URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2021, 15:52

Grenadă neexplodată, descoperită în Oradea de un pescar

Grenadă neexplodată, descoperită în Oradea de un pescar foto: ISU Crișana
Grenadă neexplodată, descoperită în Oradea de un pescar foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un pescar care se afla pe malul Crişului Repede, în Oradea, nu a pescuit doar peşte. Omul a găsit o grenadă defensivă neexplodată, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial, pe Splaiul Crişanei.

Conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, apelul 112 care anunţa descoperirea a fost făcut în jurul orei 11.40.

"Ajunşi la locul indicat de apelant, pompierii militari pirotehnişti au identificat o grenadă defensivă, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial, care prezenta pericol de explozie. Muniţia a fost descoperită de un pescar aflat pe malul Crişului Repede, pe raza străzii menţionate, în timp ce săpa o groapă pentru a căuta momeală pentru peşte", se explică în comunicat.

Echipajul pirotehnic a ridicat grenada, a transportat-o şi depozitat-o în condiţii de siguranţă, urmând a fi distrusă prin explozie controlată.


Pentru a preveni evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, ISU "Crişana" recomandă cetăţenilor să apeleze de urgenţă numărul unic 112, în cazul descoperirii de muniţii neexplodate şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

- introducerea muniţiilor în foc;

- topirea elementelor metalice de muniţii;

- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

- utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

- demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

- folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora;

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

- accesul persoanelor şi animalelor;

- executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;

- aprinderea focului;

- executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;

- circulaţia vehiculelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON