Avanpremiera filmului "Glasul care strigă în pustie", regizat de preotul ortodox orădean Ciprian Mega a adunat duminică seară peste 900 de orădeni de toate vârstele în parcarea Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu". Impresionat, publicul a aplaudat îndelung la încheierea filmului. Pentru cei care au ratat evenimentul, pelicula va putea fi vizionată în viitorul apropiat în cinematografe precum și pe postul Prima TV.
"O zi frumoasă, dar lungă..."
La eveniment au luat parte preoţi şi călugări din Bihor şi împrejurimi, credincioşi ai bisericii Sfântul Spiridon de lângă spital, unde slujeşte părintele Mega, şi surprinzător de mulţi tineri. Dintre clerici, a putut fi văzut protopopul de Oradea, Simion Goga, dintre politicieni deputatul liberal Ioan Cupşa, iar dintre reprezentanţii autorităţilor vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan.
"Am venit la avanpremieră în calitate de prieten al părintelui Ciprian Mega. Este un om extraordinar, de altfel se şi vede ce a realizat", a spus Mălan.
După cum BIHOREANUL a mai scris, părintele Ciprian Mega a ridicat în mai puţin de un an biserica cu hramul Sfântul Spiridon, construită în stil muşatin, pe amplasamentul fostei biserici de lemn de lângă spital.
Lăcaşul de cult a fost sfinţit duminică dimineaţă de un sobor de preoţi condus de episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Siluan Mănuilă, delegat de Patriarhul Daniel Ciobotea, să îl reprezinte la eveniment. La slujba de târnosire a participat şi episcopul de Oradea, Sofronie Drincec, care a lăudat, la rândul său, munca parohului.
Înaltele feţe bisericeşti nu au luat parte însă şi la avanpremiera filmului despre viaţa preotului – martir Gheorghe Calciu Dumitreasa, unul dintre puţinii clerici ortodocşi care s-au opus sistemului comunist şi demolării de biserici, fapt pentru care a şi fost condamnat la 21 de ani de închisoare.
"A fost o zi frumoasă, dar lungă. Probabil sunt obosiţi", i-a scuzat unul dintre credincioşii bisericii.
Luptă şi suferinţă
Cei peste 900 de orădeni prezenţi la avanpremieră au urmărit filmul proiectat pe un ecran enorm cu sufletul la gură, într-o linişte deplină.
Un ochi atent a putut observa că scena în care părintele Calciu predică pe treptele bisericii închisă de autorităţi a fost filmată în faţa porţii bisericii Sfântul Spiridon şi că şcoala la care este înscris Andrei, fiul zbuciumat al părintelui Calciu, este situată în Şirul Canonicilor.
La fel, publicul a putut descoperi actori orădeni alături de nume sonore precum Dorel Vişan, Costel Caşcaval sau Ela Ionescu. Şerban Borda a putut fi văzut în rolul unui pedagog terorizat de perspectiva de-a intra în atenţia Securităţii, Mihaela Gherdan a dat viaţă secretarei "săritoare" a generalului de Securitate, Dorel Vişan, iar Andi Locovei a putut fi descoperit în rolul unui infractor de drept comun alături de care este transportat la închisoare părintele Calciu.
"Filmul este impresionant, ne relevă partea nevăzută a ceea ce i se întâmpla unui preot condamnat la închisoare şi în acelaşi timp familiei sale. Astăzi noi vedem eroism, dar atunci era doar luptă şi suferinţă", a declarat unul dintre spectatori. Fapt pentru care nici nu este de mirare că filmul a fost răsplătit de spectatori cu ropote de aplauze...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.