operatorului de salubritate și reprezentantul de mediu al fiecărei primării verificate, care, coordonați de angajata Ecolect, vor verifica în teren modul în care se face salubritatea. Astfel, se vor putea identifica gospodăriile unde nu există un contract de salubritate, firmele care nu au asemenea acte, dar și dacă este respectată colectarea separată în patru fracții, cum e obligatoriu în mediul rural, respectiv în cinci fracții, pentru mediul urban.

Colectarea biodeșeurilor, amânată

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă, Mălan a anunțat că s-a decis amânarea implementării colectării separate în cinci fracții în satele din Bihor, așa cum AGA Ecolect a decis mai devreme în acest an. Asta ar fi însemnat ca și bihorenii care stau la sate să primească pubele maro, în care să arunce doar resturile biodegradabile.

Pentru că oricum luna trecută a decis majorarea tarifelor de salubritate, motivat de faptul că prețurile stabilite la licitațiile din 2019 nu mai reflectau realitatea, în contextul în care prețul carburanților a crescut, și la fel și costurile cu salariile angajaților firmelor de salubritate, Ecolect a decis să nu introducă un nou traseu de colectare care, desigur, ar fi crescut costurile serviciului.

„Creșterea accentuată a prețurilor la carburanți, creșterea accentuată a salariilor cerute de angajații operatorilor de salubritate, faptul că tarifele cu care operau fuseseră stabilite în 2019 și nu mai țineau cont de realitate ne-au făcut să amânăm implementarea acestui proiect de colectare selectivă a fracției biodegradabile separat, până la o dată la care lucrurile se vor calma”, a declarat Mălan.

Din acest motiv, Ecolect a amânat și un alt proiect deja anunțat, dotarea fiecărei clase din fiecare școală din Bihor cu pubele pentru colectare separată. Vicele CJ a explicat că își dorește ca, la școală, elevii să arunce deșeurile exact cum trebuie să facă și acasă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
:::::))))))
Pt unii mai dureaza inca 100 de ani ca sa învețe sa colecteze selectiv, tot ăștia se plâng ca România e in evul mediu :::::))))) pai datorită voua bulangiilor:::)))
Postat 15 Aprilie 2022, 21:47 de Sandu2100
Patrule de belit ...
Mai bine sa le dati de lucru la belitori si sa nu-i plimbati degeaba!!!
Postat 15 Aprilie 2022, 21:33 de User anonimizat
Mafia rer+primarie
Ca timp de 6-7 saptamani nu vin sa goleasca pubelele nu este o problema. Dar amenzi pot sa aplice nenorocitilor care nu sunt in stare sa sorteze gunoiul.
Postat 15 Aprilie 2022, 19:22 de User anonimizat
De Fisc si de Moarte nu scapi
Se pare ca nici de GUNOI. Ce mai e si viata? O epopee despre cum produce,aduna,debaraseaza OMUL gunoiul. O golgota marca RER&PMO...
Postat 15 Aprilie 2022, 13:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON