Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur! A învăţat-o pe propria piele patronul Hello Taxi, Octavian Raţiu, care, bolnav fiind, a fost nevoit să-şi lase firma pe mâna celui mai bun prieten, Iosif Rad, alias Gimi, în care avea încredere nemărginită, punându-l director.
Urmarea? Amicul şi-a făcut propria firmă de taximetrie, apoi a "furat" numerele de telefon de dispecerat ale angajatorului său, le-a trecut pe propria companie şi i-a luat şi însemnele.
Manevra n-a scăpat, totuşi, nepedepsită. În final, Rad a fost condamnat pentru fals şi uz de fals şi este inculpat şi pentru concurenţă neloială. Este primul astfel de caz în Bihor şi printre puţinele din ţară...
Împuternicirea
Combinaţia a avut loc în iarna lui 2018. Rad, alintat de prieteni Gimi, era omul de încredere al patronului Hello Taxi, Octavian Raţiu (foto), iar ca director era la curent cu toată activitatea firmei. La un moment dat, însă, a decis să-şi folosească "experienţa" în interes propriu şi în dauna angajatorului.
Profitând de absenţa lui Raţiu, care suferise un atac cerebral, Rad şi-a înfiinţat pe ascuns propria firmă, Green Taxi, iar apoi şi-a lăsat fostul angajator fără numerele de telefon ale dispeceratului prin care Hello primea zilnic cam 1.000 de comenzi.
Manevra a făcut-o cu complicitatea secretarei Hello Taxi, Mihaela Silvia Dimeny Nicolescu. În vara lui 2017, femeia redactase o împuternicire prin care Raţiu, ca administrator, l-ar fi mandatat pe Rad să reprezinte Hello Taxi pentru prelungirea contractului cu un operator de telefonie. Raţiu, fiind bolnav, nu a fost de faţă nici când a fost întocmit documentul şi nici nu l-a semnat, în locul lui iscălind, la rubrica "administrator", secretara.
Una zice, alta face
Pe 15 noiembrie 2018, folosindu-se de împuternicirea măsluită anterior, Rad s-a prezentat la sediul firmei de telefonie şi a încheiat un acord de novaţie, prin care numărul scurt de telefon pentru comenzi era transferat de la Hello Taxi la Green Taxi.
Ulterior, pe 22 noiembrie, directorul i-a dictat secretarei textul pentru o nouă împuternicire, de astă dată cu precizarea că e valabilă pentru a transfera abonamentele pentru anumite numere de telefon de la Hello Taxi la Green Taxi.
Lui Raţiu îi spusese că vrea să transfere numerele folosite de el şi soţie, dar pe document nu a fost consemnat niciun număr anume. Crezându-l de încredere, Raţiu a semnat împuternicirea. Imediat după aceea, însă, Rad a completat-o nu cu două, ci cu patru numere de telefon, destinate preluării comenzilor în dispecerat.
Operaţiunea a lăsat Hello Taxi fără apeluri şi apoi fără taximetrişti, cei circa o sută de şoferi, rămaşi fără comenzi, mutându-se la firma lui Rad, Green Taxi. După mai bine de 20 de ani de activitate, Hello a şi dispărut!
La judecată
Cazul a ajuns în atenţia Parchetului Oradea în ianuarie 2019, după ce Raţiu a reclamat escrocheria, iar după un an anchetatorii i-au şi trimis în judecată atât pe Iosif Rad, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, cât şi pe fosta secretară, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procesul s-a derulat în prima etapă la Judecătoria Oradea, care a pronunţat primul verdict abia anul acesta, pe 9 octombrie, găsindu-i pe amândoi vinovaţi. În cazul directorului, ajuns între timp şef peste Camera Taximetriştilor Bihor, instanţa a stabilit că "a prevăzut şi urmărit prejudicierea" Hello Taxi, urmărind preluarea nu doar a numerelor de telefon, ci implicit şi a clienţilor firmei lui Raţiu.
"Comportamentul inculpatului a fost unul reprobabil, acesta urmărind obţinerea unui beneficiu nejustificat şi nemeritat, fără a-i păsa de consecinţele nefaste şi profund injuste cauzate societăţii Hello Taxi, ale cărei interese se impunea nu să le lezeze, ci, dimpotrivă, să le apere din postura sa de director", arată hotărârea judecătorească prin care Rad a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 3 ani, plus 120 zile de muncă în folosul comunităţii.
În cazul secretarei, judecătorul a constatat că fapta ei există, expertiza grafologică stabilind fără dubii că pe împuternicirea pe care a redactat-o a imitat semnătura lui Raţiu. Atât doar că nu mai putea fi trasă la răspundere, căci răspunderea penală s-a prescris, aşa că faţă de ea procesul a fost încetat.
Rămâne cu paguba
Deşi găsiţi vinovaţi, nici Rad şi nici Dimeny-Nicolescu nu au fost obligaţi să-şi despăgubească fostul angajator, căruia i-au falimentat afacerea. Octavian Raţiu se constituise parte civilă, cerând daune de 1,075 milioane lei şi daune morale de 200.000 euro, dar judecătorul a decis că nu infracţiunile de fals şi de uz de fals i-au provocat prejudiciul, ci efectele ulterioare.
"Prin simpla utilizare a unui înscris sub semnătură privată nu se produc daune", a explicat instanţa, daunele fiind provocate ca urmare a încheierii, în baza acelei împuterniciri, a acordului de novaţie. "Fără a nega faptul că manoperele dolosive ale inculpaţilor au produs consecinţe financiare nefaste asupra patrimoniului părţii civile, câtă vreme acestea nu decurg în mod direct din infracţiunile deduse judecăţii, pretenţiile băneşti nu pot fi valorificate în prezentul cadru procesual", a argumentat hotărârea judecătorească prin care Raţiu s-a ales doar cu 7.300 lei, reprezentând strict onorariile pe care le plătise avocaţilor săi.
Războiul continuă
Soluţia l-a nemulţumit atât pe Raţiu, cât şi pe cei doi inculpaţi, motiv pentru care procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, care a dat verdictul final în mai puţin de o lună, pe 10 noiembrie a.c., respingând apelurile.
Povestea, totuşi, nu s-a terminat, căci între timp directorul Camerei Taximetriştilor Bihor a ajuns din nou în anchetă, de astă dată pentru concurenţă neloială. Acuza fusese formulată de Raţiu încă din 2019, atunci când a depus plângerea iniţială, dar procurorii au clasat-o pe motiv că era lipsită de dovezi.
Abia anul trecut, reanalizând cazul în urma unei noi solicitări a fostului patron Hello Taxi, conducerea Parchetului a decis că soluţia de clasare nu era întemeiată, dispunând reluarea cercetărilor, decizie confirmată în acest an, pe 30 iunie, şi de Judecătoria Oradea.
Din nou inculpat
Dosarul este o premieră în Bihor, fiind cel dintâi în care se formulează acuzaţia de concurenţă neloială, faptă pedepsită cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei. Potrivit unei informări transmise joia trecută de Parchet, la solicitarea BIHOREANULUI, cercetările vizează şi firma lui Rad, înregistrată la Registrul Comerţului cu denumirea SC Gimi & Luciana Com SRL.
Ancheta a dezvăluit că Rad "furase" de la firma Hello până şi emblema, pe care a modificat doar numele firmei, trecând pe ea Green în loc de Hello, iar apoi şi-a făcut şi reclamă folosind-o.
"S-a reţinut că inculpatul, din decembrie 2018 până în februarie 2020, s-a folosit de emblema care produce confuzie cu cea care a fost folosită în mod legitim de SC Hello Taxi SRL, societate în prezent radiată şi care a înregistrat emblema la Oficiul Registrului Comerţului", arată procurorii.
Ancheta este în fază avansată, iar din 14 noiembrie atât Rad, cât şi firma sa au calitatea de inculpaţi. Patronul s-a şi dat la fund: căutat de BIHOREANUL, de mai multe ori, pentru a-şi formula propria poziţie, Iosif Rad n-a răspuns nici la apeluri, nici la mesajul ce i-a fost transmis. Ca şi cum ar fi plecat în cine ştie ce cursă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.