După un parcurs fără greşeală până acum, fotbaliştii de la FC Bihor se apropie de finalul de sezon, un final ce se anunţă electrizant, întrucât acum se dau bătăliile decisive pentru promovarea în eşalonul superior. Miercuri, 22 mai, în deplasare, şi sâmbătă, 25 mai, pe teren propriu, jucătorii orădeni vor susţine dubla din semifinalele barajului cu ACSO Filiaşi.
În acest context, conducerea clubului asigură că, aşa cum s-a întâmplat pe tot parcursul actualului sezon, fotbaliştii echipei orădene vor beneficia de cele mai bune condiţii şi la aceste jocuri, astfel încât obiectivul de calificare în turul următor să fie realizat.
La sfârşit de sezon în Seria a 8-a a Ligii a III-a şi înaintea jocurilor de baraj, BIHOREANUL a stat de vorbă cu preşedintele FC Bihor, George Tătar, care se arată optimist în privinţa atingerii obiectivului propus.
„Rezultatele sunt foarte bune”
- Domnule George Tătar, este aproape un an de când aţi preluat mandatul de președinte. Cu ce obiective ați pornit la drum și câte au fost atinse?
- La momentul preluării mandatului de președinte al FC Bihor Oradea, anul trecut, în luna iunie, am avut trei obiective pe care mi-am dorit să le ating. Cele trei obiective au fost ca în sezonul 2023-2024 să jucăm la victorie fiecare meci și să oferim fanilor noștri bucurie și momente de neuitat; de asemenea, să atragem cât mai multe sponsorizări, astfel încât echipa să își poată desfășura activitatea cât mai bine; și să „construim” Academia FC Bihor. Pe lângă acestea, după ce am făcut o evaluare a echipei și după o discuție aplicată cu AGA și Primăria Oradea, ne-am propus să accedem în liga a II-a.
- În ce măsură considerați că le-aţi atins?
- Astăzi, înaintea ultimei etape din play-off (înainte de meciul de sâmbătă, cu CSC Pecicu Nou - n.r), rezultatele sunt foarte bune, suntem singura echipă neînvinsă din liga a III-a, cu 15 puncte avans față de echipa de pe locul 2, Politehnica Timișoara. Este cel mai bun rezultat al clubului din ultimii 20 de ani, raportat la numărul de meciuri jucate în campionat, numărul de victorii, egaluri și meciuri pierdute, indiferent de liga în care echipa a jucat. Cred că aceste rezultatele oglindesc destul de bine efortul depus de fiecare dintre membrii clubului - jucători, antrenori, stafful tehnic şi management. Însă lupta noastră nu s-a încheiat, mai avem următoarele meciuri importante de jucat pentru barajul accederii în liga a doua. Prin urmare, marea luptă de abia acum vine, însă am încredere în echipă și știu că putem păstra aceeași cadență ca în timpul campionatului.
Din punct de vedere financiar, până astăzi, clubul a atras sponsorizări şi merchandising în sezonul 2023-2024 de circa 550.000 de euro, sumă de asemenea foarte mare în raport cu anii trecuți. Dar noi nu ne vom opri aici și vom lucra în continuare pentru crearea de noi parteneriate. Am vândut, după cum se știe, peste 7.000 de abonamente, un record pentru echipele din România, atât din liga I cât și din liga a II-a sau a III-a. Deși încă nu ne-am calificat în liga I, totuși, pe stadionul din Oradea în acest sezon s-au jucat și meciuri spectaculoase din cadrul Cupei României cu echipe de liga I precum FCSB şi Dinamo, cu participarea a peste 12.000 de spectatori.
Accentul pe tineret
- Care este situaţia cu sectorul juvenil al clubului?
- Academia FC Bihor Oradea a început să prindă contur. Sistemul piramidal de parteneriate încheiate cu cluburile de fotbal din județ capătă formă. Până la această dată, avem semnate deja peste 10 parteneriate cu echipe din toate zonele județului. Vă reamintesc că juniorii noștri s-au întors de curând de la „Elite Neon Cup” de la Atena, un turneu de prestigiu în rândul echipelor de juniori, la care, în ediția de anul acesta, au participat academii importante, precum RB Salzburg, AEK Athena, Olympiacos Pireu, Oxford United, Panathinaikos Athena, FC Twente sau Liverpool. Această participare a juniorilor noștri este prima după o pauză îndelungată, fiind primul turneu internațional la care participă una dintre echipele Academiei FC Bihor, după mulți ani.
Tot pentru dezvoltarea Academiei FC Bihor, am fost în vizite de lucru la diverse academii de tineret, atât din țară cât și din străinătate, pentru a prelua modele de bune practici, cu scopul de a putea aplica și la noi cele mai bune metode de dezvoltare pentru jucători. Astfel, în urmă cu câteva luni am început colaborarea cu un psiholog sportiv și pot să vă spun că este un plus foarte mare, atât pentru juniorii noștri cât și pentru restul jucătorilor de la FC Bihor. De asemenea, am încheiat un parteneriat cu clubul de judo Liberty, pentru a le oferi în pregătire tinerilor noştri sportivi şi alte elemente, aşa cum se întâmplă şi la academiile mari din Europa.
Prin urmare, ca o concluzie generală, pot să mă declar mulțumit de rezultatele atinse până în acest moment, pe toate palierele pe care le-am avut ca obiective la preluarea mandatului. Însă, în același timp, știu că următoarele trei săptămâni vor fi de foc, prin urmare este necesar să ne menținem focusul.
- Cum vedeți dezvoltarea fotbalului bihorean în continuare? Care ar fi paşii următori, la ce să
se aștepte microbiștii?
- Cred că cel mai important lucru în perioada următoare este să trecem cu brio de baraje și al doilea cel mai important lucru este ca Primăria Oradea să poată începe cât mai curând construcția noului stadion. Este important însă, atunci când vorbim de viitor, să nu uităm trecutul. Prin urmare, este bine să ne amintim de unde am pornit. Eu îmi aduc aminte cu drag de perioadele de glorie ale FC Bihor din liga I și din liga a II-a, de momentele când efervescența fotbalului în rândul bihorenilor și al tinerilor era la cote maxime și fiecare meci era un spectacol. Perioada în care am fost jucător la Centrul de Copii și Juniori al FC Bihor a fost momentul când am văzut cum poate crește o echipă sănătos și cum centrele de juniori, academiile, sunt baza stabilă pentru orice club care dorește să se dezvolte. În același timp, îmi aduc aminte și de momentul 2016, când FC Bihor de atunci a intrat în faliment, lăsând un gol mare în lumea fotbalului bihorean.
„Parteneriat corect între mediul privat și administrația publică”
- Și atunci, care ar fi soluția „câștigătoare”?
- Cred că decizia primarului Florin Birta din anul 2022 de a reînființa clubul FC Bihor Oradea a fost rampa de relansare a fotbalului bihorean. Însă, este important ca această construcție să meargă mai departe exact așa cum a fost gândită de la început, pe principii sănătoase, atât din punct de vedere al managementului, cât și din punct de vedere al bazei materiale. Prin urmare, îmi mențin părerea că o bază sănătoasă pentru dezvoltarea fotbalului, nu doar bihorean, ci în general în România, poate funcționa doar printr-un parteneriat corect încheiat între mediul privat și administrația publică, unde mediul privat să finanțeze în cea mai mare parte bugetele necesare pentru fiecare sezon, iar administrația publică să pună la dispoziție infrastructura necesară desfășurării activității fotbalistice în cele mai bune condiții și spectatorii să poată avea acces în număr suficient de mare pe stadion, cu confortul aferent anilor 2024.
- Cum au contribuit până acum, în acest sezon, autorităţile locale la susţinerea financiară a clubului?
- Pot să vă spun că ne-am descurcat foarte bine, iar dacă din bugetul pus la dispoziție de Primăria Oradea am mai tras ceva bani, la bugetul alocat de Consiliul Județean Bihor încă nu am apelat, urmând a trage acei bani pentru sezonul 2023-2024 abia în luna iunie. Cu alte cuvinte, am reușit să ne descurcăm aproape tot sezonul doar cu banii din sponsorizările atrase.
Ca o concluzie la această întrebare, aş vrea să spun că, pentru perioada care vine, microbiștii bihoreni trebuie doar să fie alături de echipă și să aibă încredere că atât noi, cât și Primăria și Consiliul Județean, vom face tot ce ne stă în putință pentru ca Oradea și Bihorul să aibă parte de un fotbal de calitate, de meciuri frumoase și de o infrastructură fotbalistică potrivită. Așadar, îi invit pe toți bihorenii să fie alături de noi, în număr cât mai mare, la următoarele meciuri de baraj și să facem atmosferă așa cum am făcut și în meciurile din Cupa României.
- Vă mulțumim și vă transmitem mult succes la meciurile de baraj!
- Şi eu vă mulţumesc şi nu pot să spun decât: Hai Bihoru’!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.