URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Aprilie 2021, 09:24

Grivei... în creştere: Adăpostul Grivei din Oradea va prelua câini fără stăpân din tot judeţul (FOTO)

Grivei... în creştere: Adăpostul Grivei din Oradea va prelua câini fără stăpân din tot judeţul (FOTO) MUSAFIRI DE NEVOIE. De mai bine de un an, în adăpostul Grivei sunt izolaţi şi zece ogari, confiscaţi de Poliţie după ce stăpânii i-au dus la o partidă ilegală de vânătoare. Pentru că ancheta penală nu s-a încheiat, poliţiştii nu-şi dau acordul ca bietele animale să revină la stăpâni, dar nici să fie date spre adopţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la finalul anului, Bihorul ar putea ajunge un judeţ fără câini vagabonzi. La iniţiativa Consiliului Judeţean, oraşele Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş au încheiat un protocol comun cu Administraţia Domeniului Public, prin care adăpostul de câini din Oradea devine unul judeţean. Asta, spre dezamăgirea unor iubitori de animale, care se tem că noua măsură va duce la eutanasierea câinilor fără stăpân...

Adăposturi temporare

Ilie Boloja, președintele Consiliului Județean BihorPreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan (foto), a anunţat încă din ianuarie că îşi doreşte ca judeţul să aibă un program de gestionare a câinilor vagabonzi. "Am avut întâlniri cu primarii celor patru oraşe - centre de regiuni: Salonta, Marghita, Aleşd şi Beiuş. Împreună cu dânşii şi serviciul specializat din Oradea (n.r. al Administraţiei Domeniului Public) am convenit să punem în practică un program judeţean de gestionare a câinilor fără stăpân, în aşa fel încât, în a doua jumătate a anului acestuia, judeţul Bihor să fie în Uniunea Europeană, adică să fie un loc fără câini abandonaţi", a explicat şeful CJ. 

Votat în ultima şedinţă a aleşilor bihorenilor din luna martie, programul prevede că în cele patru oraşe se vor amenaja adăposturi temporare, unde vor ajunge câinii fără stăpâni din oraşe şi comunele vecine. Apoi, hingherii angajaţi la Adăpostul Grivei al ADP vor aduce patrupedele la Oradea. "O dată pe săptămână, maşina ADP va merge pe la fiecare centru şi va colecta câinii. La adăpostul Grivei vor fi trataţi, microcipaţi, pregătiţi pentru adopţie", explică şeful ADP, Liviu Andrica. În acelaşi timp, ADP va culege câinii din 25 de comune din jurul Oradiei.

Win-win

Protocolul a fost posibil pentru că Guvernul a modificat Ordonanţa 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, care până acum prevedea că un serviciu de ecarisaj poate acţiona cel mult în unităţile administrativ-teritoriale limitrofe. Până acum, ADP putea să culeagă câini doar din comunele cu care se învecinează, nu şi de la Ceica, de pildă, unde va presta serviciul de acum înainte.

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaPrimăriile care vor preda câini către ADP vor plăti costurile de gestionare a animalelor. "Este şi în interesul lor, dar şi al nostru, pentru că şi în prezent sunt primării care plătesc către anumite persoane juridice să le adune câinii de pe străzi. Animalele sunt ridicate şi, aproape de Oradea, li se dă drumul pe câmp şi tot noi trebuie să le prindem", zice Liviu Andrica (foto).

Primiţi cu microcipul?

Ioan Todoca, primar AleșdOraşele Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş vor primi de la CJ câte 150.000 lei, pentru amenajarea adăposturilor, dar şi câte o autoutilitară, cu care să transporte căţeii. Edilii aplaudă iniţiativa. "Stăm foarte prost în Aleşd cu câinii vagabonzi, avem destul de mulţi, şi să gestionezi un adăpost de la A la Z e foarte complicat", zice primarul oraşului, Ioan Todoca (foto).

În plus, cele patru primării din judeţ vor trebui să microcipeze şi să sterilizeze câinii cu stăpân, dacă nu sunt de rasă. "Vom aloca bani pentru asta şi sper că-i vom convinge pe oameni că aşa e cel mai bine", spune Todoca.

Pe străzile din Marghita umblă cam zece câini vagabonzi, dar primarul Marcel Sas-Adăscăliţii se bucură şi el de programul judeţean. "Ne ajută foarte mult", spune edilul.

Eutanasiaţi, dacă se aglomerează

Programul judeţean are, însă, şi contestatari: iubitorii de câini. "Sunt adăposturi private în judeţ care-şi fac treaba, mai bine le dădeau banii lor", spune o orădeancă. De ani de zile, ea adună căţei vagabonzi de pe străzi, pentru a-i duce la asociaţii. "Eu nu zic că la Grivei n-au grijă de ei, dar dacă se vor aglomera căţeii în adăpost, îi vor eutanasia", atenţionează femeia.

Într-adevăr, legea prevede că, după 14 zile de cazare în adăpost, un câine poate fi eutanasiat, iar şeful ADP confirmă că asta se va întâmpla, dacă Grivei va fi aglomerat. "Totul depinde de capacitatea adăpostului şi de starea de sănătate a câinilor", zice Andrica.

Cu o capacitate de 200 de animale, adăpostul numără, în prezent, aproape 60 de câini. Unii dintre ei trăiesc aici din 2012, pentru că au fost adoptaţi la distanţă, iar "părinţii" lor plătesc lunar costurile pentru hrana ori tratamentele de care au nevoie. De altfel, adopţia, fie ea directă sau la distanţă, va rămâne în continuare o opţiune pentru orice iubitor de animale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cainii vagabonzi
Indiferent ca sunt locuri libere sau nu la adapostul Grivei,Autoritatile Locale sub protectia legii ucid animalele dupa 14 zile. Intrebati lucratorii de la Adapost care sunt directivele. In loc sa se aloce mai multi bani, atat pentru deparazitare,sterilizare si ingrijire cateii se eutanasiaza. Deci relocatii la Oradea ca vor fi omorati. Schimbati Legea oameni buni sunt si ei niste suflete nevinovate, fara sansa de a se fi nascut cu un pedigree
Postat 28 Aprilie 2021, 11:58 de Mirel
KP
Locul tau e la grivei
Postat 26 Aprilie 2021, 01:06 de Sandu2100
Capul județului nu e conectat la activitățile specifice, dezordonate în organizare ca și el.
Nu e vorba de alocarea pe regiuni. Nici măcar microregiuni. Regiunea cuprinde, cu Bihor, cele 6 județe din NV. E vorba de zone subjudețene sau raioane. Așa cum s-a arondat și colectarea selectivă a deșeurilor. Pun oamenii saci galbeni cu recuperabile la poartă, că pubele galbene nu s-au dat de operatori. Până apare mașina de gunoi vin și cânii bagabonzi, de sfâșie și împrăștie tot ce găsesc după miros. Că așa-i la țară, trec patrupede de tot felul pe ulițe. Apoi trec și gunoierii, cam la două săptămâni, care refuză să ridice deșeurile pentru că nu vă sacii la margine de drum. Cercul vicios ne arată astfel că, la banii dați celor 4 localități zonale mai trebuie adăugată obligarea operatorilor de a da oamenilor și pubele galbene, nu numai saci de unică folosință. Că dacă nu va fi așa, rezultă că edilii bihoreni gândesc ocazional și doar cu o parte a creierașului lor.
Postat 25 Aprilie 2021, 11:24 de KP
Constatare
În Oradea au reapărut câini fără stăpân. Oare la ce număr se poate suna pentru a fi prinși si duși la adăpost?
Postat 24 Aprilie 2021, 09:57 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON