URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2013, 13:18

Gunoiul la control! 17 asociaţii de proprietari au gunoaiele monitorizate

Gunoiul la control! 17 asociaţii de proprietari au gunoaiele monitorizate INSPECŢIE ÎN TREI. Vreme de două luni, ţarcurile cu containere a 17 asociaţii de proprietari din Oradea vor fi atent monitorizate de angajaţii Primăriei, ai RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor, pentru a se afla ce reguli încalcă orădenii când vine vorba de colectarea selectivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una din cele mai mari provocări ale românilor de azi, colectarea selectivă a deşeurilor, se dovedeşte un hop greu de trecut pentru orădeni. Prea puţini din locuitorii oraşului respectă regulile de colectare separată a deşeurilor menajere de cele ce pot fi reciclate şi, de multe ori, efortul lor de a arunca gunoaiele în containerele specifice e zădărnicit de vecinii neatenţi ori nepăsători.

Pentru a afla care sunt exact problemele colectării selective şi ce e de făcut ca oraşul să depună mai puţine deşeuri la groapa de gunoi, Primăria, împreună cu operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi cu firma care administrează halda, Eco Bihor, au demarat un program de monitorizare a 17 asociaţii de proprietari din Oradea, la finalul căruia cei mai conştiincioşi cetăţeni vor fi premiaţi.

Program pilot

Încă de la sfârşitul anului trecut, RER Ecologic Service a demarat un program pilot de conştientizare şi educare, în care a inclus 11 asociaţii de proprietari. Locuitorii acestor blocuri au fost învăţaţi că sistemul de colectare selectivă presupune ca fiecare în parte să adune separat gunoiul menajer de resturile care pot fi reciclate, adică hârtia, cartonul, PET-urile, sticla, dozele de aluminiu. Separarea este importantă pentru că reciclabilele, odată "contaminate", nu mai pot fi reciclate. De exemplu, hârtia îmbibată cu substanţe uleioase nu are cum fi revalorificată, aşa că nu trebuie să ajungă nici în preajma deşeurilor menajere.

Pentru că programul operatorului de salubritate s-a dovedit de folos, cantităţile de deşeuri reciclabile ridicate de la aceste asociaţii fiind mai mari lună de lună, acum s-a luat decizia extinderii lui la 17 asociaţii, în proiect implicându-se totodată şi Primăria şi Eco Bihor. Asociaţiile alese sunt din toate cartierele oraşului şi toate au un număr mare de locatari, astfel încât să fie cât mai reprezentative.

Notate pe caiet

La aceste asociaţii, la fiecare golire a containerelor reprezentanţii RER Ecologic Service, ai Primăriei şi ai Eco Bihor vor nota dacă în recipientele cu capac negru sunt doar deşeuri menajere, iar în cele cu capac galben doar reciclabile.

Totodată, echipele de control vor urmări şi alte aspecte: dacă ţarcurile sunt sau nu închise, dacă recipientele de colectare sunt amplasate sub ferestrele ţarcurilor, astfel încât cetăţeanul să nu fie nevoit să intre propriu-zis în incintă, ori dacă containerul are sau nu roţile blocate, ca să nu poată fi transportat sau chiar golit de persoane neautorizate. De asemenea, recipientele care au fante speciale prin care orădenii trebuie să arunce deşeurile trebuie să aibă mereu capacele închise.

Pentru fiecare aspect, asociaţia de proprietari va primi un punctaj, iar la finalul celor două luni de monitorizare, cea care va aduna cele mai multe puncte va fi premiată de Eco Bihor cu o maşină de tuns iarba.

Risc de amendă

Deşi s-ar putea zice că, astfel, orădenii sunt puşi sub supraveghere, trebuie spus că monitorizarea e făcută în interesul oraşului, care, conform normelor Uniunii Europene, trebuie să reducă cu 15% cantităţile de deşeuri depuse definitiv la haldă. Această reducere nu are cum deveni realitate decât prin creşterea cantităţilor de deşeuri reciclate. În prezent, potrivit directorului Eco Bihor, Attila Pasztai, doar o zecime din deşeurile produse de orădeni ajung să fie reciclate.

În acelaşi scop, de a creşte cantităţile de deşeuri reciclate, în perioada următoare toate igluurile din oraş vor fi dotate cu un sistem de securizare mecanic, astfel încât hoţii de gunoaie să nu mai poată fura reciclabilele. "EcoRom a adus igluurile pe bani grei, RER Ecologic Service şi-a cumpărat utilaje doar pentru deşeurile reciclabile, noi am făcut staţia de sortare, dar alţii fac profitul. În plus, dacă aceste deşeuri continuă să dispară, Oradea nu-şi va atinge ţintele", atenţionează Pasztai.

Iar dacă acest lucru se va întâmpla, amenda pe care o va primi oraşul pentru că n-a reciclat destul va fi plătită, în final, tot de orădeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ha ha ha
Am spus-o inca o data si ma repet!!! RER pe langa ca nu are capacitatea de a se ocupa de tot orasul ,angajatii lor trateaza cu indiferenta si fac tot de mantuiala.Cu selectarea gunoaielor este o mare MAFIE.Stati linistiti ca nu o sa traiti mai mult sau mai putin daca se face selectarea deseurilor, pentru ca ele sunt vandute de groapa de gunoi(societate comerciala privata cu capital strain) iar banii nu intra nici decum la bugetul nostru.
Postat 08 Mai 2013, 19:11 de Emilut din Germania
Batatie de joc
buna ziua de ce tot iii ridicati in slavi pe hienele astea de la rer care nu isi fac treaba tot scrieti ca sortarea selectiva fiti voi un exemplu si atunci puteti sa pretindeti de la cetateni ceva ar trebui demisi toata conducerea.
Postat 08 Mai 2013, 15:27 de peu
alin
cedracu sa controleze.....eu cu ochii mei am vazut cum cei de la RER au golit tomberonul destinat Fractiei Uscate cel cu capac galben impreuna cu celelalte gunoaie....ce sa mai zic ,...daca nici ei nu respecta!
Postat 08 Mai 2013, 13:56 de alin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON