URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2024, 07:57

Gaz... degeaba: 4.000 de gospodării din Bihor sunt racordate la rețele noi de gaz, dar nu le pot folosi

Gaz... degeaba: 4.000 de gospodării din Bihor sunt racordate la rețele noi de gaz, dar nu le pot folosi TOT CU FUM. La fel precum cei din Oșorhei și Paleu, locuitorii comunei Nojorid continuă și acum să facă foc cu peleți, lemne sau chiar reziduuri, înnegrind aerul, deși au gazul la poartă. Unii își înjură primarii, dar de data asta nu aceștia sunt de vină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii s-au grăbit să-și monteze centrale pe gaz. Din optimism sau ca să adune banii mai ușor, mulți nu și-au mai cumpărat lemne sau peleți pentru iarnă. Acum, fiindcă vine frigul, se grăbesc s-o facă. În această situație sunt aproape 4.000 de familii din comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu, care au câștigat fonduri europene pentru înființarea unor rețele de gaz.

Lucrările sunt practic finalizate, dar nu pot fi puse în funcțiune, căci Guvernul a virat banii pentru mai puțin de 10% din contravaloarea lor. Din același motiv, la fel vor păți peste 3.400 de familii din alte cinci comune bihorene, Rieni, Pietroasa, Buntești, Drăgănești și Lazuri de Beiuș, unde rețelele trebuie finalizate la anul, dar n-a fost plătit niciun ban firmelor care le execută.

BIHOREANUL vă arată cum incompetența și reaua-credință de la vârful țării lovesc în oamenii de rând, în firme și în angajați.

Din casă-n casă

Anul trecut, locuitorii din Nojorid s-au confruntat cu o problemă „ca la oraș”: nu mai aveau unde își parca mașinile. Străzile erau brăzdate de șanțuri pentru rețeaua de gaz. Lucrările s-au terminat anul acesta și, bucuroși că nu mai trebuie să cumpere lemne sau peleți, au plătit firme care le-au tras țevile în case și le-au montat centrale noi, pe gaz.

„Am așteptat gazul din 2020. Atunci, înainte de alegeri, angajații Primăriei adunau semnături pentru un proiect pe fonduri europene. Cu cât numărul viitorilor consumatori era mai mare, cu atât șansele de aprobare creșteau”, povestește un orădean mutat într-unul dintre noile cartiere din Nojorid.

Cum lucrează tot în oraș, iar acasă ajunge doar seara, se simțea ușurat că o să scape de grija de a cumpăra, tăia și stivui lemne, de a face focul și a curăța cazanul. La fel ca alții, spera că noua rețea de gaz va fi gata în toamna asta, așa că în iulie, când muncitorii au montat racordul în fața porții, a dat 11.000 lei ca să aibă pregătită noua centrală.

„Am înjurat primarul”

Dar nici el, nici ceilalți locuitori nu se vor bucura de gaz anul acesta. „La început am înjurat și eu primarul, ca toată lumea, că nu-i în stare să ducă la capăt o lucrare, dar am aflat că rețeaua este gata și nu din vina Primăriei nu se dă drumul la gaz. Acuma a trebuit să fac rost rapid de lemne, să am până în primăvară”, zice Călin, care a plătit 1.500 lei pe 3 metri cubi.

Un vecin a fost nevoit să procedeze la fel. Săptămâna trecută a aflat că rețeaua nu va funcționa, așa că s-a aprovizionat cu peleți, la 1.250 lei tona. „Baiul e că în vară am depozitat în magazie tot felul de alte lucruri. Acuma a trebuit să le scot, ca să am unde pune peleții”, spune Ovidiu.

7 din 50 

Primarul Petru Baba (foto) afirmă că rețeaua este practic gata, dar șansele să fie dată în folosință anul acesta sunt slabe. „S-au montat toate țevile pe 31,2 kilometri, iar din 1.073 racorduri mai sunt de făcut 89. Se puteau face și astea, dar firma s-a oprit pentru că nu și-a primit banii. A trimis facturi de 50 milioane lei, dar i s-au plătit numai 7 milioane”, explică edilul.

Aceeași situație se întâlnește și în celelalte două comune care s-au asociat cu Nojoridul pentru a-și face rețele pe bani UE. Potrivit primarului din Oșorhei, Ioan Gligor, și aici s-au realizat toți cei 54,1 kilometri de conducte, rămânând de executat 33 de branșamente.

În Paleu, spune edilul Somogyi Ladislau, lucrările sunt finalizate 100%. Au fost executați și cei 50,1 km de rețea, și cele 1.445 racorduri: „La noi n-a mai rămas nimic de făcut”.

„Problema e la Guvern, că nu ne-a virat banii pentru lucrări”, spune primarul din Nojorid.

Între finanțări

Asocierea celor trei primării a depus în decembrie 2020 proiectul pentru rețelele de gaz cu bani UE după ce, sub conducerea orădeanului Marcel Boloș, Ministerul Fondurilor Europene a deschis prima - și de atunci singura - axă pentru finanțarea acestui tip de lucrări cu fonduri comunitare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în contextul în care în întreaga țară avea acces la gaze naturale doar 35% din populație.

Pe banii din POIM - 253 milioane euro - s-au depus 243 de proiecte, în valoare totală de 2,56 miliarde euro, încă un argument pentru necesitatea unor astfel de investiții.

Din Bihor aveau să fie declarate câștigătoare asocierea comunelor Nojorid, Oșorhei și Paleu, pentru 135,43 km de rețele și racordarea gratuită a 3.722 gospodării, aprobându-i-se suma de 78,312 milioane lei, și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Sud Bihor, pentru 114,86 km de rețea, cu 3.349 racorduri, în 30 de sate din comunele Rieni, Pietroasa, Buntești, Drăgănești și Lazuri de Beiuș, pentru care suma a fost de 77,414 milioane lei.

Între defrișare și digitalizare

Proiectele din toată țara trebuiau evaluate în 3 luni, așa încât câștigătorii să semneze cât mai rapid contractele de finanțare, să facă licitații, iar lucrările să fie gata până în decembrie 2023.

Evaluarea, însă, a durat 13 luni. Explicația? După schimbarea de Guvern în urma alegerilor de la finele anului 2020, noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a devenit Cristian Ghinea, care considera încălzirea cu gaz poluantă, prin urmare proiectele au fost ținute la sertar. Asta, deși tăierea pădurilor este, evident, mult mai puțin ecologică, iar trecerea încălzirii satelor pe energie electrică, cea mai „verde”, ar necesita investiții de zeci de miliarde de euro.

„Rușinos: instituții slabe” 

Selectarea proiectelor câștigătoare pentru finanțările POIM a fost încheiată, prin urmare, nu la începutul anului 2021, ci abia în primăvara lui 2022, iar contractele de finanțare au fost semnate și ele cu întârziere, în luna iunie a aceluiași an. Apoi au urmat licitațiile.

Contractul de execuție pentru Nojorid, Oșorhei și Paleu a fost semnat doar în mai 2023, cu o asociere formată din firmele Avi Prod și Avril SRL care, pentru 68,011 milioane lei, și-a asumat finalizarea lucrărilor până în septembrie 2024.

În cazul ADI Gaz Sud Bihor, lucrurile au mers și mai prost: contractul de execuție a fost semnat abia în ianuarie 2024, pentru că, spune primarul de Rieni, Gheorghe Bota (foto), licitația a fost monitorizată de Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și procedurile s-au „întins”. „Nu e corect ce au făcut (n.r. - autoritățile centrale). Noi am câștigat bani europeni, firmele își fac treaba, dar nu-s plătite”, spune edilul.

Motivul? Banii din POIM puteau fi cheltuiți până în decembrie 2023, dar cum să reușești când birocrația întârzie totul? „Este o rușine! Oameni slabi la București, instituții slabe! Doi ani ne-au blocat!”, acuză primarul Bota.

În prezent, în Rieni lucrările, cu termen de finalizare în vara următoare, sunt realizate în proporție de 40%, dar asocierea Precon Transilvania, Distrigaz Vest, Gazmind, Luxten Lighting și Trans Ar Trust Instalații nu a primit încă niciun leu din contractul de 66,350 milioane lei.

„Să meargă la cerșit!”

„Efectele sunt grave. Am avut cheltuieli - materiale, salarii, TVA -, dar nu primim banii”, afirmă Ioan Savu, economist la Avril SRL. „Am fost totuși de bună credință, n-am fugit de pe șantier. Ne-am oprit ca să punem presiune pe autorități, să meargă la cerșit de bani!”, spune reprezentantul antreprenorului angajat de asocierea comunelor Nojorid, Oșorhei și Paleu. „Fără bani, riscul este să ne plece oamenii din țară, și oamenii sunt cel mai greu de găsit”, zice el.

Neplata lucrărilor apasă și firmele angajate de asocierea comunelor Rieni, Pietroasa, Buntești, Drăgănești și Lazuri de Beiuș. „Am lucrat de 27 milioane lei și nu ni s-a plătit niciun leu”, spune Sorin Behelean, manager de proiect din partea firmelor.

Doar „s-a discutat” 

Cum responsabilitatea nu e nici a primăriilor, nici a firmelor, guvernanții și-au recunoscut indirect vina și, la începutul anului, au promis o soluție. Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan (foto), afirmă că în Guvern s-a analizat încă din ianuarie schimbarea sursei de finanțare: „S-a discutat trecerea finanțării de pe POIM pe AFM (n.r. - Administrația Fondului de Mediu), care are fonduri până în 2027, dar Ministerul Dezvoltării amână”.

Manager de proiect din partea primăriilor, Sebestyen Kinga, spune însă că singurul lucru pe care l-a făcut până acum Guvernul a fost că în august a emis o Ordonanță de Urgență, OUG 104/2024, prin care a modificat legislația privind Fondul de Mediu, pentru a permite și finanțarea rețelelor de gaz. „De atunci așteptăm normele pentru preluarea proiectelor de pe POIM și metodologiile de decontare”, spune Sebestyen.

Cum, însă, politicienii își bat capul doar cu alegerile, mai e de așteptat până ca problema să fie rezolvată. Iar „discuțiile”, prelungite cu lunile, nu țin defel de cald...  


MAI UȘOR DE LA STAT

Cei din urmă vor fi cei dintâi

Paradoxal, comunele din Bihor cărora li s-au respins proiectele cu bani europeni prin POIM o duc mai bine cu realizarea rețelelor de gaz cu bani din bugetul național.

Sânmartin, de exemplu, a primit în anul 2022 o finanțare de 88 milioane lei prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, iar în martie 2023 a semnat cu asocierea Gavella, Distrigaz Vest și Safit Instalații contractul pentru execuția rețelei de 128 kilometri cu 4.080 de racorduri până în vara anului viitor. „Lucrările au ajuns la 70% și facturile sunt plătite până la sfârșitul lunii august. Nu avem probleme”, spune primarul Cristian Laza (foto).

În 2023 a semnat contracte de finanțare cu 88 milioane lei și asocierea primăriilor Aleșd, Aștileu, Tileagd și Țețchea, pentru 133 km de rețele și 4.449 racorduri, executantul Habau SRL având termen de finalizare a lucrărilor septembrie 2025.

Au mai primit bani prin PNDI și comunele Ciumeghiu (30,80 milioane lei) și Cociuba Mare (24,46 milioane lei), pentru rețele de 50,19 km cu 1.060 branșamente și, respectiv, de 53 km cu 1.114 branșamente, lucrările și plățile decurgând normal. În Cociuba Mare, de altfel, rețeaua va fi pusă în funcțiune luna viitoare, după cum afirmă primarul Mihai Sferle.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
În continuare...
..votați actuala clasă politică. Merită!
Postat 09 Octombrie 2024, 22:35 de georgemarian
de ce sa dam vina pe tot UE ca ne impune extremism verde cand avem idiotii nostri nationali in USR
Adica UE ne da bani ptr retele de gaz, dar vine un extremist pe progres, suicidal economic (sa creasca China ce deschide cate o centrala pe carbune, si mai poluanta in fiecare saptamana), si zice stop, nu vrem 250 milioane de euro fonduri europene gratis ca UE ni le da si pentru gaz, iar noi spalati pe creier de CoDo2 ca si muierea lui Ceausescu credem ca moare planeta in 2007 si Oceanul urca pana la Oradea. Ba, extremistilor spalati pe creier cu arde globul, ziceti drept: vreti ca 15 milioane de romani sa nu se mai incalzeasca deloc iarna, si sa moara de frig la propriu, sau vreti sa arda in continuare padurea de clorofila, sa defriseze absorbantul de CO2 si sa scoata mai mult fum, mai poluant in centralele pe lemne unde unii ard asfalt si adidasi de pute tot cartierul?!?! Rusine Ghinea: "Evaluarea, însă, a durat 13 luni. Explicația? După schimbarea de Guvern în urma alegerilor de la finele anului 2020, noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a devenit Cristian Ghinea, care considera încălzirea cu gaz poluantă, prin urmare proiectele au fost ținute la sertar. Asta, deși tăierea pădurilor este, evident, mult mai puțin ecologică, iar trecerea încălzirii satelor pe energie electrică, cea mai „verde”, ar necesita investiții de zeci de miliarde de euro."
Postat 09 Octombrie 2024, 22:31 de unu
Intrebare
Dar ce facem cu locuitorii din cartierul Episcopia, unde există gaz dar oamenii nu se racordează probabil din pricina costurilor, dar continuă să ardă te miri ce de. De miroase înfiorător. Deci primaria poate să stea si in cap dacă oamenii sunt dificili si legislația nu e fermă tot nu ne civilizam.
Postat 09 Octombrie 2024, 12:17 de Anarhie20189
Dacă finanțarea era pe fonduri europene ...
... care-i treaba cu banii de la guvernarea măscăricilor de la PNL și PSD? Iar dacă primăriile asociate așteptau bani de unde o fi, numai să fie de undeva, unde sunt contribuțiile proprii obligatorii, din bugetele locale în cuantum de cel puțin 30% din valorile lucrărilor. Așa se întâmplă când te iei după mintea unuia ca Bolojan, care a ieși la rampă lăudându-se pe banii altora, cum va băga el gaz în zeci de comune bihorene prin proiecte susținute de către consiliul județean, în beneficiul UAT-urilor asociate și a locuitorilor acestora. Văzând lista acestor asocieri intercomunitare, era evident că scopul era măreț doar în favoarea comunelor cu primari preponderent liberali. Sânmartin, care are un primar isteț, s-a prins repede de șmecherie și s-a ocupat singur de obținerea unei finanțări. Nu pe baza promisiunilor birtineze, ci pe programele și fondurile sigure și ușor penetrabile la nivel rural. Așadar, toți primarii care acum se plâng de nereușită și pe care locuitorii îi înjură și îi presează să rezolve problema repede și la obiect, să facă bine să ceară banii necesari de la CJ Bihor și de la echipa Bolojan, Mălan și Gal, care în loc să-și facă treaba la care s-au angajat, vorbind de acest proiect în lai multe conferințe de presă ... au cheltui bani pulbici nu pe ce e necesar, ci pe noul sediu al Consiliului județean, pe care l-au și garantat bancar.
Postat 09 Octombrie 2024, 10:05 de KP
Romania lucrului bine facut
Desi Ciolacu se lauda peste tot cu citi bani a bagat in investitii de cind e el pm, transpare modus operanti psd. Astia tot timpul au umblat cu ocaua mica. Mult PR si marketing. Spre deosebire de pnl, care au spart banii pe fata, cu tupeu, vezi orban&citu. Avem ce alege, nevermind...
Postat 09 Octombrie 2024, 10:02 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON