URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2020, 20:01

Grădina urbană: Primul parc botanic din Oradea va fi amenajat în cartierul Nufărul

Grădina urbană: Primul parc botanic din Oradea va fi amenajat în cartierul Nufărul DELĂSARE. Terenul pe care va fi amenajată grădina botanică este acum unul plin cu buruieni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte hectare de teren nefolosit din Nufărul se vor transforma în prima grădină botanică în aer liber din Oradea!

Primăria lucrează la proiectul de realizare a acestei grădini, care la final va avea o seră cu plante exotice, o casă de fluturi, un turn de observaţie, o pasarelă pietonală supraetajată, ce va traversa şi parcul Salca, şi o "cetate" dedicată copiilor.

Vizitare şi cercetare

Mircea Mălan, viceprimar OradeaAnunţat de primarul Ilie Bolojan din toamna anului trecut, proiectul Grădina Urbană Nufărul a intrat acum într-o etapă concretă. La începutul lunii mai, studiul de fezabilitate a fost aprobat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. "Lucrăm cu o echipă de proiectanţi din Bucureşti, care s-au asociat cu specialişti din Germania, pentru definitivarea proiectului", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Proiectul îşi propune să schimbe complet aspectul terenului întins pe o suprafaţă de 73.000 de metri pătraţi, cuprins între Oradea Trade Center şi parcurile Salca. Expoziţia botanică va putea fi admirată atât în aer liber, cât şi într-o seră întinsă pe o suprafaţă de 3.000 mp. Aici vor fi relocate plantele care acum cresc în mica seră din apropierea Hotelului Continental şi va fi amenajată şi o casă a fluturilor. Împreună cu Universitatea, Primăria vrea să amenajeze şi un centru de cercetare în biologie. "Va fi o zonă de laboratoare, gestionată de specialiştii Universităţii", precizează Mălan.

Plimbare la înălţime

Parcul va avea şi o grădină verticală, care va putea servi ca inspiraţie pentru orădenii dornici să-şi creeze astfel de zone acasă.

De asemenea, va fi construit un turn de observaţie. "Turnul va oferi o nouă perspectivă asupra grădinii botanice şi a împrejurimilor şi va fi un reper pentru oraş", se arată în proiect. Orădenii vor urca în turn fie din grădină, fie de pe o pasarelă de promenadă suspendată, ce va trece peste parc, peste strada Meiului şi parcul Salca, până pe malul Peţei.

Parcul va avea şi o zonă dedicată copiilor, "City of Kids", unde micuţii vor găsi diferite jocuri. Pentru că nu toate terenurile din zonă sunt în proprietatea oraşului, Primăria urmează să facă exproprieri, iar apoi va lansa licitaţia pentru execuţie. Deocamdată, nu se cunoaşte valoarea investiţiei, dar municipalitatea doreşte să o finanţeze cu fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON