URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 01 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2024, 12:35

Ghid de călătorie în Chișinău: principalele atracții turistice și sfaturi pentru turiști

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chişinău, capitala Republicii Moldova, este un oraş plin de istorie, cultură şi frumuseţe naturală. Vizitatorii care ajung aici vor descoperi un oraş vibrant, unde clădirile istorice se îmbină armonios cu spaţiile verzi şi arhitectura modernă.

Dacă plănuieşti o călătorie cu autobuz Constanţa - Chişinău, poţi achiziţiona bilete rapid şi uşor prin platforma Infobus, care oferă curse regulate şi opţiuni de bilete accesibile. În acest ghid, vom explora principalele atracţii turistice ale oraşului şi vom oferi câteva sfaturi utile pentru turiştii care doresc să profite la maximum de vizita lor în acest oraş minunat.

Principalele atracţii turistice din Chişinău

1. Parcul Ştefan cel Mare şi Sfânt

Unul dintre cele mai vechi şi cunoscute parcuri din Chişinău, Parcul Ştefan cel Mare este o oază verde în inima oraşului. Aici puteţi face o plimbare relaxantă, admira statuia eroului naţional Ştefan cel Mare şi să vă bucuraţi de atmosfera liniştită. Parcul este locul perfect pentru o pauză de la agitaţia oraşului.

2. Catedrala Naşterii Domnului şi Arcul de Triumf

Situată în centrul Chişinăului, Catedrala Naşterii Domnului este unul dintre simbolurile oraşului. Construită în stil neoclasic în secolul al XIX-lea, catedrala impresionează prin arhitectura sa şi prin frumuseţea interioară. În apropierea catedralei se află Arcul de Triumf, un alt monument emblematic al oraşului, ridicat în 1840 pentru a comemora victoria rusă asupra Imperiului Otoman.

3. Grădina Botanică

Grădina Botanică din Chişinău este locul perfect pentru iubitorii de natură. Cu o suprafaţă vastă şi o varietate impresionantă de plante, grădina oferă un refugiu verde unde puteţi petrece câteva ore explorând flora din diverse colţuri ale lumii. Grădina este ideală pentru o plimbare relaxantă sau un picnic în aer liber.

4. Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Pentru cei pasionaţi de istorie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei este un loc de neratat. Aici veţi găsi o colecţie bogată de artefacte care ilustrează istoria şi cultura Moldovei, de la perioada antică până în zilele noastre. Muzeul oferă o privire de ansamblu asupra trecutului complex al acestei ţări şi a influenţelor sale culturale.

5. Beciurile Cricova

La doar câţiva kilometri de Chişinău, beciurile de vin de la Cricova sunt o atracţie de renume internaţional. Considerate una dintre cele mai mari crame subterane din lume, Cricova oferă vizitatorilor o experienţă inedită, unde pot explora tuneluri lungi pline de butoaie de vin şi pot degusta unele dintre cele mai bune vinuri moldoveneşti.

Sfaturi utile pentru turişti

1. Transportul în Chişinău

Chişinău dispune de o reţea de transport public bine dezvoltată, incluzând autobuze, troleibuze şi microbuze. Preţurile sunt accesibile, iar oraşul poate fi explorat cu uşurinţă folosind aceste mijloace de transport. De asemenea, taxiurile sunt o opţiune convenabilă, dar este recomandat să folosiţi aplicaţii mobile pentru a evita suprataxarea.

2. Unde să mâncaţi?

Moldova este renumită pentru bucătăria sa delicioasă, iar în Chişinău veţi găsi numeroase restaurante care servesc mâncăruri tradiţionale. Nu rataţi ocazia de a încerca plăcinte moldoveneşti, mămăligă cu brânză şi smântână, sau ciorba de burtă. De asemenea, vinurile moldoveneşti sunt faimoase, aşa că o degustare într-un restaurant local este obligatorie.

3. Moneda şi plăţile

Moneda naţională este leul moldovenesc (MDL), iar majoritatea tranzacţiilor se fac în numerar. Totuşi, multe restaurante, hoteluri şi magazine acceptă şi plăţi cu cardul. Asiguraţi-vă că aveţi ceva numerar la voi, mai ales când vizitaţi pieţele sau localurile mai mici.

4. Când să vizitaţi Chişinăul?

Primăvara şi toamna sunt cele mai bune perioade pentru a vizita Chişinăul, când temperaturile sunt plăcute şi oraşul este plin de culori. Vara poate fi destul de caldă, iar iarna, deşi friguroasă, poate oferi o atmosferă fermecătoare pentru cei care iubesc zăpada şi festivităţile de iarnă.

5. Suveniruri şi cadouri

Un suvenir popular din Moldova este vinul, aşa că nu rataţi ocazia de a cumpăra câteva sticle de la Cricova sau Purcari. De asemenea, obiectele de artizanat, covoarele tradiţionale şi ceramica sunt cadouri excelente pentru prieteni şi familie.

Concluzie

Chişinău este un oraş care surprinde prin mixul său de istorie, cultură şi natură. Cu atracţiile sale diverse şi atmosfera prietenoasă, este o destinaţie ideală atât pentru călătorii de weekend, cât şi pentru vacanţe mai lungi. Sperăm că acest ghid vă va ajuta să descoperiţi frumuseţea şi farmecul capitalei Moldovei şi să vă bucuraţi de o experienţă de neuitat.

(Advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4451 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON