URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2021, 07:59

Giganţi uitaţi: Deşi e singurul loc din România unde cresc împreună trei arbori sequoia, Oradea îşi ignoră această avuţie naturală (FOTO)

Giganţi uitaţi: Deşi e singurul loc din România unde cresc împreună trei arbori sequoia, Oradea îşi ignoră această avuţie naturală (FOTO) MISTERIOŞI. De cel puţin 180 de ani, aproape de Palatul Baroc, cresc trei arbori sequoia, fără a se şti cine i-a sădit ori cu ce prilej
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sequoia sunt cei mai înalţi arbori care există pe Pământ şi, totodată, printre cei mai rezistenţi. Nici focul nu-i poate distruge, aşa că pot atinge vârste milenare. Imensitatea lor îi face căutaţi de turiştii din toată lumea.

În Europa, doar şapte ţări se pot lăuda că au pe teritoriul lor sequoia, una dintre ele fiind România. Şi, deşi mulţi orădeni nu ştiu, oraşul lor este singurul loc din ţara noastră unde trei asemenea giganţi cresc unul lângă altul! Fără să fie băgaţi în seamă de orădeni ori de Primărie...

Trecut şi viitor

Arborii sequoia sunt originari din Munţii Sierra Nevada, din statul american California, unde există şi un parc naţional dedicat lor şi unde tronează cel mai mare exemplar cunoscut pe planetă, Generalul Sherman, înalt de 83,8 metri. Specialiştii cred că "generalul" are între 2.300 şi 2.700 de ani, timp în care a ajuns la o circumferinţă de 31,3 metri.

În România, exemplare de sequoia există doar la Măderat (judeţul Arad), Rogojel (Cluj), Băile Herculane (Caraş-Severin) şi Oradea. Cum au ajuns cei "trei fraţi" în curtea Şcolii Dacia e un mister.

Timea Kleszken, proaspăt licenţiată în Peisagistică la Timişoara"Eu am căutat informaţii în multe locuri, dar n-am găsit nicio referinţă. Dacă cineva ar avea detalii, fotografii din trecut cu arborii, ar fi foarte util, căci am putea face estimări privind vârsta şi evoluţia lor", spune Timea Kleszken (foto), proaspăt licenţiată în Peisagistică la Timişoara, care îngrijeşte grădina Palatului Baroc. Aici, a plantat anul trecut un puiet de sequoia, care, speră ea, va ajunge la o înălţime şi o vârstă venerabilă.

Sequoia la "CT"

Foarte probabil, curtea şcolii de azi era, pe vremuri, parte din grădina Episcopiei Romano-Catolice, iar arborii au fost plantaţi în completarea amenajării acesteia. "Cel puţin 180 de ani au, dar nu ştiu exact câţi", zice Timea. Nici în arhiva palatului n-a găsit informaţii, deşi a cercetat asiduu, arborii de sequoia reprezentând nu doar o pasiune personală, ci şi tema lucrării de licenţă.

În cercetarea pentru examenul de absolvire, tânăra a analizat şi interiorul a doi dintre giganţi, folosind un aparat achiziţionat de Episcopie, pentru "tomografii" în trunchiurile care au o circumferinţă de 3,5 metri. Concluzia a fost că dincolo de scoarţa groasă de 50 cm, arborii par sănătoşi, unul singur - cel mai apropiat de Palat - având semne de uscăciune, dar nu îngrijorătoare. Starea lor bună se explică prin faptul că sequoia sunt rezistenţi la îngheţ, la dăunători şi chiar la foc. În alte părţi din lume, nici incendii ample de vegetaţie nu i-au pus la pământ.

Autoapărare

În schimb, în exterior, uriaşii Oradiei, înalţi fiecare de circa 20 de metri, trădează o suferinţă: setea. De ani de zile, mai multe crengi sunt uscate, ceea ce, spune Timea, este o formă de autoapărare. "Pentru că nu au suficientă apă, îşi usucă o parte din crengi, ca să poată supravieţui".

Culmea este că arborele aflat mai în spatele curţii, care este şi înclinat şi cu o parte din crengi foarte aproape de acoperişul şcolii, pare cel mai sănătos şi mai puţin afectat de uscăciune. "Dacă ar primi măcar din când în când nişte găleţi de apă, ar duce-o mult mai bine", este convinsă Timea. Ea însăşi se oferă voluntar să-i îngrijească dacă ar avea acordul autorităţilor. Cum însă curtea şcolii este închisă, nu are nici măcar cum să ajungă la ei.

Responsabilitate pasată

Cei trei giganţi suferă în tăcere deoarece autorităţile locale nu îi bagă deloc în seamă. Arborii au fost în patrimoniul Academiei Române şi în grija Muzeului Ţării Crişurilor până în februarie 1995, când, printr-o decizie a Consiliului Judeţean Bihor, au devenit "monumente ale naturii" şi au intrat în grija Primăriei Oradea. "Este în sarcina autorităţilor locale să îi îngrijească", spune Dorina Radoveţ, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, instituţie aflată la doi paşi de cei trei giganţi.

 Anca Deac, purtătorul de cuvânt al Primăriei OradeaPe de altă parte, municipalitatea trasează sarcina în grija Şcolii Gimnaziale Dacia. "Arborii se află în Registrul local al spaţiilor verzi, dar sunt în responsabilitatea administraţiei şcolii, Primăria neavând nicio directivă care să vizeze intervenţii de orice fel în ceea ce-i priveşte", spune Anca Deac (foto), purtătorul de cuvânt al municipalităţii. La rându-i, directoarea şcolii, Carmen Cosman, admite că, între provocările pe care le-a avut în ultimul an, de când a preluat conducerea, cu lecţiile în pandemie, n-a apucat să se preocupe de uriaşii copaci.

Fără dubiu, Primăria, care răspunde şi de baza materială a şcolilor din oraş, este cea mai potrivită instituţie să-i îngrijească, având propriii specialişti, la Direcţia Tehnică. În plus, municipalitatea ar putea folosi şi potenţialul turistic al giganţilor. Până la urmă, oraşul nu are doar clădiri deosebite, ci şi impresionante cadouri ale naturii, care merită puse în valoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
M-am uitat...
...pe Goagal si am vazut ca, de fapt, acesti copaci se afla in parcul Palatului baroc, acolo unde au fost din totdeauna. Mai mult, se vede in fotografia postata in articol un gard intre scoala si locul unde cresc copacii. Din articolele anterioare am aflat ca acest parc este in grija unei entuziaste studente si a unor gradinari din occident. Nu stiu daca evaluarea mea este corecta, dar, tinand seama de faptul ca parcul este bine ingrijit de specialisti, in cazul in care suprafata cu copacii acestia nu se afla in cadrul parcului, ar fi bine, consider eu, sa fie trecuti de indata.
Postat 20 August 2021, 20:29 de marginan
mai bine neobservati...
Foarte bine ca nu-i baga in seama Primaria! Asa mai au o snasa sa supravietuiasca. Pe vremea copilariei, in Oradea existau multi arbori ocrotiti. Aveau fiecare in parte o placuta care prezenta specia si avertiza trecatorii ca arborele face parte din patrimoniul natural al orasului. Asa erau tisele din pietele Ferdinand si Unirii, dar si sequoia din spatele scolii Dacia. Tisele au fost "bagate in seama" deja de Bolojan si ai lui. Lasati macar sequoia sa treaca neobservati.
Postat 19 August 2021, 18:34 de Musti
primaria?
pe Bolojan il interesa numai daca erau sculptati din beton armat... Pe Mini Me-ul lui, idem.
Postat 19 August 2021, 09:03 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON