URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2021, 18:26

Gunoaie „emigrate”: Ţarcurile din jurul blocurilor din Oradea, invadate de gunoaiele firmelor care nu vor să plătească factura de salubritate

Gunoaie „emigrate”: Ţarcurile din jurul blocurilor din Oradea, invadate de gunoaiele firmelor care nu vor să plătească factura de salubritate AŞA NU! În zonele de blocuri unde există magazine sau alte firme la parter, ţarcurile cu containere sunt înconjurate cu saci de gunoaie, adesea aruncaţi de patronii sau angajaţii firmelor care vor să facă economii la propria factură de salubritate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă o mare parte din cetăţeni au încheiat contracte de salubritate cu RER Vest, Oradea nu este întotdeauna atât de curată pe cât şi-ar dori locuitorii ei.

Asta pentru că, pentru a eluda plata facturilor de salubritate, unii orădeni nu îşi folosesc pubelele primite de la operator, ci aruncă gunoaiele în jurul ţarcurilor care deservesc blocurile. Fenomenul se observă cel mai bine în zonele unde, la parterul blocurilor, funcţionează diferite firme.

Situaţia contractelor

În prezent, 99% dintre orădenii care stau la case au un contract de salubritate încheiat cu RER Vest, iar 98% dintre asociaţiile de proprietari sunt în aceeaşi situaţie. Un număr de 22 de asociaţii încă nu au încheiat contractul şi au fost notificate de Poliţia Locală. Dacă vor refuza în continuare, vor fi amendate, iar pe viitor vor fi puse şi la plata taxei speciale de salubritate.

Amenzi riscă şi persoanele juridice. Numai 90% dintre firmele din oraş au încheiat un contract şi doar 88% dintre instituţiile publice, alte 14 instituţii ale statului amânând să facă acest pas. Regulamentul de salubritate al Oradiei obligă toate firmele şi instituţiile să aibă un asemenea contract, la fel ca locuitorii oraşului.

Unii aruncă, alţii plătesc...

Chiar dacă au semnat contractul cu RER Vest, nu toate firmele aruncă gunoaiele legal. Aşa cum se ştie, orădenii de la case, firmele şi instituţiile plătesc factura de salubritate în funcţie de cât de multe gunoaie aruncă, fiecare recipient având un microcip unic, citit automat de autogunoieră atunci când pubela este golită.

Pentru a nu-şi încărca factura de salubritate, reprezentanţii unor companii fie refuză să le fie microcipate pubelele, fie le ţin mai mereu goale, aruncând deşeurile în containerele vecinilor, îndeosebi dacă au sediul în apropierea unor blocuri. Mai grav este când, în loc să arunce deşeurile în recipiente, lasă sacii plini pe lângă ţarcuri. De-acolo până la împrăştierea lor pe trotuare, străzi şi în zonele verzi mai este doar un pas...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
De exemplu, daca nu li s-ar fâlfâi...
și dacă ar locui la bloc ca majoritatea oradenilor, consilierii primăriei ar putea stabili amenzi de cel puțin 2000 lei pentru cei ce aruncă aiurea gunoaiele , ar dispune montarea unor camere wireless in zonele cu probleme și le-ar pune pe angajatele poliției comunitare sau cum s-or numi ele, să facă ceva mai util decât să umble prin magazine in timpul programului.... adică să supravegheze câteva zile zonele vizate. După câteva amenzi, sigur se vor învăța și cei cu probleme.
Postat 09 Septembrie 2021, 09:06 de Doru2019
pers. importante
sunt si unii care au bani dar sunt pur nesimtiti, sunt si altii "importanti" care defapt isi sparg toti banii in vicii si pacanele, sau poate in masini noi si smartfoane in rate, si traiesc de pe o zi pe alta (dar asta nu ii scuza faptele si tot trebuie amendati), sau altii care sunt patroni de firma dar sectorul economic sufera, competitia de la marile companii e acerba si isi dau ultimii bani ca sa tina firma deschisa, desi pierde bani luna de luna. Nu ma bag la a judeca cine e persoana importanta si cine nu. Multor tarani ce vand ardei in piata, in cot le pasa daca un senator sau eurodeputat (important) cumpara de la taraba lor, sa dea banii si isi primeste ardeii.
Postat 08 Septembrie 2021, 21:04 de unu
@Christa, la ce ma refeream:
daca acele persoane (nu imi pasa cat de importante ii considera cineva, altu nu ii considera importanti) sunt 10 din 200.000 ii amendezi, pui camere la tombreroane, te lupti sa ii educi. Dar daca acele persoane sunt 20.000 din 200.000 oradeni, atunci sistemul nu se potriveste la (in)cultura locala si ajungi la toti (oradenii sufera si platesc in plus) pentru unu (or 10% din populatie)
Postat 08 Septembrie 2021, 20:43 de unu
@unu
Ce izolate, ce neglijabile? Sunt persoane importante care nu stau in 10 lei,dar care nu-si scot pubelele, dar gasesti saci langa stalpul din fata imobilului.Sunt unii ca vai de ei care tot asa, sa nu plateasca isi pun in strada sacii cu bio. Ce sa faca politia locala? Ce sa faci? Asta e saracia, dorinta si educatia!
Postat 08 Septembrie 2021, 20:05 de Christa
ma asteptam la astfel de reactii in societate din partea unora
speram insa ca astfel de cazuri sa fie totusi izolate, neglijabile. Chiar eram curios sa vedem cat de raspandint va fi fenomenul!
Postat 08 Septembrie 2021, 19:15 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON