Iar în cursă, dar de unul singur
Ionescu, care a fost candidat la alegerile pentru rectoratul Universităţii din acest an, cere instanţei să fie anulat ordinul fostului ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, prin care Constantin Bungău a fost confirmat ca rector, invocând că actul, emis la data de 4 mai 2012, este ilegal, întrucât la acea dată Guvernul Ungureanu, din care făcea parte şi Baba, fusese demis prin moţiune de cenzură.
În cererea de chemare în judecată, Ionescu cere reluarea şedinţei de alegeri, însă cu el singur candidat, invocând în acest sens celelalte trei procese pe care le-a deschis pe numele Senatului Universităţii din Oradea, căruia îi impută că n-ar fi organizat corect alegerile pentru rectorat.
În aceste acţiuni judecătoreşti, deschise în luna aprilie, Ionescu reclamă regulamentul de alegeri al Universităţii, susţinând că a fost modificat ilegal prin eliminarea criteriului conform căruia doar cei cu gradul didactic de profesor puteau candida, dar şi candidatura fostului rector Cornel Antal - care a intrat în cursa primelor alegeri pentru rectorat, a câştigat, dar a fost invalidat de minister. De asemenea, liderul sindical a reclamat şi calendarul celei de-a doua runde de alegeri pentru rectorat, aprobat de Senat în urma invalidării lui Antal. Aceste trei procese au fost conexate şi se judecă în continuare.
Ministru demis, dar cu drepturi
Actualul rector al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, spune însă că Ionescu face confuzii în cererile sale.
"Vizavi de ultima acţiune judecătorească, ordinul dat de ministru e legal, chiar dacă Guvernul era demis. Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului spune, la articolul 26, că în cazul încetării mandatului său, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. Ordinul de confirmare e rectorului e un act cu caracter individual şi de administraţie", a declarat, marţi, Bungău pentru BIHOREANUL.
Cât despre reluarea alegerilor cu Ionescu drept unic candidat, rectorul spune că toate şedinţele de alegeri din acest an de la Universitatea din Oradea au fost validate de Ministerul Educaţiei, semn că au fost legale. Astfel, ele nu pot fi refăcute prin păstrarea unui singur candidat, ci eventual, prin reluarea întregului proces de alegeri, care include şi depunerea de noi candidaturi.
Potrivit lui Constantin Bungău, juriştii Universităţii se vor prezenta şi la acest nou proces, alături de cei ai Ministerului, primul termen fiind stabilit pentru data de 4 decembrie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.