URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2021, 16:54

Grădiniţa eco: Grădiniţa cu program prelungit nr. 20 din Oradea, dotată cu panouri fotovoltaice (FOTO)

Grădiniţa eco: Grădiniţa cu program prelungit nr. 20 din Oradea, dotată cu panouri fotovoltaice (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grădiniţa cu program prelungit nr. 20 din Oradea îşi va primi, din această toamnă, copiii într-un spaţiu complet modernizat din punct de vedere energetic. Clădirea are acum panouri fotovoltaice, iar energia produsă cu ajutorul lor va asigura, în mare parte, alimentarea electrică a acesteia.

Conform unui comunicat de joi al Primăriei, lucrările – în valoare de 2.653.117 lei fără TVA – sunt finalizate în proporţie de 95%, fiind executate de asocierea formată din SC Halon SRL şi SC Termoline SRL.

"După implementarea măsurilor de eficientizare energetică se reduce consumul anual de energie cu minimum 50% faţă de consumul iniţial", arată informarea.

Între altele, s-a izolat faţada, planşeul peste ultimul nivel şi s-a asigurat un nivel ridicat de etanşeitate la aer a clădirii. De asemenea, au fost realizate lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde de consum, iar radiatoarele au fost înlocuite cu ventiloconvectoare. Practic, a fost reabilitată şi modernizată instalaţia de distribuţie a agentului termic – încălzire, inclusiv zonarea şi echilibrarea instalaţiilor termice.

De asemenea, s-au instalat sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, fiind vorba în concret despre instalarea de panouri solare fotovoltaice pentru producere de energie electrică fără distribuţie în sistem, cu recuperatoare de căldură.

Grădiniţa beneficiază azi şi de un sistem modern de climatizare şi ventilare mecanică pentru asigurarea calitaţii aerului interior. Concret, a fost instalat un sistem de climatizare, ventilare şi răcire cu chiller cu pompă de căldură aer-apă.

Între altele, instalaţiile de iluminat ale clădirii au fost şi ele reabilitate, iar acoperişul a fost reparat, inclusiv pe partea de colectare a apelor.

Lucrările sunt realizate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară: 3 "Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon", Prioritate de investiţii: 3.1 "Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON