De anul viitor, curtea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 va fi mult mai verde. Într-un proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea, în programul „Plantropolis”, profesorii şi elevii şcolii vor amenaja aici o grădină cu legume şi flori, în care vor munci împreună.
„Grădina copiilor speciali” a fost prezentată public miercuri, într-o conferinţă online ţinută de profesorii CSEI nr. 1, alături de parteneri şi voluntari ai proiectului. Profesoara Anca Tirla a explicat că grădina va fi foarte utilă celor aproximativ 200 de elevi ai şcolii. „Acest proiect îi va ajuta foarte mult pe partea senzorială şi pe partea de cunoaştere, pentru că vor învăţa lucruri care pentru unii vor fi noi”, a explicat dascălul. În această şcoală învaţă copii cu cerinţe speciale, pentru care învăţarea într-o şcoală de masă este prea grea.
Profesorii şi elevii vor lucra împreună pentru construirea unor aşa-numite bacuri de permacultură, adică nişte cutii mari, din lemn, în care vor pune folie de solar pentru o mai bună stabilitate a straturilor, pământ, compost, bălegar, cartoane şi ziare. În acest amestec, vor planta răsaduri crescute chiar de ei, din seminţe. „Vom planta legume, fructe, plante aromate”, a precizat Tirla.
Copiii vor învăţa lecţia completă a grădinăritului, inclusiv cum pot face compost din deşeurile biodegradabile, precum resturile alimentare. De altfel, una din primele lecţii care se va preda în şcoală, în acest proiect, este cea a reciclării. În luna noiembrie, profesoara Adriana Cioca le va explica elevilor cum se colectează separat deşeurile şi va organiza pentru ei concursuri de reciclare.
Elevii vor amenaja şi o grădină verticală cu flori şi plante aromate, care va înfrumuseţa peretele şcolii, şi care apoi ar putea fi multiplicată inclusiv în clase, după cum a subliniat directoarea adjunctă a şcolii, Silvia Ficuţ.
Partenerii proiectului sunt Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Universitatea din Oradea, Asociaţia CES şi Clubul Sportiv Municipal Oradea. De altfel, baschetbalişti care joacă în echipa oraşului vor merge în şcoală, pentru a le vorbi elevilor despre o altă componentă importantă a vieţii: dieta echilibrată. La vară, şcolarii vor putea aplica sfaturile sportivilor mâncând chiar din legumele plantate de ei, în curtea şcolii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.