George Simion, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, a declarat la aflarea rezultatelor exit-poll care dau AUR cu peste 5%, că "este o victorie unui partid nou, conservator creştin, la un an după înfiinţare". Între timp, rezultatele parţiale, provenite din numărarea voturilor la majoritatea secţiilor din ţară, creditează AUR cu peste 8% din sufragiile electoratului.
"Felicitări sutelor de mii de români adevăraţi, este o victorie care vă aparţine, la un an de la înfiinţare, o victorie a neamului românesc. Nu o să vă dezamăgim, nu o să vă trădăm, nu o să intrăm în niciuna din variante în vreo Coaliţie de guvernare, pentru noi sunt la fel partidele lui Marcel Ciolacu cu partidele lui Iohannis. Vom vota doar în interesul ţării. AUR este un partid creştin, patriotic, în totală opoziţie cu actualul eşicher politic", a declarat Simion.
Jurnalistul şi scriitorul Claudiu Târziu, copreşedintele AUR, a îndemnat la moderaţie până la confirmarea oficială a rezultatelor. "Vom începe o revoluţie conservatoare: Până acum, în Parlamentul României nu a existat un partid conservator care să aibă cele patru valori fundamentale: Familia, Naţiunea, Credinţa şi Libertatea. Noi suntem aliatul natural, apărătorul şi promotorul Bisericii, care este tot mai atacată. Vom lupta pentru Unire şi o Românie mare. Ne vom ţine de cele 50 de măsuri anunţate. Noi suntem cu suveraniştii, nu cu globaliştii şi cu cei care vor să ne distrugă identitatea şi credinţa, asta ca să ştiţi cu cine aveţi de a face".
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul surpriză al alegerilor parlamentare din 2020. O formaţiune cvasinecunoscută în peisajul mainstream al politicii româneşti, cu lideri politici aflaţi la limita notorietăţii publice, cu o orientare de extremă dreapta, ultranaţionalistă şi antieuropeană, a reuşit acolo unde politicieni mult mai titraţi şi-au spart capetele de infamul prag electoral. Păstrând proporţiile, AUR-ul din 2020 este PRM-ul din 2000, scrie Digi24.ro.
Victoria este cu atât mai surprinzătoare cu cât pe 27 septembrie, AUR oscila între locurile 13-16 în topul partidelor politice după ce obţinea sub 1% la alegerile locale.
Partidul a fost practic înfiinţat pe 1 decembrie 2019, de către George Simion după ce acesta candidase, fără succes, ca independent la alegerile europarlamentare. George Simion (34 de ani) este liderul ultras din fruntea grupului "Uniţi sub tricolor", sursa mai multor derapaje la meciurile "naţionalei" de fotbal, scrie Gsp.ro.
Membrii sau simpatizanţii AUR s-au remarcat, în special în ultima perioadă, printr-o prezenţă extrem de vocală în social media, prin tot felul de manifestări de protest, cum a fost cel privind interdicţiile privind pelerinajul de Sfântul Andrei. AUR se identifică drept un partid conservator. Ce înseamnă a fi "conservator", ce se sprijină pe patru piloni: familia (obligatoriu tradiţională), naţiunea (română), credinţa (evident, creştină) şi libertatea (dar cu anumite limite).
Potrivit Digi24.ro, care a spicuit din programul formațiunii, pentru AUR, „familia este celula de bază a oricărei societăți viabile”, iar căsătoria „nu poate avea drept formulă primordială decît perechea alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie”.
Ca orice partid care se proclamă naționalist, AUR luptă pentru o „Românie Mare în Europa” și vede unirea României cu Republica Moldova „ca proiect de țară” și „prioritate în strategia națională”. AUR se declară pentru Europa, dar una „a națiunilor, nu un suprastat federal cu capitală unică, guvern unic și parlament unic”, pronunțându-se „în mod răspicat împotriva colonizării Europei cu populații alogene”.
Al treilea „pilon” al doctrinei AUR îl reprezintă credința, exclusiv cea creștină, ateismul fiind „o rătăcire ivită din aroganţă”, astfel că formațiunea „se va opune defăimării clerului, terfelirii simbolurilor de credință și compromiterii credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”.
„Alianța noastră se declară fățiș împotriva oricărei forme de marxism contemporan. Curentele de corectitudine politică, ideologia de gen, egalitarismul sau multiculturalismul sunt forme camuflate ale plăgii neomarxiste. Niciun dialog nu se poate lega cu cei care, sub falsul paravan al combaterii discriminărilor, ajung să distrugă ierarhiile și valorile pe care secole de tradiție le-au ridicat cu răbdare și dragoste”, mai arată programul AUR.
În Bihor, este candidatul nr. 1 al AUR pentru Camera Deputaţilor este Mihai Lasca (40 de ani), un personaj controversat, care se prezintă ca jurist şi este administrator al firmei de protecţie şi pază Grande Guard Legion. Lasca s-a remarcat prin organizarea de proteste anti-mască, în care a catalogat pandemia Covid ca fiind "o înşelătorie mondială". Potrivit Bihon.ro, Lasca spune că în Bihor AUR va avea 10,5% şi este sigur că va deveni deputat, postură din care "le va face viaţă grea trădătorilor".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.