URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2024, 18:38

Grădina urbană din cartierul Europa ar urma să fie finalizată în septembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajare a grădinii urbane din Cartierul Europa au început să capete contur.

„Lucrările sunt avansate”

Amenajarea spațiului verde ar urma să fie finalizată în cursul lunii septembrie.

„Lucrările sunt avansate. Conform consultărilor avute cu constructorii, parcul din cartierul Europa ar urma să fi finalizat în circa trei săptămâni”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiș.

Potrivit unui comunicat de presă al municipalității orădene, printre altele constructorii au realizat 90% din suprafața aleilor, structura pentru zona de relaxare, fundația pentru viitoarea căsuță a copiilor, stâlpii terenului de sport și instalațiile electrice.

„Pe amplasament s-a păstrat aproape în întregime fondul dendrologic existent, acesta urmând să fie completat cu un stejar roșu în zona căsuței pentru copii. În ceea ce privește spațiul verde, acesta va fi însămânțat cu gazon și vor fi plantate plante perene și ierburi decorative: Achillea, Aster, Sedum, Festuca, maci de California, Carex, salvie, lavandă, iarba șarpelui etc.”, se menționează în comunicat.

Grădina urbană din cartierul Europa va fi mobilată cu bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, două cișmele și o toaletă cu autospălare.

Un proiect de 2,7 milioane lei

Lucrările de amenajare a viitoarei grădini din cartierul Europa au fost atribuite firmei Construcții Bihor pentru suma de 3,3 milioane lei.

Din suma totală, execuția efectivă va costa circa 2,7 milioane lei, diferența de circa 79.500 lei urmând să fie cheltuită cu proiectarea grădinii, iar circa 480.000 lei cu întreținerea acestui loc de recreere timp de cinci ani.

Municipalitatea orădeană intenționează să finanțeze investiția din fonduri europene.

Proiectul vizează o suprafaţă de 8.432 de metri pătraţi din zona sensului giratoriu de la intrarea în cartier, ocupată în prezent de două spaţii de joacă şi şapte terenuri libere de construcţii.

Aici urmează să fie amenajate facilități de recreere şi socializare, un spaţiu de joacă pentru copii şi un teren multifuncțional pentru fotbal, baschet și handbal.

Investiția s-a lovit de opoziția locuitorilor din zonă, aceasta desfășurându-se cu exproprierea a circa 3.600 metri pătrați de teren.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
esec urbanistic
sa stai la casa cu curte, si sa ceri primariei sa iti faca gradina in cartier. Apoi cand gradina deserveste 30 de case, ii mai adaugi si un WC public, ca e scump sa traga apa peste drum la 20m acasa. In schimb, e de laudat ca primaria nu a taiat aici copacii maturi.
Postat 28 August 2024, 18:13 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON