URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2021, 18:21

Gaudeamus igitur! Prima generație a Liceului de Construcții Mașini din Oradea a strigat catalogul după o jumătate de veac (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima generație a Liceului de Construcții Mașini din Oradea, fostul Liceu Industrial 1, astăzi Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, a strigat vineri catalogul după o jumătate de veac.

La întâlnirea organizată în aceeași clasă din clădirea care adăpostește astăzi liceul reformat Lorátffy Zsuzsanna au luat parte 14 absolvenți din anul 1971 și trei dintre dascălii care i-au pregătit pentru profesie și viață.

13 pe un loc!

„La acea dată, în țară, existau patru licee industriale, din care ultimul fusese înființat în 1966 la Oradea. Era perioada de industrializare a României, iar concurența la un astfel de liceu era chiar mai mare decât la liceele consacrate, cum era Emanuil Gojdu. La clasa cu specialitatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini au fost 9 candidați pe un loc. iar la cealaltă clasă, Mașini Aparate Electrice, au fost 13 elevi pe un loc”, și-a amintit fostul absolvent Ioan Pater, astăzi în vârstă de 70 de ani.

La acea vreme, ciclul liceal dura 5 ani și era gândit într-un sistem similar celui dual de astăzi. „Marțea și joia erau zile de practică”, a povestit Pater.

Nivelul de pregătire a fost atât de ridicat încât, după terminarea liceului, peste 80% dintre cei 61 de elevi care au urmat cursurile la zi au fost declarați admiși la facultate. „Majoritatea au făcut o carieră în domeniu, dar au fost și colegi care au optat pentru limbi străine, medicină sau, așa cum am fost eu, spre științe economice”, a spus bărbatul.

Din prima generație a liceului au făcut parte, printre mulți alții, Lorincz Ladislau (fost director Electrica Oradea), Vasile Nicoară (fost director Electrica Zalău), Ioan Pater (fost director al filialei Băncii Agricole) și profesorul universitar Petru Romocean.

„O generație extraordinară...”

La întâlnirea cu cei 14 absolvenți de acum jumătate de veac au luat parte profesorii Alina Pop (chimie), soția regretatului profesor de sport Ioan Pop, care a și fost dirigintele unei clase, Florica Bodor (limba și literatura română), Ioan Karácsonyi (chimie) și actualul director al colegiului Traian Vuia, Alina Cotca.

„Ați fost o generație extraordinară, copii care veneau inclusiv din alte județe cu un bagaj de cunoștințe foarte bogat și care erau de o sensibilitate deosebită. Am învățat foarte mult de la voi”, a împărtășit „clasei” profesoara Florica Bodor.

Momentul reîntâlnirii a fost emoționant nu doar pentru elevi, dar și pentru dascălii lor. „Ne bucurăm că suntem împreună și că încă suntem...”, a spus diriginta „prin adopție” Alina Pop.

Reuniți în curtea fostului liceu, absolvenții și profesorii lor au urcat în sala de la etajul doi al clădirii unde au cântat „Gaudeamus Igitur” și au strigat, după jumătate de secol, catalogul. Iar pentru dascălii intrați definitiv în amintire și colegii care nu mai pot spune „prezent” au ținut un moment de reculegere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON