URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2021, 12:51

Gunoierii clandestini azi rămân fără maşini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numai de-o lună încoace, Garda de Mediu Bihor a confiscat trei vehicule din care s-au descărcat deşeuri pe şestache, de obicei în loc neluminat, în loc cu verdeaţă...

Cea mai proaspătă captură, cea de lângă pârâul Paleului, a fost chiar o mândreţe de camion nemţesc Benz (foto), care a probat astfel zicala că ulciorul nu Mercedes la fântână...

Baiul e că şoferii care se ocupă de chestii de-astea slabe, cam de valoarea lor, nu prea silabisesc presa locală ca să afle ce riscă. Tocmai de aceea Garda Verde dă spre publicare şi fotografiile flagrante, astfel ca nea' Frână ori nea' Manivelă să poată citi măcar pozele. Că de lecturarea Monitorului Oficial sau a Codului Civil nici nu se pune problema. Şi sper să nu ia vreun levier la mine, că scriu aceste rânduri doar ca să le ofer o şansă în plus să nu rămână cu un autovehicul în minus.

De altfel, dacă ştiţi cumva aşa descurcăreţi, le-ar prinde bine să-i anunţaţi şi dvs. cum stă mai nou treaba. Pe scurt, deşeurile se pot duce către Halda de gunoi din Episcopia, e drept, contracost; sau gratis (orădenii, dar şi locuitorii din Nojorid şi Sântandrei), dacă sunt cantităţi mici, la cele două centre din oraş. Iar dacă nu simpatizaţi bipezii motorizaţi care aruncă deşeuri între sânii naturii, puteţi telefona la Garda de Mediu când îi surprindeţi în acţiune.

Nu-s uşor de civilizat cei nărăviţi în a-şi arunca pe te-miri-unde vasul spart de veceu, faianţa răzălită de pe pereţi ori damigenele sau termopanele crăpate. Chiar şi după ce află că unde-i lege nu-i tocmeală, destui semeni acţionează pe principiul para-psihologic: "Amu' chiar mie să mi se-ntâmple...?". Da, uneori poţi fenta legea şi statistica. Dar să nu uităm că periodic apar alţi vitezomani amendaţi, şoferi accidentaţi, pescari electrocutaţi, vânători amical împuşcaţi, anti-vaxeri intubaţi şi ventilaţi. Iar lista, din păcate, poate continua...

Dacă ţi se pare că merită să-ţi rişti maşina plus amendă standard de 15.000 de lei în loc să dai o mie două de lei pentru ducerea remorcii de deşeuri la Haldă, atunci asta este...

Altceva. Ţăranii autentici au bun-simţ, dar am văzut ţărănoizi - poate rurali, poate suburbani - aruncând flacoane din mersul maşinii pe lângă Crişul Pietros, chit că nu departe erau tomberoane. Dacă s-ar confisca automobilul şi în aşa situaţii, ar mai scăpa şoselele de cei care aruncă mucuri, pungi şi PET-uri direct pe geamul maşinii.

Oricum, ceva e foarte în neregulă cu educaţia în unele sate, de parcă n-ar avea şcoli şi biserici unde să înveţe respectul pentru creaţia Domnului. Pe toate defileurile care au aşezări în amonte flaconiada e în floare. Nu-i vorba doar de Crişurile noastre. Am fost a doua oară anul acesta într-unul din cele mai frumoase situri UNESCO ale Europei: Cheile Nerei - Beuşniţa. La ce salbă de cascade sunt pe Beuşniţa, cele de talia Iadolinei noastre nici măcar nu-s semnalizate. La umflări de ape Nera creşte spectaculos, dovadă sunt puzderia de PET-uri eşuate la 10-15 metri mai sus de cursul normal al râului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Doru de casa si natura frumoasa
Titlul e cu "azi" de la zi, nu cu "az-noapte" de la "asta-noapte"...
Postat 12 Aprilie 2021, 08:34 de cristi_h
Povesti! La noi, mediul se protejează doar in timpul orelor de program, adica de la 08 la 16.
Doar pană la 16.00 iti poate răspunde cineva de la Garda de Mediu, daca suni la numarul lor sa ii anunti de o problema legata de mediu. Am vrut sa anunt un foc facut in curtea unui nesimțit, probabil cu polistiren sau cauciucuri, pe la 18. Nu a răspuns nimeni la tel. celor de la APM iar polițiștii primariei au spus ca nu-i treaba lor. De aici deduc ca legea asta cu protecția mediului este valabilă doar in timpul orelor de program,adică de la 8 la 16. De fapt cam asta mi s-a spus a doua zi, in timpul orelor de program, de catre o funcționara de la ei.
Postat 11 Aprilie 2021, 21:27 de Doru2019
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON