URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Aprilie 2021, 13:11

Gunoaie sub supraveghere: O asociaţie din Oradea a luat faţa Primăriei, punând de mult camere de filmat la ţarcurile de gunoi (FOTO)

Gunoaie sub supraveghere: O asociaţie din Oradea a luat faţa Primăriei, punând de mult camere de filmat la ţarcurile de gunoi (FOTO) 24 DIN 24. Camerele de filmat din jurul celor două ţarcuri ale Asociaţiei nr. 220 funcţionează non-stop şi stochează timp de două luni toate înregistrările, aşa că preşedintele Florian Ghergheleş poate vedea oricând, pe calculator sau pe telefon, cine şi cum a aruncat gunoaiele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la finalul acestui an, Primăria Oradea vrea să doteze cu camere de filmat toate ţarcurile de gunoi ale asociaţiilor de proprietari, astfel încât cei care aruncă gunoaie pe lângă ori nu respectă regulile colectării separate a deşeurilor să poată fi depistaţi.

Cu mult înaintea Primăriei şi pe propria cheltuială, Asociaţia nr. 220 a montat un sistem de supraveghere, iar preşedintele ei spune că asta l-a ajutat să menţină curăţenia în jurul ţarcurilor. În schimb, are nevoie de ajutorul poliţiştilor locali, ca să-i lămurească pe oameni cum anume să arunce gunoaiele în containere.

Din economii 

Cu 19 scări de bloc în administrare şi 350 de apartamente, Asociaţia nr. 220 de pe strada Grigore Erofte, din Ioşia, este o deschizătoare de drumuri. "Noi am fost prima asociaţie din oraş care a montat sistem de acces cu cartelă la ţarcuri", spune preşedintele Florian Ghergheleş (foto).

Fost maistru la Înfrăţirea, acum pensionar, conduce de ani buni asociaţia şi şi-a convins vecinii că de ei ţine să aibă în jurul blocurilor zone curate şi dichisite. Toate blocurile asociaţiei sunt reabilitate termic, aşa că acum se prezintă în culori vii, complet opuse griului comunist, iar în jurul lor aproape că nu există petec de pământ fără flori.

În 2019, Asociaţia Nr. 220 a devenit prima din oraş - iar până acum singura - cu sistem de supraveghere video la cele două ţarcuri de gunoi pe care le are. "Am cerut acordul locatarilor, dar doar atât. Investiţia am făcut-o din banii strânşi din penalităţi la întreţinere şi dobânzi. Şi acum avem bani adunaţi, peste 20.000 de lei", spune preşedintele. Întreg sistemul, cu patru camere de filmat de bună rezoluţie, inclusiv pe timp de noapte, cu aparatura care stochează imaginile timp de două luni, a costat 1.000 de euro.

Ruşinea disciplinează!

Ghergheleş a militat pentru camere video ca să-i prindă pe cei care aruncă mizerii în jurul incintelor. "Lăsau unii sacii de gunoaie pe lângă ţarc sau aruncau lângă pubele paturi, dulapuri. Le-am spus: «Oameni buni, sunt două platforme în Oradea unde le puteţi duce gratuit, nu le mai lăsaţi aici, că nu arată bine»", zice preşedintele.

Locatarii l-au ascultat, după ce au ştiut că sunt filmaţi. "Nu-i cunosc eu chiar pe toţi, dar cu şefii de scară i-am identificat pe cei filmaţi că aruncau pe lângă gunoaie. Ne-am dus la ei la uşă şi le-am spus, frumos, că aşa nu se face", spune Ghergheleş. După aproape doi ani, fenomenul e complet eradicat...

"RER îşi face treaba"

Sistemul de supraveghere îi permite preşedintelui şi să verifice echipajele RER Vest. "Îi văd pe camere: câte containere au golit, dacă au închis uşa ţarcului...". Zice franc, însă, că n-are ce să le reproşeze muncitorilor din salubritate: "Sincer, nu pot să-i critic cu nimic, îşi fac treaba, n-am avut probleme cu ei". Cu ajutorul camerelor, s-a convins şi că RER nu colectează laolaltă deşeurile separate de orădeni, cum acuză unii, ci le aruncă în utilaje diferite.

Asociaţia nr. 220 este una dintre cele care a semnat noul contract de salubritate, ce prevede tarifarea la volum, iar Ghergheleş vede de la distanţă şi cât de pline sunt containerele când le ridică muncitorii. "Dacă nu-i plin, nu-l golesc, îl lasă acolo", zice preşedintele, convins că nu va avea facturi "umflate", aşa cum se tem omologi de-ai săi din oraş. "Vom plăti pentru cât vom arunca. Cât anume, vom vedea...". Ştie că cea mai importantă lecţie pe care trebuie să o înveţe locatarii este că, dacă nu sortează reciclabilele, resturile biodegradabile şi cele reziduale, facturile îi vor "arde" la buzunar.

Bun, şi nu prea

Sistemul de supraveghere nu-l ajută, însă, pe preşedinte în disciplinarea locatarilor privind colectarea separată. "Eu văd că omul duce un sac de gunoi şi văd unde-l aruncă, dar n-am de unde şti ce-i în sac", spune el.

Observă, cel mult, dacă locatarii aruncă PET-urile sau cutiile de carton nestrivite, reguli de care le-a vorbit deja, explicându-le că vor plăti aerul transportat în reciclabile. "Zilele trecute am văzut cum un locatar arunca un sac pe care abia-l ducea în containerul galben. E clar că, dacă era aşa de greu sacul, nu avea reciclabile în el, dar nu-l pot dovedi", spune preşedintele.

De asemenea, sistemul video nu-i intimidează pe ţiganii care forţează uşile ţarcurilor. "Dacă se nimereşte să mă uit la camere chiar în timp ce ţiganii sunt în ţarc, ce să fac, să mă duc să mă iau în gură cu ei? Poate mă şi bat", zice Ghergheleş. Pentru aceste probleme, poliţiştii locali rămân singura rezolvare...


Ce părere aveţi despre intenţia Primăriei de a monta camere de filmat la toate ţarcurile de gunoi din oraş?

Da, măcar să-i vadă pe gunoieri cum lasă uşile deschise la ţarcuri, ca să poată veni prietenii lor, cotrobăitorii de gunoaie. 
Simona Modog

Foarte bine face. Şi ar trebui să mai amendeze şoferii care aruncă mucurile de ţigară din maşini, ar strânge banii pentru investiţie.
Mihai Barna

Este revoltător ca Primăria să cheltuiască bani publici pe aşa ceva. Să investească pentru schimbarea tomberoanelor.
Vekerdy Erzsebet

Vor fi bune doar pentru cei care lasă pungile în faţa ţarcurilor. În interior, tot aiurea se vor arunca gunoaiele în containere.
Elena Filip

Bani aruncaţi, nici camerele din circulaţie nu funcţionează bine. Cine va urmări înregistrările? În plus, vor fi vandalizate.
Mariana Crăciun

Da, aşa s-a făcut ordine şi în Vest. Administratorul a găsit cine a aruncat gunoiul nesortat. Ne vom civiliza, de voie, de nevoie. 
Monica Ilie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Depozite pt reciclabile
De ce nu exista depozite pt reciclabile in fiecare cartier ? La aceste depozite fiecare si-ar putea duce sacul cu ambalaje reciclabile (flacoane de plastic, dozele de metal pt diferite bauturi, etc), primind o suma de bani pt fiecare reciclabil predat. Ar fi mult mai eficienta colectarra reciclabilelor, pt ca ar exista si motivatrea. Nu am mai vedea prea multe flacoaane, etc aruncate ici-colo. De ce nu se vrea asta ? Pt ca e vorba de bani. Acum, banii pt aceste reciclabile aruncate la tarc, revin firmei care colecteaza/ridica reciclabilele din tarcul respectiv, si nu omului de rand, care oricum plteste o suma in plus, pt ambalajul reciclabil cand il cumpara. Repet, daca fiecare ar avea posibilitatea sa-si recupereze banii dati in plus, la cumparare, pt un ambalaj reciclabil, colectarea ar fi mult mai eficienta.
Postat 23 Aprilie 2021, 18:35 de B90
@cetatea
Nu tot tu erai ala cu ineptia ca nici mai mult nici mai putin ca fiecare sa-si duca gunoiul personal la groapa de gunoi ? Asa ca "in tarile civilizate", nu sa vina municipalitatea, sau firma care are contract cu municipalitatea, sa ia gunoiul din pubela, sau din sacii lasati in ziua propgramata pt ridicarea gunoiului, pe marginea drumului ? In care "tara civilizata" ai vazut tu ca lumea isi arunca sacul de gunoi in portbagajul masinii sau pe portbagajul bicicletei si ata direct groapa de gunoi cu el ? Iti spun eu... Nicaieri nu vezi asa ceva. Asta e posibil doar in capul tau sec. Iti poti imagina doar haosul de trafic si nu numai, care s-ar crea la gropa de gunoi ? Ca sa gandesti un pic iti trebuie si ceva creier, or tocmai asta e problema la tine.
Postat 23 Aprilie 2021, 18:10 de B90
O precizare.
excalibur, Edictul de Toleranță aparține lui Iosif al-II-lea, maică-sa Maria Terezia murise, doar atunci a putut implementa o serie de reforme radicale, retrase apoi la presiunea nobilimii, inclusiv abolirea iobăgiei.
Postat 23 Aprilie 2021, 17:59 de User anonimizat
@cetatea
Ai punctat perfect.Vom fi iarasi adusi la iobagie,cum am fost sute de ani.Ni se baga pe git "civilizatia" cu forta,tot felul de regulamente,directive izvorite la bruxelles,mai nou suprapuse si cu reformele neomarxiste.Plevusca se conformeaza,in timp ce rechinii trec prin Vami,prin Garzi,prin Legile unei colonii destructurate. Nu m-ar mira ca in curind sa ne trezim in urma cu 250 de ani: 1784,apuseni,ardeal,imperiul austro-ungar,horea,closca si crisan: "Numărul zilelor de muncă ale iobagilor ajunsese la patru la săptămână cu brațele, trei cu animalele și două pentru jeleri. Asupra țăranilor apăsau și o serie de dări: zeciuiala din produsele agricole și animale, plocoanele, cărăușiile, cazarea funcționarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilimea deținea monopolul vânatului, morăritului și pescuitului, cotropise păduri, pășuni și multe terenuri agricole ceea ce îi nemulțumea pe țărani. Au mai fost supuși unor obligații privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului și al minereului, ca și la plata unor impozite. Iobagii aveau voie să se căsătorească numai cu aprobarea nobililor. "..."împărăteasa Maria Tereza emite decretul de toleranță pentru românii de religie ortodoxă sau neunită din Transilvania și le permite numirea unui episcop ortodox"...romanii nu aveau acces la scoala etc.
Postat 23 Aprilie 2021, 14:31 de excalibur
Ecologie in sărăcie
După ce că nu exista nicio bază legală, se mai și laudă. Asta in timp ce România a devenit groapa de gunoi a Europei. Tone de gunoi sunt aduse ilegal la noi în țară și românii sunt terorizati de inepții de genul ăsta. Suntem ultimii in europa la orice inseamna drepturi, beneficii, salarii dar primii la falsă ecologie. Deja am vazut străzi unde oamenii au inceput sa lase la grămadă saci de gunoi. Si fenomenul va continua. Pentru că nu poți cere ecologie, europenism in timp ce orașul si țara trăiesc in evul mediu, fără toalete, curent electric si gaz.
Postat 23 Aprilie 2021, 12:44 de Cetatea
Sublim.
"Zilele trecute am văzut cum un locatar arunca un sac pe care abia-l ducea în containerul galben. E clar că, dacă era aşa de greu sacul, nu avea reciclabile în el, dar nu-l pot dovedi" Nu e treaba domnului, nici să-l urmărească, nici să-l dovedească, ar trebui să-și ocupe timpul cu ceva mai plăcut. Gena de securist nu le dă pace unora, vechi obiceiuri, ascultatul la perete, privitul la geam, mai nou pe tabletă sau telefon.
Postat 23 Aprilie 2021, 08:04 de User anonimizat
Upgrade AI
Un inceput promitator.Pacat ca cei 1000€ investiti nu rezolva problema: Nu se stie ce arunca animalul la gunoi,cum a selectat,cum a spalat pet-urile si le-a strivit cu minutele...nu se descrajeaza tiganii si problema se paseaza tot la politia locala.Totusi,sistemul poate fi upgradat relativ usor si fara mari cheltuieli.Se amenajeaza o ghereta de 2-3 persoane in proximitatea tarcului,fie si o copertina,o umbrela de terasa falimentata de pandemie. Se iau ,prin rotatie,pe baza de tabel,2-3 pensionari din asociatie,amatori de table sau cruce care sa verifice cine,ce si cum se arunca la gunoi. O varianta experimentala ar include si un cintar omologat. Daca sistemul da rezultate,viitorul colectarii selective ar putea fi militarizarea tarcurilor,un politist inarmat cu pistol si cintar la fiecare tarc din oras.Ca-n cintecul ala: Ordine la Primarie,Curatenie in Oras.Acum in tot judetul...
Postat 23 Aprilie 2021, 00:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON