Datorită sărbătorilor pascale, orădenii au comemorat în acest an cu două zile mai devreme împlinirea a 95 de ani de la eliberarea Oradiei de Armata Română condusă de generalul Traian Moşoiu.
La statuia acestuia, s-au adunat, vineri, la ora 12, numeroase personalităţi locale printre care primarul Ilie Bolojan, prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, deputatul Florica Cherecheş, senatorul Gavrilă Ghilea, şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa, dar şi istorici, profesori şi elevi pentru a participa la festivitatea militară dedicată acestui eveniment.
În discursul său, primarul Ilie Bolojan a amintit că eliberarea Oradiei în 1919 a fost un eveniment crucial în istoria oraşului. "Se cuvine să ne aducem aminte de cei care au făcut istorie, de armata noastră, de cei care au condus-o şi de cei care pe aceste teritorii au luptat pentru unitatea Statului Naţional Român. Cunoscându-ne trecutul trebuie să ne gândim la ceea ce este astăzi Oradea şi la ceea ce ar trebui să fie mâine. Trebuie totodată să mulţumim tuturor comunităţilor din oraş care au construit, au trăit şi au dezvoltat oraşul în forma în care-l găsim astăzi, începând de la comunitatea maghiară şi cea evreiască şi terminând cu cea românească", a spus edilul.
Participanţii au ascultat şi un omagiu adus generalului Traian Moşoiu de către colonelul Grigore Morar, comandantul Garnizoanei Oradea. Acesta a subliniat că Traian Moşoiu a fost "simbolul dezrobirii naţiei româneşti" şi a citit câteva rânduri apărute după 20 aprilie 1919 în ziarele Patria şi Viitorul: "De patru luni, zi şi noapte îl aşteptau, de patru luni, de când păşise biruitor în Ardeal, numele lui era pomenit ca numele unui zeu salvator. Şi acum, iată-l că a sosit! E în picioare, e în automobil. O ploaie de flori îl acoperă în aclamaţiile oamenilor...".
Pentru a marca evenimentul, corul care poartă numele generalului Traian Moşoiu a interpretat mai multe cântece patriotice. Reprezentanţii instituţiilor locale, ai partidelor politice, diverse fundaţii şi elevi ai Liceului "Aurel Lazăr" şi ai Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" au depus apoi coroane şi jerbe la statuia lui Traian Moşoiu. Printre cei care au depus flori la statuia generalului s-a numărat, la fel ca anul trecut, şi strănepotul acestuia, profesorul Cantemir Moşoiu.
Festivitatea a fost închisă de defilarea detaşamentului de onoare format din militari ai Centrului 54 Comunicaţii din Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii din Oradea, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", muzica militară fiind asigurată de Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.