URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2021, 15:11

Grădina copiilor speciali: Elevii şi profesorii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 vor munci cot la cot, într-o grădină înfiinţată în curtea şcolii

Grădina copiilor speciali: Elevii şi profesorii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 vor munci cot la cot, într-o grădină înfiinţată în curtea şcolii Elevii de la CSEI nr. 1 vor avea în curtea şcolii nişte cutii mari de lemn, în care vor planta răsaduri crescute chiar de ei (fotografie generică, sursa www.redfin.com)
Grădina copiilor speciali: Elevii şi profesorii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 vor munci cot la cot, într-o grădină înfiinţată în curtea şcolii Proiectul a fost prezentat miercuri, într-o conferinţă online
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, curtea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 va fi mult mai verde. Într-un proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea, în programul „Plantropolis”, profesorii şi elevii şcolii vor amenaja aici o grădină cu legume şi flori, în care vor munci împreună.

„Grădina copiilor speciali” a fost prezentată public miercuri, într-o conferinţă online ţinută de profesorii CSEI nr. 1, alături de parteneri şi voluntari ai proiectului. Profesoara Anca Tirla a explicat că grădina va fi foarte utilă celor aproximativ 200 de elevi ai şcolii. „Acest proiect îi va ajuta foarte mult pe partea senzorială şi pe partea de cunoaştere, pentru că vor învăţa lucruri care pentru unii vor fi noi”, a explicat dascălul. În această şcoală învaţă copii cu cerinţe speciale, pentru care învăţarea într-o şcoală de masă este prea grea.

Profesorii şi elevii vor lucra împreună pentru construirea unor aşa-numite bacuri de permacultură, adică nişte cutii mari, din lemn, în care vor pune folie de solar pentru o mai bună stabilitate a straturilor, pământ, compost, bălegar, cartoane şi ziare. În acest amestec, vor planta răsaduri crescute chiar de ei, din seminţe. „Vom planta legume, fructe, plante aromate”, a precizat Tirla.

Copiii vor învăţa lecţia completă a grădinăritului, inclusiv cum pot face compost din deşeurile biodegradabile, precum resturile alimentare. De altfel, una din primele lecţii care se va preda în şcoală, în acest proiect, este cea a reciclării. În luna noiembrie, profesoara Adriana Cioca le va explica elevilor cum se colectează separat deşeurile şi va organiza pentru ei concursuri de reciclare.

Elevii vor amenaja şi o grădină verticală cu flori şi plante aromate, care va înfrumuseţa peretele şcolii, şi care apoi ar putea fi multiplicată inclusiv în clase, după cum a subliniat directoarea adjunctă a şcolii, Silvia Ficuţ.

Partenerii proiectului sunt Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Universitatea din Oradea, Asociaţia CES şi Clubul Sportiv Municipal Oradea. De altfel, baschetbalişti care joacă în echipa oraşului vor merge în şcoală, pentru a le vorbi elevilor despre o altă componentă importantă a vieţii: dieta echilibrată. La vară, şcolarii vor putea aplica sfaturile sportivilor mâncând chiar din legumele plantate de ei, în curtea şcolii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON