URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2024, 08:01

Golden Boys: Cum au fost dovediți hoții care au golit magazinul de bijuterii de la ERA Park Oradea (FOTO)

Golden Boys: Cum au fost dovediți hoții care au golit magazinul de bijuterii de la ERA Park Oradea (FOTO) GOLIT DE NOU. Magazinul de bijuterii a fost prădat de hoţi la doar două săptămâni după inaugurare. Spărgătorii au intrat dinspre depozitul Under Armour, tăind peretele despărţitor din rigips, şi plecând cu toate bijuteriile găsite în magazin şi în vitrină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hoţii care astă-vară au pus pe jar poliţiştii din două judeţe, după ce au spart un magazin de bijuterii din Arad și apoi unul şi din Oradea, au ajuns în sfârșit să răspundă în fața legii.

Unul din ei a recunoscut faptele și a semnat un acord cu procurorii, dar complicele său va fi judecat separat, împreună cu un partener mai puțin obișnuit: un afacerist turc din Piatra Neamț, care a intrat în schemă cumpărând o parte din prada valoroasă.

BIHOREANUL vă prezintă detaliile unor spargeri care au provocat o pagubă de peste 100.000 euro, dezvăluind cum și-au pus cei doi hoți la punct atacurile, cum au încercat să-și valorifice capturile, dar şi greşeala care i-a trădat.

Jaful de la ERA

În Oradea, după cum a relatat şi BIHOREANUL, furtul din magazinul de bijuterii din ERA Park a fost comis în zorii zilei de 5 iunie. Hoţii au intrat în centrul comercial pe o uşă folosită doar pentru aprovizionare şi care dădea în depozitul magazinului Under Armour. Aici au tăiat peretele din rigips spre magazinul de bijuterii, de unde apoi au furat tot ce le-a venit la mână.

Prejudiciul a fost uriaş. S-au furat bijuterii de aur în valoare de peste 390.000 lei, conform inventarului efectuat de păgubiți.

Spargerea a fost comisă de două persoane care au fost extrem de precaute, după cum aveau să constate poliţiştii. Au purtat haine de culoare închisă, şi-au acoperit feţele cu cagule şi au evitat camerele de supraveghere din mall.

Ca să nu fie surprinşi nici de vreo cameră a oraşului, cei doi și-au lăsat maşina în parcarea unui ansamblu rezidențial din apropierea Cimitirului Municipal, de unde au parcurs circa 5 kilometri pe jos, folosind căi ocolite, prin șanțuri, prin tuneluri şi chiar prin cimitir, unde au pătruns escaladând gardul.

Amprentele i-au dat de gol

În ciuda măsurilor de precauţie, au lăsat amprente atât la locul faptei, cât și în mai multe locuri de pe traseu, prin şanţurile şi canalele pe unde au circulat ca să nu fie imortalizați. Iar unele figurau deja în evidenţele poliţiştilor: erau ale unui orădean, Adrian Petru Popa, în vârstă de 50 ani, un „veteran” al spargerilor.

În 2018, Popa a fost condamnat în Germania la 1 an și 4 luni de închisoare pentru furt, iar în 2021 a reușit să scape de un proces similar în Oradea, după ce a jefuit un alt magazin de bijuterii din centrul comercial Crişul. După „lovitură” a şi plecat din ţară, fiind cercetat şi judecat în lipsă, dar în final nu a mai fost condamnat, căci proprietarul magazinului s-a împăcat cu el și a retras acuzațiile.

Ulterior, punându-l sub supraveghere, poliţiştii i-au găsit şi complicele: Marius Mihail Şiman, 51 ani, administrator al mai multor firme falimentare cu profil de alimentaţie publică (baruri şi restaurante), un „novice” în infracțiuni.

I-au prins!

După cum au descoperit poliţiştii, înaintea spargerii din Oradea, în noaptea de 14 spre 15 mai, Popa şi Şiman s-au „antrenat” cu o altă lovitură, în Arad, unde au jefuit cel mai vechi şi cunoscut magazin de bijuterii, furând de pe rafturile acestuia tot ce au găsit. Paguba era şi în acest caz mare: peste 160.000 lei.

O perioadă, Şiman şi Popa au fost puşi sub supraveghere, deoarece poliţiştii voiau să afle unde au ascuns bijuteriile furate. Cum, însă, părea că s-au „dat la fund”, pe 27 iunie, au decis să acţioneze. Au descins la locuinţele celor doi, în Oneşti, judeţul Bacău, unde stătea Popa, şi în Oradea, unde locuieşte Șiman, găsind suficiente dovezi care să-i inculpe: hainele şi încălţămintea folosită în timpul spargerii, iar în Oneşti peste 60.000 de lei, articole pirotehnice, dar şi bijuterii furate.

Cei doi au fost reţinuţi în aceeaşi zi, iar pe 28 iunie au fost arestaţi preventiv pentru furt calificat.

Clientul turc

În timpul audierilor care au urmat, Şiman a acceptat să colaboreze cu anchetatorii. Aşa s-a aflat că o parte însemnată din pradă, circa 400 de grame din bijuteriile de aur furate din ERA Park, au fost vândute pe 18 iunie unui om de afaceri turc din Piatra Neamţ, Levi Bilge.

Turcul nu este fitecine. Firma pe care o administrează, Levi Impex, în care e asociat cu soţia, distribuie de la ceasuri de lux şi bijuterii până la utilaje de balastieră, având anul trecut o cifră de afaceri de 13 milioane de lei.

Bilge a plătit doar 42.500 lei pe bijuteriile cumpărate, al căror preţ de piaţă depăşeşte 200.000 lei. În condiţiile în care e profesionist în domeniu şi bijuteriile cumpărate aveau legate de ele etichetele privind gramajul și prețul, afaceristul putea intui că proveneau din infracţiuni, susţin anchetatorii. Acesta e şi motivul pentru care, în august, turcul a fost și el inculpat, pentru tăinuire.

Şiman liber, Popa în arest

Cercetările au continuat până pe 17 octombrie, când cazul a fost trimis în faţa instanţei, dar „rupt” în două dosare distincte. Primul dintre ele priveşte, de fapt, un acord de recunoaştere a vinovăţiei semnat cu procurorii Parchetului Oradea de Marius Şiman, care şi-a asumat implicarea în ambele spargeri. Astfel, după trei luni de arest preventiv şi una de arest la domiciliu, acesta a și fost eliberat.

Conform documentului aprobat pe 2 decembrie de Judecătoria Oradea, bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar executarea pedepsei a fost suspendată pe un termen de supraveghere de 4 ani, cu obligația de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Al doilea dosar îi vizează pe Adrian Petru Popa şi pe cetăţeanul turc Levi Bilge, primul aflat în continuare în arest preventiv. Procesul lor încă nu a început. Camera preliminară a instanţei a confirmat legalitatea rechizitoriului şi a anchetei doar pe 29 noiembrie, iar Popa şi Bilge au la dispoziţie 10 zile pentru a contesta decizia.

Cât despre prejudiciu, până în acest moment a fost recuperat doar în parte, cu ocazia percheziţiilor domiciliare, iar conform documentelor consultate de BIHOREANUL, Şiman şi Popa nu au ajuns încă la un acord de mediere cu proprietarii celor două magazine, pentru a returna prejudiciul rămas, ce depăşeşte 200.000 lei. Drept urmare, averile celor doi hoţi sunt sub sechestru. Poate, aşa, până la urmă se vor răzgândi și vor plăti...


SPĂRGĂTOR CU GHINION

A scăpat pe jos o parte din pradă

Furtul comis de Adrian Petru Popa în Centrul Comercial Crişul a avut un final mai puțin fericit pentru hoț. În noaptea de 4 spre 5 august 2015, puţin după miezul nopţii, bărbatul a intrat în incinta complexului comercial forţând o uşă de acces laterală cu un levier, apoi a urcat la etajul I, unde a spart o vitrină cu un baros. Apoi a intrat în magazin și a furat bijuterii din aur, pe care le-a băgat într-o geantă de voiaj.

A avut ghinion la ieșirea din clădire, când a fost surprins de pompierul de serviciu. În încercarea de a scăpa, hoțul a început să fugă, însă geanta în care își ascunsese prada s-a rupt, iar bijuteriile s-au împrăștiat pe trotuar. Popa a decis că o parte din bijuterii tot merită salvate, așa a pus repede câte a putut din ele în partea rămasă din geantă, continuându-și fuga.

După lovitură, a părăsit țara, fiind cercetat și trimis în judecată abia în 2021, când s-a descoperit că era încarcerat într-un penitenciar din Milano, iar autoritățile de aici au reuşit să-l audieze printr-un ordin european de anchetă. Din păcate pentru anchetatori, n-a spus prea multe, uzând de dreptul la tăcere.

În cele din urmă, procesul nu a dus la o condamnare. Avocatul lui Popa a depus o declarație autentificată a proprietarului magazinului, prin care acesta anunța că a ajuns la o înțelegere cu hoțul, retrăgând toate pretențiile civile și penale. Ca urmare, instanța a dispus încetarea procesului. Popa a fost obligat să plătească 3.500 lei, iar firma păgubită 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
greu de crezut
Consider greu de crezut faptul ca, realizezi o documentare clara despre camrele de luat vederi, iar la momentul 0 tu umbli cu mainile goale. Ceva nu se leaga. Ori faptasii sunt cu scapari, ori exista o "scapare" undeva.
Postat 11 Decembrie 2024, 11:58 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON