URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2021, 12:51

Grădinăreasa Palatului: La doar 22 de ani, Timea Kleszken este grădinăreasa celui mai frumos parc din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Vedetă” incontestabilă a Oradiei, odată cu venirea primăverii, grădina Palatului Baroc încântă vizitatorii cu 6.300 de lalele colorate, magnolii, o amenajare inspirată din Biblie și mulți arbori seculari.

Grădinăreasa care se îngrijește ca această „curte” să fie cochetă şi curată este o tânără de 22 de ani, Timea Kleszken, care din liceu admira parcul, plimbându-se pe aleile lui. Când palatul şi grădina au intrat în renovare, s-a oferit în mod voluntar la muncă, pentru a contribui la înfrumusețarea bijuteriei din inima orașului.

Specializată în Turcia

Crescută în satul Sâniob, Timea a învăţat de mică să protejeze natura. Bunica din partea tatălui o plimba adesea pe câmpii și îi explica ce plante pot fi folosite la ceaiuri și care sunt speciile protejate, pe care şi ea trebuie să le ocrotească.

După ce a absolvit Liceul „Aurel Lazăr”, într-o clasă de ştiinţe sociale, a hotărât să urmeze o specializare care oferă bucurie oamenilor: peisagistica. „Iubesc natura și am vrut să aflu ce face un profesionist în domeniu”, spune ea, acum studentă în anul IV la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timişoara, la specializarea dorită.

Sfioasă din fire, Timi și-a dorit să fie mai extravertită, aşa că s-a supus singură unui test, menit deopotrivă să o ajute să cunoască oameni noi şi să înveţe cât mai multe despre meseria aleasă. În anul II, a câştigat o bursă Erasmus în Antalia, Turcia, la specializarea Peisagistică a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universității Akdeniz.

„Acolo am văzut primele grădini monastice cu măslini, curmali sau lămâi. La facultate am făcut și un curs despre grădinile din palatele istorice din Istanbul, în care sunt prezente întotdeauna fântânile, iar aspectul trebuie să fie unul geometric”, explică Timea. Experienţa din Turcia (foto jos) a fascinat-o...

Timea in Turcia

Voluntara Palatului

În vacanța din vara anului 2019, revenită la Oradea, a aflat că grădina Palatului Baroc şi clădirea monument istoric vor fi restaurate şi a decis că vrea să fie părtaşă la acest amplu proiect, mai cu seamă că şi în trecut a mai participat la activităţile Episcopiei, făcând parte dintr-un grup de tineri romano-catolici, de pe lângă eparhie.

„Iubesc locul acesta din liceu, mă plimbam foarte des pe-aici, aşa că m-am adresat Episcopiei, spunând că vreau să fac voluntariat. Au acceptat şi așa am ajuns să lucrez alături de inginerul horticultor și peisagista Thalmeiner Tünde, originară din Satu Mare, și de grădinarul francez Beaudet Tancred”. Cei doi sunt experți în amenajarea și întreținerea grădinilor istorice, în trecut au lucrat împreună și la spațiile verzi din jurul palatelor din Ungaria, şi au fost anume cooptaţi de Episcopia Romano-Catolică pentru proiectul din Oradea, cu misiunea de a proiecta şi amenaja grădina.

După câteva săptămâni în care a muncit voluntar pe lângă specialişti, având ocazia şi să înveţe meserie de la ei, Timea a dovedit pasiune şi pricepere, aşa că Episcopia a angajat-o ca grădinăreasă, cu sarcina de a continua munca celor doi. Reuşind ceea ce tinerii cu adevărat pasionaţi pot: să-şi găsească un job în domeniul ei, încă din studenţie...

Grădină bogată

Tânăra a fost mândră când, anul trecut, după ce au vizitat grădina, profesori de-ai ei din Timişoara au lăudat-o pentru munca depusă. „Sunt bucuroasă şi eu să văd grădina că este atât de frumoasă şi curată, faţă de cum era înainte, neîntreținută și chiar nesigură pentru o plimbare”.

Timea îi contrazice pe orădenii care spun că grădina este mai săracă în arbori, de când a fost reabilitată. „Conform studiului dendrologic din 2019, atunci existau 600 de exemplare din 62 de specii, în rândul arborilor și arbuștilor. Acum sunt peste 100 de specii, iar exemplarele încă nu am terminat să le numărăm. Și mie îmi lipsesc uneori trandafirii de la intrarea în palat, dar aceia ascundeau frumusețea clădirii. A fost scos și lemnul câinesc folosit la gardul viu, pentru că era plin de gunoaie, și au fost toaletate tisele, care acum încep să crească într-o formă frumoasă”, explică specialista.

Misterele grădinii 

Magnoliile şi cele 6.300 de lalele din parc au atras, în ultimele săptămâni, mii de vizitatori. Toate au bucurat privirile orădenilor, pentru că în fiecare zi Timea pliveşte cu grijă buruienile. Ca grădina să fie îmbietoare şi peste vară, tânăra va planta în curând flori specifice acestui anotimp: hortensii, dalii și crini.

Între timp, orădenii se pot bucura de grădina biblică, amenajată la ideea episcopului Böcskei László. Acolo sunt ordonate, pe câteva parcele, grâu, viță de vie, mei și orz, care simbolizează pâinea și vinul, lalele și crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea și isop, fructe şi legume prezente în Biblie (smochini, linte și năut) și plante monastice ca lemnul Maicii Domnului și măslinul.

Vizitatorii mai pot admira și arborele preferat al Timeei, un puiet de Seqouia, dar și un arbore secular de Ginko Biloba. Cele mai noi achiziții sunt cireșii japonezi, un cedru atlantic și un arbore lalea, numit astfel datorită asemănării florilor sale cu aceste plante.

Grădina Palatului Episcopal

Orădeni grijulii

De când grădina a devenit o atracție a orașului, singura problemă sesizată de Timea a fost nemulțumirea vizitatorilor deranjaţi că este interzis accesul cu bicicleta sau cu animalul de companie. În rest, n-au existat stricăciuni, spune grădinăreasa, care vrea să rămână responsabilă de parc şi după ce va absolvi facultatea.

„N-a fost nici măcar o floare ruptă. În primăvara aceasta, am văzut ce impact a avut pandemia asupra oamenilor: se bucură mai mult de natură, o admiră, o pozează, dar nu o strică”, spune Timea, fericită că orădenii apreciază grădina ei iubită...

Grădina Palatului Episcopal

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
multumim, Timea!
felicitari, Timea, pentru pasiunea ta de care reusim sa ne bucuram cu totii in oras. Nu pot sa nu ma intreb in ce domeniu lucreaza sutele de absolventi ai facultatii de planificare teritoriala/urbanism din Oradea, care primesc burse de studiu in franta, pe valea loarei unde sunt celebrele castele, in spania, in italia... chiar niciunul nu isi arata talentul, nici macar biroul de urbanism din primarie?
Postat 09 Mai 2021, 18:46 de roger
ok
bravo, felicitari. am sa merg sa o vad si eu. Gradina
Postat 09 Mai 2021, 13:40 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON