URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Aprilie 2013, 15:29

Generalul eliberator Traian Moşoiu, din nou la Oradea, cu un pluton de militari ai Armatei Regale (FOTO/VIDEO)

În organizarea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor, a Primăriei şi Garnizoanei Oradea, a Episcopiei Ortodoxe şi Teatrului Regina Maria, a Asociaţiei Tradiţia Militară şi Asociaţiei Cultul Eroilor, sâmbătă dimineaţa a fost aniversat un moment glorios al istoriei românilor şi mai ales a bihorenilor şi orădenilor: intrarea în oraş, la 20 aprilie 1919, a armatei române comandate de Generalul Traian Moşoiu, cea care a eliberat această parte a ţării de sub regimul terorist bolşevic ungar al lui Kun Bela.

Despre istorie ca despre sport

Şirul festivităţilor a început, după tradiţie, în Sala Mare a Primăriei, ce poartă numele Generalului Moşoiu. În faţa unei audienţe formate mai puţin din politicieni şi mai mult din ofiţeri şi subofiţeri, profesori şi elevi, primarul municipiului, Ilie Bolojan, a adus un omagiu personalităţii celui al cărui portret a şi fost de altfel instalat pe un perete al încăperii, alături de icoana Maicii Maria, ocrotitoarea Oradiei, şi de bustul Reginei Maria.

În scurtul său discurs, primarul Ilie Bolojan a amintit importanţa zilei de 20 aprilie 1919, când în prima zi de Paşti locuitorii români ai Oradiei, prezenţi în cele două biserici din centrul oraşului, Biserica cu Lună şi Catedrala Greco-Catolică, au ieşit în stradă să-l întâmpine pe Generalul Moşoiu, avându-i în fruntea lor pe vicarul, viitor episcop, Roman Ciorogariu.

O adevărată lecţie de istorie vie a oferit apoi profesorul Viorel Faur, care a spus că însemnătatea acestei zile se apropie de cea a sărbătorii naţionale, 1 Decembrie. Remarcând că din nefericire majoritatea românilor încă nu-şi cunosc propria istorie din pricina deceniilor de comunism, şi că despre trecutul naţional se vorbeşte mai puţin decât despre sport, profesorul Faur a făcut o pledoarie pentru recuperarea memoriei, mai ales de către tineri, pe care i-a numit "mesagerii noştri către viitor".

Vive la Roumanie!

Istoricul a descris apoi în detaliu cronologia zilei de 20 aprilie, când Generalul Moşoiu intra în Oradea la ora 11.30, după ce fusese primit în dreptul Uzinei de Apă, pentru a-i înmâna cheile oraşului, de către primarul Karoly Rimler, cel care cu o zi înainte mersese până la Tileagd, unde erau încartiruite trupele române, pentru a le chema mai degrabă în Oradea. "Ostaşii români, fiind în uniforme inspirate după modelul francez, au fost confundaţi în oraş cu militari francezi, aşa încât aceştia au fost întâmpinaţi cu strigătul "Vive la France!" de către locuitorii maghiari. Locotenentul Teodorescu, care comanda un pluton de roşiori, a răspuns cerând ostaşilor să scandeze "Vive la Roumanie!"", a povestit istoricul, adăugând că apoi s-au auzit strigăte în ungureşte: "Trăiască armata română!".

Profesorul Faur a amintit, de asemenea, că Generalul Moşoiu a intrat, după retragerea din armată, în viaţa politică, astfel că personajul care a reinstaurat după atâtea secole administraţia românească în Oradea a devenit şi primul preşedinte al organizaţiei Bihor a Partidului Naţional Liberal, partid în care continuă să activeze şi unii dintre descendenţii săi.

De altfel, unul dintre aceştia, profesorul Cantemir Moşoiu, a luat şi el cuvântul pentru a vorbi despre străbunicul său, dar şi pentru a prezenta cartea "Răsboiul nostru", scrisă sub pseudonimul Neculai Cibin de aghiotantul şi ginerele generalului, Nicolae Popescu.

Cinstire personalităţilor

Un al doilea moment al festivităţilor de sâmbătă a avut loc la Biserica cu Lună, unde a fost oficiat un Te Deum la care au asistat oficialităţi, dar şi poporeni de rând care însoţiseră alaiul oficial din faţa clădirii Primăriei, apreciind mai cu seamă inedita prezenţă a unor pasionaţi de istorie care au alcătuit, în uniforme de epocă din primul război mondial, un pluton istoric.

De la Biserica cu Lună, coloana s-a îndreptat, sub privirile orădenilor ce locuiesc sau lucrează pe strada Avram Iancu, la statuia Generalului Moşoiu din apropierea fostei Garnizoane Oradea, unde a avut loc, graţie artiştilor Teatrului Regina Maria, un spectaculos şi emoţionant spectacol-reconstituire a zilei de 20 aprilie.

Înainte, însă, primarul Ilie Bolojan, invitat de reprezentanţii Garnizoanei să se adreseze orădenilor, a ţinut din nou să aducă un omagiu armatei române, dar şi personalităţilor "fără de care astăzi nu am vorbi româneşte în această parte": Regele Ferdinand Întregitorul, Regina Maria şi premierul Ionel Brătianu, cei care la Conferinţa de Pace de la Paris au contribuit decisiv la recunoaşterea Marii Uniri, precum şi, fireşte, Generalul Traian Moşoiu.

Un discurs deosebit de înflăcărat a avut şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Brigăzii 11 Mecanizate Carei, acesta amintind cum, "la ordinul Regelui Ferdinand, Generalul Moşoiu a scos sabia pentru a tăia nodul gordian al stăpânirii străine asupra Neamului". De asemenea, colonelul Bartoş a evocat personalitatea Generalului, povestind despre cel ce îşi începuse cariera militară în armata austro-ungară, dar a trecut de partea naţiei sale atunci când ceasul istoriei a vestit Marea Unire. Un episod bine gustat de public şi răsplătit cu aplauze a fost cel în care Bartoş a amintit despre cum Generalul Moşoiu l-a făcut să îngenuncheze, la propriu, pe un comandant militar ungur, care se lăudase că ar fi putut recuceri Transilvania pentru Ungaria, dar şi despre prăpastia existentă între marile figuri luminoase ale istoriei românilor şi politicienii nevolnici de acum.

Teatru istoric

Foarte apreciat de orădeni a fost, apoi, şi momentul dramatic pregătit de regizorul Andrian Locovei împreună cu colegii săi de la Teatrul Regina Maria, George Voinese, Emil Sauciuc şi Sebastian Lupu, care i-au întrupat din nou pe primarul Oradiei din 1919, Karoly Rimler, pe dr. Aurel Lazăr, reprezentant al Consiliului Dirigent al Românilor din Transilvania, şi pe Generalul Moşoiu.

Interpretând discursul Generalului rostit pe 20 aprilie 1919, Sebastian Lupu, îmbrăcat în uniformă de gală albă, a intrat perfect în rol, declamând: "Cu ziua de astăzi, Regele Ferdinand al României a pus stăpânire asupra acestui oraş şi a judeţului Bihor. De azi încolo Domniile Voastre sunteţi cetăţeni ai României Mari. Aceasta nu este numai o vorbă spusă într-un moment de elan, ci o realitate vie. (...) Vă mulţumesc pentru buna primire şi vă rog să strigaţi împreună cu mine: Trăiască Măria Sa Regele Ferdinand! Trăiască România Mare!".

La rându-i, "primarul Rimler", alias George Voinese, a spus, la fel ca în urmă cu 94 de ani: "Domnule General, vă asigur de concursul devotat al tuturor organelor orăşeneşti şi vă cerem ocrotirea oraşului", pentru ca în final cel mai consistent discurs să aparţină dr. Aurel Lazăr, interpretat de Emil Sauciuc: "Vă felicit că aţi trecut cu bine peste zilele grele pe care le-a adus dominaţia bolşevică şi mă face fericit gândul că Armata Română a sosit la Oradea ca armată eliberatoare, nu ca armată de ocupaţie. Armata Română nici nu a avut această intenţie după Declaraţia de la Alba Iulia prin care s-a hotărât Unirea cu România. Poporul român nu a dorit niciodată să ocupe Oradea şi judeţul Bihor cu puterea armelor, ci numai în baza drepturilor sale istorice".

Paradă şi muzică populară

După alocuţiunile celor trei personaje, oficialităţile au depus coroane de flori pe soclul statuii Generalului Moşoiu, iar o gardă de onoare formată din militari ai unităţii de transmisiuni, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu şi, fireşte, din plutonul istoric al Asociaţiei Tradiţia Militară a defilat în faţa asistenţei care i-au răsplătit cu aplauze pe toţi bărbaţii în uniforme.

La final, interpreţii Leontin Ciucur şi Cornel Borza, precum şi dansatorii Ansamblului Focloric Crişana au oferit un spectacol de muzică şi dansuri populare, iar Corul Traian Moşoiu condus de profesorul Ionel Fluieraş un recital de cântece patriotice.

După festivităţile de la statuia Generalului Moşoiu, la iniţiativa elevilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, plutonul istoric şi fanfara Şcolii Poliţiei de Frontieră Avram Iancu s-au deplasat şi la statuile Reginei Maria din faţa Teatrului şi dr. Aurel Lazăr de pe Corso, unde au lăsat, de asemenea, jerbe şi coroane de flori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
40 Comentarii
@romani si unguri
eu zic sa trageti adanc aer in piept, si unguri si romani, sa va calmati, si sa realizati ca indiferent de ambitii, viitorul nostru nu e fezabil decat inpreuna. asa ca hai sa lasam prostiile si sa gandim cum sa ne fie mai bine la toti, ca altfel nu se poate, ne place sau nu!
Postat 21 Aprilie 2013, 22:19 de corcitura
Da
Sintem niste hoti de cai din Albania. Si acolo am furat tot ce se putea. Acuma furam pamint pentru ca sintem hoti calificati.
Postat 21 Aprilie 2013, 21:24 de Valahu Imputit
pt ungurri iredentisti
nici macar in Asia nu aveti nimic de revendicat. sunteti fii ploii.
Postat 21 Aprilie 2013, 18:56 de pt gozborri revizio
@eu
bai distrusilor : iredentism = Mișcare politică șovină ai cărei adepți urmăresc anexarea la o țară a unor teritorii în care conaționalii sunt în minoritate. /<it. irredentismo, fr. irredentisme sursa dex- n-aveti de unde sa stiti voi treburile astea. voi n-ati evoluat cu nimic in ultima mie de ani. :) tampiti ati venit, boi ati ramas.
Postat 21 Aprilie 2013, 18:51 de @gunoaie iredentiste
@eu
gunoaie iredentiste. cand romanii intemeiau scoli, ungurii mancau carne de sub saua calului. hehehehehehehehhe
Postat 21 Aprilie 2013, 18:47 de hehehehehe
istorie
Uitativa la acest site, niciodata nu e tarziu sa invatati... euratlas.net/history/europe/800/index.html
Postat 21 Aprilie 2013, 17:56 de eu
scoala
Ma voi nici scoala nu aveati daca unguri nu va fac... Prima scoala romana fondat de de un maghiar, Lorantffy Zsuzsanna. Da is iredentist si revizionist. Habar nu aveti ce inseamna cele doua cuvinte>>> IREDENTÍSM s. n. Mișcare politică de eliberare națională a unor teritorii aflate sub ocupație străină, devenită, după primul război mondial, mișcare anexionistă și naționalistă. [Var.: iridentísm s. n.] – Din it. irredentismo, fr. irrédentisme. >>>>Revizionismul nu este o ideologie, nici o religie sau doctrină filosofică, ci o metodă critică de cercetare, aplicabilă în orice domeniu al cunoașterii. Știința nu are o condiție statică. Atunci când cercetările găsesc noi dovezi, sau când specialiștii descoperă erori în vechile teorii, acestea sunt fie schimbate, fie abandonate. Dragi rromani, va doare ca nu aveti radacina pe acest pamant... si nu o sa aveti nici viitor. Saraci spanioli intr-o zi se trazesc ca voi romanii sunteti acolo de mii si mii de ani si pamantul acela e al vostru.
Postat 21 Aprilie 2013, 17:52 de eu
buda si pesta porcina...
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc !!!
Postat 21 Aprilie 2013, 17:30 de GMT
pt ungurii iredentisti, revizionisti
Odata cu eliberarea Oradiei si a Transilvaniei, a fost alungata administratia ungureasca. Astfel, escrocheriile, discriminarile, abuzurile si furturile savarsite asupra romanilor au luat sfarsit. Azi, ungurii din Romania au drepturi pe care ungaria (pe perioada vremelnicei ocupatii) nu a vrut sa le acorde romanilor, in propria lor tara. E o mare diferenta de cinste si etica.
Postat 21 Aprilie 2013, 17:15 de nice
@ asa zisul "Niculae"
esti un * iredentist ! Hotia s-a nunmit ungaria si a fost alungata din Oradea si din Transilvania. Te arde adevarul.
Postat 21 Aprilie 2013, 17:05 de forum
Ocupator
Ocupatorul Oradiei care a dus hotia numita romania la Oradea. Foarte frumos.
Postat 21 Aprilie 2013, 14:11 de Niculae
@bh
mah ungur parsiv, voi n-ati invins niciodata singuri. doar ca si catei ai austriecilor si asta pt o scurta perioada de timp ( 150 de ani). in rest, doar ati luat peste cap de la toti. uita-te la voi. sunteti niste loseri de tot rasul (europei). ungaria e o tara care nu conteaza sub nici o forma.
Postat 21 Aprilie 2013, 07:44 de @bh
minoritarilor unguri
Ce tot atata teorie, lucrurile stau asa : acum o mie de ani cand v-ati pripasit pe aici, ati fost mai tari si ne-ati cotropit. Au trecut cei o mie de ani si am ajuns noi mai tari, ne-am eliberat si v-am tras-o in doua razboaie. De la arpad incoace voi nu ati reusit sa infrangeti pe romani 1 la 1, cum se spune. De fapt dupa Mohacs (1526). ati disparut ca stat. V-au reanimat austriecii in 1867, cu dualismul. In primul rasboi mondial nemtii si austriecii nu v-au dat voie sa intrati cu trupele in Bucuresti ! Va tineau pe post de catari, sa le carati bagajele. Cand nemtii si austriecii n-au mai fost, ne-am dus ca-n branza pana la Budapesta si ne-am retras doar pt. ca faceau presiuni asupra noastra francezii si englezii. In al doilea razboi ati primit cadou de la nemti Ardealul de Nord. In '45 iar ocupam Budapesta daca ne lasau rusii. Da' astea nu le invatati, voi invatati ca romanii v-au fost slugi. Poate a treia oara va fi cu noroc si va vom trimite de unde ati venit !
Postat 21 Aprilie 2013, 07:01 de bh
100%
s-a demonstrat stiintific : unguri iredentisti = loseri imbecili, degenerati, bolnavi psihic.
Postat 21 Aprilie 2013, 06:04 de science
pt iredentismul ungurresc
bai gunoaie frustrate, voi sunteti imbucurator de prosti !
Postat 21 Aprilie 2013, 05:58 de hahahahahaha
adevarul
ungureeee esti prost de impungi. ungurii au fost acceptati inainte in nato si ue pe considerente politice. expansiunea se face treptat, de la vest la est. acuma insa, s-au saturat europenii de tampeniile ungurilor. echipa de fotbal a fost pedepsita sa joace fara spectatori datorita barbarismului de care dau dovada spectatorii unguri ! atentie, se intampla asta in anul 2013 !!!!!! in nici o tara din uniunea europeana nu s-a mai intmplat asa ceva. uite ca la unguri se intampla. deh, aceleasi apucaturi de idioti, inculti si nesimtiti.
Postat 21 Aprilie 2013, 05:51 de fm
@ion(ianosz)najplob
unguri frustrati. bai ungur tampit, ai facut o noapte alba si te-ai adancit in prostia ta. nemernicule, ungurii singuri nu sunt in stare de nimic, ei au fost catzeii austriecilor, si cu ajutorul lor au furat si omorat. pe urma au fost catzeii bolsevicilor... dupa care au fost catzeii nazistilor ! pana la urma cu ce s-au ales ??? cu bataia luata de la toti si cu un ciot de tara (oricum e si asa prea mult. vorba unui forumist, la cat au adus cu ei din Asia...). Apropo, se scrie ungaria cu u mic. Cand scrii Romania, trebuie sa iei pozitia de drepti, mah gunoi iredentist ! La munca si nu la furat ! ungurii s-au tot indatorat. au cheltuit prea mult iar acum sunt in faliment. Romania, ca natiune, a dat cei mai multi inventatori, raportat la numarul de locuitori, pe aceasta planeta. 10 % din marile inventii ale lumii sunt realizate de romani !!!!!! ungurii sunt pe nicaieri in acest clasament. ai vazut care-i diferenta ??? creiere luminate de partea romanilor. ungurii sunt la coadaclasamentului. :)) bah, la cat sunteti de prosti, nu e de mirare ca ati ramas prostii Europei. De la toti ati luat-o pe cocoasa. Plangeti degeaba. Nu va puteti depasi conditia.
Postat 21 Aprilie 2013, 05:39 de pt ungurii frustrati
@najplob
Auziti! Si ungurul are dreptatea lui... Imnul romaniei youtube.com/watch?v=wr-drjTqpLg
Postat 21 Aprilie 2013, 04:36 de ion
cine e fustrat?!?
ce interesant ca din secolul zece romani s-au ascuns daca erau (sic!) si numa in secolul XVI au iesit din barlog. Interesant e ca au venit cateva mii de unguri peste ei si le-au facut slugi aproape zece secole, interesant e ca in ardeal nu au avut nici un domnitor sau rege si interesant e si faptul ca nici pe harta europei nu erau conform euratlas.net/history/europe/index.html . Aici din partea mea nu e nici un pic de iredentism, doar istoria o falsificati dupa placu vostru si acest lucru nu-m place. @hehehehehehe... \\\"nu ai vrut sa auzi. s-au nu-ti place sa auzi ca ungurii si tziganii sunt comparati adeseori inclusiv dupa nume\\\" aici nu stiu la ce te referi ??? Probabil la RRomani??? Daca unguri sunt asa prosti cum o descrieti voi, atunci din ce caz au aderat mai repede cu multi ani la nato si la ue, si sunt membre si spatiului Schengen din 2007. din ce cauza la jocurile olimpice unguri au strans 482 de medali si se afla pe locul 11 iar romani pe locul 20 cu 302 medalii. Din ce cauza e considerat de The New York Times, Bucurestiul cel mai murdar capitala din europa. Deci mai bine apucativa si voi de treaba si munciti si nu furati.
Postat 21 Aprilie 2013, 04:30 de najplob
bai kktilor
de ce ati intrat aici sa injurati * ? bai nenorocitilor, noi am discutat si am adus cuvinte de lauda si onoare eroilor eliberatori ai Oradiei de sub vremelnica ocupatie ungureasca iar voi gunoaie frustrate revizioniste ati intrat cu injuraturi si contestati dreptul istoric al romanilor asupra acestor meleaguri.
Postat 21 Aprilie 2013, 04:14 de nail
iredentismul unguresc...
gozbori frustrati, ei contesta si acum adevarul si dreptul istoric al romanilor asupra propriului pamant. cat pamant au adus ungurii cu ei din Asia ?
Postat 21 Aprilie 2013, 03:32 de bulanbator
@iredentismul hunguresc
iredentismul hunguresc fierbe in suc propriu. gunoaiele se uita si acuma cu ochii lacomi la pamantul si avutul altora. escroci din tata-n fiu.
Postat 21 Aprilie 2013, 03:19 de migratorii..mongolia
pt najplob
nu ai vrut sa auzi. s-au nu-ti place sa auzi ca ungurii si tziganii sunt comparati adeseori inclusiv dupa nume. unguri transportati inapoi cu vagoanele din Europa si cu vapoarele din America si Canada sunt destui. esti un **** frustrat ! ungurii au venit in Europa cu apucaturile de oameni primitivi. multi nu s-au dezbarat de aceste obiceiuri nici in zilele noastre. destui se uita inca cu ochii rosii de ciuda si ura animalica la avutul altora. tu stii in adancul sufletului tau ca am dreptate dar necinstea si escrocheria, trasaturi caracteristice celor asemeni tie, nu le poti ascunde... hehehehe........... **** imbecil, frustrat.......
Postat 21 Aprilie 2013, 03:11 de hehehehehehe...
@najplob
vedeti diferenta, eu nu am spus ca romanul e neam prost, e o diferenta importanta fata de cultura acestei doua etnii. Acest lucru se vede si in comportamentul oamenilor... Schengen....nu e de mirare. romani transportati acasa cu vagoane din franta si din alte tari din europa .... nu e de mirare. Inca nu am auzit niciodata ca pe unguri sa compare cu tigani, doar pe romani am auzit aproape zilnic. Deci puteti voi sa ziceti ce vreti, in suflet stiti ca am dreptate...doar eu va iert, findca intre voi sunt si prieteni mei, si iubita mea, si chiar cateva rude. Iar dreptatea e dreptate.
Postat 21 Aprilie 2013, 02:15 de najplob
E simplu
Erau romani transilvaneni. Strabunii mei erau aici cu multa vreme inainte de invazia hoardelor de migratori din Asia (hunii, ungurii). ungurii, neam prost au crezut ca vin aici si o sa le tina cu furatul. Ei, uite ca nu le-a tinut.
Postat 21 Aprilie 2013, 01:40 de @najplob
@talk
Parinti tai sau bunici tai erau oradeni??? Nu-mi trebuie sa raspunzi! In Partium sau in transilvania in nici un oras nu erau romanii??? toti locuiau la tara??? Interesant. Intrebari simple, cu raspunsuri ?!?
Postat 21 Aprilie 2013, 01:05 de najplob
pt najplob
ma, tu esti un ungur prost ! ungurii navalitori au incercat sa-i impiedice pe romani sa se stabileasca in oras. ungurii navalitori au incercat sa-si impuna proriile aberatii, cu titlu de lege. asa ca, esti un idiot, stai jos !
Postat 21 Aprilie 2013, 00:31 de talk
@Transilavnia=Romania
e adevarat. dupa alti douazeci si cinci de ani (1944), ungurii au fost infranti si alungati dinou. n-au invatat nimic din lectia istoriei. problema si paguba lor.
Postat 21 Aprilie 2013, 00:26 de bihorean
eliberare
Eliberare, puteti sa-mi spuneti ce eliberare poate sa fie atunci cand populatia orasului peste 90%, repet, peste nouazici la suta era de etnie maghiara??? Ce eliberare poate sa fie atunci cand in oradea pana azi nu prea sunt dovezi de un trai majoritar romanesc (nu dacica) din nici un secol. Ce eliberare poate sa fie atunci cand ocupatia fortata romana ajutata de armata rusa, nu a aprobat intentia da a organiza un referendum unde locuitori orasului putea sa decide la ce tara vrea sa fie anexati. Acum fara suparare, si fara jigniri, probabil o sa apare si comentari de gen \"**** imputit...etc\" si comentarii \"budos olah... etc\" doar aceea sunt oameni prosti care nu au ce cauta in acest, (sper eu) oras multiculteral.
Postat 21 Aprilie 2013, 00:20 de najplob
@Carp III Completare
Noua, romanilor traitori pe aceste meleaguri ne-a trecut glontul pe la ureche si-n '44-'45. Numai sutele de mii de romani morti pe frontul de Vest ne-a salvat. Citez : ,,După actul de la 23 august 1944, când la chemarea Regelui, Armata Română a întors armele împotriva fostului aliat Germania hitleristă, statu quo-ul Transilvaniei de Nord (inclusiv Oradea) era incert.Acest fapt se evidenţia chiar din textul Convenţiei de Armistiţiu semnată cu URSS la 12 septembrie 1944. Guvernul Român avea dreptul să restabilească administraţia civilă pe întreg teritoriu al ţării, cu excepţia unui teritoriu de 50-100 Km de la linia frontului.Prin acest mod echivoc de redactare rămânea problema Transilvaniei deschisă pentru scenarii viitoare.....Era clar că existau divergenţe între comuniştii maghiari şi cei români privind statutul, încă incert, al Transilvaniei de Nord. Administraţia din Transilvania de Nord, începând cu 24 octombrie 1944, a fost controlată de Înaltul Comandament Aliat, în fapt de către Armata Sovietică.Aceasta controla regiunea prin Comitetul Executiv pentru Nordul Ardealului al FND în vederea comunizării, condus de Teofil T. Vescan, ca preşedinte, Jordaky Lajos, copreşedinte, Tudor Bugnariu, Bruder Francisc, Demeter János, Nicolae Goldberger, membri, ca şi comitetele judeţene ale FND, până la data de 13 martie 1945.Instaurarea administraţiei româneşti în Transilvania de Nord s a făcut la cererea guvernului român, cu acordul personal al generalismului Stalin, ca o recunoaştere de către acesta a faptului că în România s a instalat la 6 martie 1945 un guvern „democrat“ şi „prieten“ ruşilor.
Postat 20 Aprilie 2013, 22:29 de pinonel
Se pare ca n-aveti de lucru
Ce bine ca oamenii care se gandesc ca voi sunt foarte putini. galagiosi. dar putini :)
Postat 20 Aprilie 2013, 22:02 de Observer
Stânga-Dreapta, Comunişti-Fascişti ... nu contează, maghiarii să trăiască !?!
"... a eliberat această parte a ţării de sub regimul terorist bolşevic ungar al lui Kun Bela". Aşadar, ocupanţii maghiari de extrema stângă, susţinuţi leniniştii de la Moscova, trebuiau să plece dar, în mod curios, sunt şi acum aici, vopsiţi în activişti de centru-dreapta ori în moderaţi cu pretenţii la revendicări de imobile ce fiseseră deja ocupate, vremelnic într-o perioadă limitată, de contemporanii lui Bela Kun !?!
Postat 20 Aprilie 2013, 20:30 de Carp III
Eliberarea Oradei, Războiul româno-ungar 1919
Patria şi Viitorul, două ziare ale vremii descriu sosirea în Oradea a Armatei Române, la 20 aprilie 1919: Delegaţia oraşului înaintea armatei. – Deodată apare o delegaţie în cap cu primarul oraşului, care oferă pâine şi sare învingătorului, salutându-l în aplauzele tuturor, aducându-i cuvinte de o înălţătoare mulţumire şi de divinizare. Toţi plâng. Sunt lacrimi de bucurie, de bucuria cea mare, ce ţi-o dă înfăptuirea unui măreţ vis. „Aţi fost aşteptat, domnule general ”… şi vorbitorul izbucni în lacrimi. „Să ne trăieşti! acum putem muri cu toţii, că am văzut înfăptuit cel mai frumos vis al vieţii noastre, am văzut pe fiul Ardealului, pe Dumnezeul nostru, intrând triumfător, sfidând moartea ca să ne salveze pe noi.” Aşa a grăit părintele vicar Roman Ciorogariu. Uralele nu mai contenesc.
Postat 20 Aprilie 2013, 19:41 de 20 Aprilie 1919
Eliberarea Oradei, Războiul româno-ungar 1919
Iată cum descriu două ziare ale vremii, Patria şi Viitorul, sosirea în Oradea a armatei române, la 20 Aprilie 1919 Intrarea triumfală în Oradea-Mare: tunurile bubuiau asurzitor, împrăştiind moartea în rândurile risipite ale duşmanului ce fugea speriat din faţa dorobanţului. În oraş enervare mare; diferite zvonuri circulau, că bandele roşii se apropiau de oraş, că forţe mari inamice vin în marş forţat, spre a se ciocni cu trupele române. Acestea toate făceau ca populaţia să treacă prin nişte clipe îngrijorătoare. Autorităţile şi o parte din populaţie se refugiase înspre partea de unde se aşteptau trupele române. „Mai au 3 km” anunţară nişte ştafete venite în grabă. Deodată un nor de praf şi un automobil îşi făcu apariţia. În el era un general. Cine să fie? Mii de braţe se ridicară aclamând pe viteazul general, care înfruntând orice pericol pentru a da un impuls armatei sale, se avântase înainte de a ajunge armata în oraş, spre a vesti populaţiei că mântuirea a sosit. Un general! Un general! striga mulţimea în extaz de admiraţie faţă de acest erou. Intrarea domnului general Moşoiu. – Cine să fie? Atunci instinctiv din mii de glasuri a răsunat strigătul: Trăiască generalul Moşoiu, eroul nostru naţional! Ura! şi văzduhul se cutremura de mii de strigăte de bucurie.
Postat 20 Aprilie 2013, 19:13 de 20 Aprilie 1919
@bh
pe ungurii intr-adevar, nu-i vad bine daca nu stau in banca (pusta) lor. au probleme cu slovacii, romanii, sarbii si ucrainienii.
Postat 20 Aprilie 2013, 18:54 de wall
@bh
cel putin sarbii, sunt si au fost prieteni cu noi. au ei probleme destule cu altii. bulgarii si ungurii, luati individual, nu conteaza in ecuatie. cu ucrainienii deasemenea, n-avem probleme.
Postat 20 Aprilie 2013, 18:49 de wall
Cu ungurii n-a fost, nu este si nu va fi pace !
Urmatoarea confruntare dintre romani si unguri va fi una careia ii va supravietui numai unul dintre popoare Paradoxal, noua ne va fi mai greu decat lor. Suntem inconjurati numai de ,,prieteni", ucrainieni, bulgari, sarbi. Si ei ii au in coasta pe slovaci si pe sarbi. Sa speram ca urmatoarele hotare are romanilor vor fi pe Tisa !
Postat 20 Aprilie 2013, 18:30 de bh
9 Martie 1944 - Eliberarea Transilvaniei
25 de ani mai târziu, ungurii hortiști (fasciști), au fost alungați definitiv. Declanșarea celui de-al doilea război mondial va aduce Oradiei grave prejudicii pe care populația le va resimți deosebit de acut. Încă de la revenirea Transilvaniei alături de restul României, partea maghiară a declanșat o campanie de combatere și înlăturare a hotărârilor de la Trianon. Cu timpul s-a trecut chiar la acțiuni subversive concrete, la Oradea fiind descoperiți membri ai organizației Rongyos Gárda (Garda Zdrențăroasă), iar în primăvara anului 1939 în apropierea frontierei cu România au fost organizate secții locale ale grupării Önvédelmi Szervezet (Organizația de Autoapărare) ale căror obiective pe teritoriul românesc erau atacarea în caz de nevoie a trupelor regulate, organizarea de atentate împotriva personalităților marcante, organizarea de formațiuni paramilitare și de spionaj. În final, ungurii năvălitorii au fost înfrânți.
Postat 20 Aprilie 2013, 17:02 de Transilvania=România
Continuitate
Civilizația dacică din arealul orădean, s-a înscris prin caracteristicile sale în cadrul general al civilizației dacice de pe întreaga sa extindere. În Oradea așezări dacice au fost cercetate la Oradea-Salca II, pe Dealul Viilor, Oradea Sere, Ioșia, Seleuș. Cucerirea romană din urma celor două războaie cu dacii nu a inclus si nord-vestul României și deci nici regiunea Oradiei. Dacii liberi (adică acea parte a populației dacice care a rămas în afara Imperiului Roman) de pe actualul teritoriu al orașului sau din vecinătatea acestuia au continuat să viețuiască în vechile lor așezări.
Postat 20 Aprilie 2013, 16:08 de Oradean
Glorie si onoare eroilor eliberatori !
Sarbatorim 93 de ani de la eliberarea Oradiei de sub jugul austro-ungar.
Postat 20 Aprilie 2013, 15:50 de Safety
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON