Gândită ca soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care Oradea le depune la halda de gunoaie, totuşi colectarea separată a resturilor biodegradabile nu-şi atinge pe deplin scopul, pentru că orădenii fie nu ştiu cum să arunce corect gunoaiele, fie încă n-au găsit motivaţia necesară ca să o facă.
Peste 60% dintre deşeurile aruncate în pubelele maro sunt resturi care, de fapt, trebuiau aruncate în alte părţi. Ca să-i îndrume pe orădeni, primarul Florin Birta îi trimite pe poliţiştii locali lângă pubele, iar cei care vor persista în obiceiurile greşite vor fi sancţionaţi.
De ce colectăm separat
Potrivit regulamentului de salubritate al Oradiei, toţi locuitorii oraşului trebuie să arunce deşeurile în trei fracţii: reciclabilă (deşeuri de ambalaje, cum sunt PET-urile, folii, pungi, cutii de carton, hârtii, doze de metal şi aluminiu, cutii de lapte şi iaurt etc.), biodegradabilă (fructe, legume, resturi alimentare, coji de ouă şi de pâine, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai etc.) şi reziduală (mucuri de ţigări, scutece, conţinutul sacului de aspirator, textile etc.). Locul deşeurilor reciclabile este în containerele sau sacii de culoare galbenă, al celor biodegradabile în pubelele maro, iar al celor reziduale în pubelele negre.
Măsura colectării separate a fost impusă pentru că poate reduce semnificativ cantităţile de deşeuri pe care Oradea le abandonează la halda din Episcopia. În fiecare an, oraşul are o ţintă de atins, iar neîndeplinirea obiectivului pune Primăria la plată. Fiecare tonă de gunoaie aruncată peste limita prevăzută de lege costă în plus 50 lei, iar pentru anul trecut, amenda Oradiei a fost de 1,8 milioane lei.
În ultimii patru ani, pentru că n-a respectat ţintele, municipiul a plătit în total peste 24,5 milioane lei, bani care puteau fi investiţi în folosul orădenilor, cum ar fi în parcuri sau achiziţii de tramvaie noi. În schimb, au ajuns la Administraţia Fondului de Mediu...
Pungi, haine, papuci...
Tot ce aruncă orădenii în pubelele de culoare maro ajunge la firma Eco Bihor, care administrează halda de gunoaie şi care are şi o staţie de compostare a deşeurilor. Aici, resturile organice devin îngrăşământ vegetal bun de folosit în ghivecele cu flori, în grădini sau pe terenuri agricole.
Însă nu tot ce se află în pubelele maro poate deveni compost, pentru că mulţi cetăţeni aruncă şi alte gunoaie între deşeurile biodegradabile. "Gravimetric, 60% din deşeurile colectate din pubelele maro sunt alte tipuri de deşeuri. Am găsit de la pungi de plastic la haine, papuci, cărămizi, orice", spune Pásztai Zoltán, directorul Eco Bihor. Pentru că sunt prea multe, nu pot fi sortate nici măcar manual...
Eco Bihor are un utilaj care separă biodeşeurile de pungile de plastic, însă acesta nu poate face minuni. Ca o maşină de tocat roşii uriaşă, utilajul învârte biodeşeurile şi adună folii şi pungi în jurul ciurului, însă se opreşte din funcţionare când obiectele "străine" sunt prea multe sau în jurul lui se înfăşoară haine vechi, pe care orădenii le-au aruncat greşit în pubelele maro. "Găsim un amalgam de deşeuri, ceea ce scade randamentul compostării şi creşte şansele să distrugă echipamentul", zice Pásztai.
Gunoiul la control
Tocmai de aceea, operatorul de salubritate RER Vest face un apel către toţi orădenii, cerându-le să respecte colectarea separată şi să arunce fiecare deşeu în locul potrivit. Făcând acest efort, îşi vor mulţumi mai târziu, când vor vedea că Oradea n-a mai "aruncat" banii pe amenzi, ci i-a investit în folosul lor.
Dacă însă vor persista în a nu ţine cont de colectarea separată, orădenii ar putea ajunge şi să scoată direct bani din buzunar. Primarul Florin Birta este decis să-i trimită pe poliţiştii locali în controale, pe lângă pubelele maro, de la case şi blocuri deopotrivă. "Vor verifica ce conţin pubelele şi sacii de gunoi ai oamenilor care se pregătesc să îi arunce. Dacă nu este conţinutul potrivit, poliţiştii locali vor da avertismente, iar la următoarea abatere, amenzi".
Edilul este convins că, ţinând procesul verbal în mână, orădenii vor ciuli mai atent urechile, pentru a înţelege cum se aruncă deşeurile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.