URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2022, 12:50

Gata cu blândețea! Primăria Oradea a dat primele amenzi pentru cetățenii care nu aruncă gunoaiele corect

Gata cu blândețea! Primăria Oradea a dat primele amenzi pentru cetățenii care nu aruncă gunoaiele corect (sursa foto: Primăria municipiului Oradea)
Gata cu blândețea! Primăria Oradea a dat primele amenzi pentru cetățenii care nu aruncă gunoaiele corect (sursa foto: Primăria municipiului Oradea)
Gata cu blândețea! Primăria Oradea a dat primele amenzi pentru cetățenii care nu aruncă gunoaiele corect (sursa foto: Primăria municipiului Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După cinci luni de când pubelele orădenilor sunt verificate de o patrulă anume înființată, timp în care Poliția Locală a aplicat doar avertismente pentru cei care nu respectă regulile colectării separate, Primăria a schimbat foaia. În urma controalelor de săptămâna trecută, s-au dat opt avertismente, dar și patru amenzi.

„Având în vedere faptul că procentul de selectare corectă a fracțiilor în urma verificărilor efectuate nu a crescut și că în continuare o parte din cetățeni nu selectează corect deșeurile, Poliția Locală a aplicat 8 avertismente și 4 amenzi, în valoare totală de 1.200 lei, persoanelor fizice care nu au colectat în mod corespunzător deșeurile menajere”, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice, citată într-un comunicat transmis marți de Primărie.

Fără avertisment

Contactată de BIHOREANUL, Popa a precizat că, prin decizia directorului tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, de săptămâna trecută orădenii care încalcă flagrant colectarea separată a deșeurilor nu mai sunt sancționați cu avertisment, ci cu amenzi.

„S-a considerat că orădenii au fost informați, știu care sunt obligațiile lor, așa că acolo unde gradul de contaminare este ridicat, se aplică amendă”, a declarat Popa.

Inițial, Primăria anunțase că va începe să dea amenzi doar după ce patrula de control va verifica toate pubelele și containerele din oraș și va da avertismente celor prinși cu gunoaiele amestecate. Acum, însă, s-a răzgândit, așa că, chiar la prima abatere, orădenii ar putea primi amendă. 

Biodeșeurile sunt problema

Comunicatul informează că, săptămâna trecută, controalele s-au făcut în zona de case de pe străzile I. H. Rădulescu, I. C. Brătianu, General Berthelot, Petru Rareș, Andrei Mureșanu, Parcului, Ilie Cristea, B. Şt. Delavrancea, Dorobanților, Schiff Erno, Tudor Vladimirescu, Sulyok Istvan, Piața Rahovei, Duiliu Zamfirescu, Tuberozelor.

În privința colectării reciclabilelor, patrula de control (formată din reprezentanți ai Primăriei, ai RER Vest și ai firmei Eco Bihor) nu a depistat probleme.

În schimb, la deșeuri biodegradabile, din 57 de orădeni care au scos pubelele maro în fața casei, 22 aveau în ele nu doar deșeuri organice, ci și alte feluri. 

În urma descoperirii acestor nereguli, Poliția Locală a aplicat cele opt avertismente și cele patru amenzi menţionate mai sus.


Deșeuri din plastic, găsite în pubela maro a unui orădean, unde trebuiau să ajungă doar resturi biodegradabile (sursa foto: PMO)

Colectarea separată, obligație

Primăria Oradea le reamintește tuturor orădenilor că, indiferent că stau la casă sau la bloc, au obligația să colecteze separat deșeurile. În plus, această obligație există și pentru firme și instituții publice, așa că orădenii trebuie să facă la fel și la serviciu.

Operatorul de salubritate RER Vest a făcut un ghid pentru colectare, prin care informează care e locul fiecărui tip de deșeu: plasticele, metalele, hârtiile și cartoanele se aruncă în sacii galbeni sau pubela destinată deșeurilor reciclabile, resturile biodegradabile (coji de fructe, legume, pâine, ouă, zaț de cafea, resturi alimentare, frunze, plante etc.) se aruncă în pubela maro, iar orice alte gunoaie care nu pot fi valorificate (conținutul sacului de aspirator, mucuri de țigară, porțelan etc.) reprezintă deșeurile reziduale și se aruncă în pubela neagră.

Totodată, orădenii pot contacta RER Vest la unul dintre următoarele numere de telefon: 0374-885.693 - Program telefonic (luni – vineri) 07:00 – 19:00, 0259-433.195 - Program telefonic (luni – duminică) 19:00 – 07:00, 0259-433.195 - Program telefonic (sâmbătă – duminică) 07:00 – 19:00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Daca esti prost platesti
Interesant cum mama o femeie de 85 de ani , stie sa colecteze selectiv si e chiar fericita ca se intampla asta. Dupa o vorba cu mama despre reciclare imi spune " prostule tu ai uitat in vremea lui Ceausescu, cand mergeam la tipografia de pe calea Aradului sa predam hartia, ziarele, ai uitat ca adunam in beci ziare, le faceam baloti, si le predam la tipografie " Deci FRAIERILOR astia care va plangeti, incercati sa va dati un UPDATE, si de acum si din vremea lui CEASCA, nu tot plangeti ca prostii. Daca pensionarii pot , voi de ce nu puteti.
Postat 22 Februarie 2022, 22:37 de Sandu2100
Revolutia gunoiului...
... a inceput [ https://www.digi24.ro/stiri/primarul-sectorului-3-robert-negoita-urmarit-penal-de-dna-pentru-abuz-in-serviciu-1844467 ] [ https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24662245-povestea-statiei-sortare-deseurilor-care-primaria-sectorului-3-investit-11-milioane-euro-dar-ramas-fara-autorizatie-mediu-cateva-luni-acumulat-amenzi-jumatate-milion-lei-cum-incearca-primarul-robert-n.htm ] Amenda de a fi cetatean al orasului oradea trebuie inclusa in impozitul anual.Fiecare posesor de buletin de oradea este dator PMO&RER cu 18x12=216 lei. Asta daca se conformeaza. Daca nu,taxa se majoreaza cu amenda aferenta neselectarii gunoiului. Preventiv, ar trebui amendati toti locuitorii, apriori. Ce-i asa de greu? Politii,controale,recensamint,evidenta populatiei...
Postat 22 Februarie 2022, 21:56 de excalibur
Miroase a paguba pentru primărie....
....daca 3 angajați de la poliția comunitară(3* aprox 150 lei/zi) și 3 de la RER(3*aprox 100 lei/zi),plus cheltuielile conexe, au reușit să dea amenzi de 1200 lei într-o zi.
Postat 22 Februarie 2022, 21:05 de Doru2019
Suntem văzuți ca o bătaie de joc pt primăria Oradea
Eu vă spun faptele, se pot verifica FOARTE UȘOR, provoc Bihoreanul să meargă la fața locului să se convingă, decideți voi dacă este corect: Nouă, 99% din populația orașului plătește gunoiul mai mult, mai vin și ne caută în gunoi și ne amendează. Vă provoc să vă urcați în mașină și să vă duceți până în Velența la blocurile pline cu *spuma societății * și să vedeți acolo cum se sortează gunoiul, pe tot spațiul public din lateralul blocului gunoiul este aruncat pe jos, am văzut cu ochii mei cum un individ golea tomberonul pe domeniul public. Cum poți fi atât de ipocrit ca primar?? Doar pt că sunt țigani, vă faceți ca nu vedeți?? Sau vă este frică că la ce polițiste aveți, o să iasă gravide de acolo??
Postat 22 Februarie 2022, 20:48 de Nicolaevadim
Se cred smecheri
Serios??? Ce are primaria si politia ce colectarea gunoaielor? Sau au interese financiare cu rer si atunci vb. despre conflict de interese unde primaria sustine rer ca operator de salubritate de ani multi fara licitatii pentru acest serviciu ,oare nubse sesizeaza ani?
Postat 22 Februarie 2022, 19:10 de User anonimizat
La bloc se va aplica, pentru că e o sursă bună de venit
Până când toate ușile țarcurilor sunt deschise pentru că nu mai funcționează sistemul de închidere, oricine de la alte blocuri poate să arunce oriunde vrea mușchii lui gunoiul neselectat. Vine Primăria și ne amendează pe noi adică asociațiile de proprietari la care aparține țarcul. Este imposibil să controlezi, oamenii sunt comozi, li se rupe. Sunt și acei indivizi super talențați cu simț tehnic extraordinar de dezvoltat care nu știu să închidă ușa țarcului și sunt și cei care ies fără să se mai și atingă de ușă. Lor le mai arunc e comod să-și țină mâinile în fund? Răspunsul: "așa am găsit-o, deschisă..."
Postat 22 Februarie 2022, 15:41 de zsizsi
Nu am găsit nicăieri specificat...
...unde se aruncă deșeurile de sticla(sticle, borcane, etc).
Postat 22 Februarie 2022, 15:07 de Doru2019
Pacat
Amenda isi are si ea locul ei, la cei care in mod repetat arunca ne-selectiv, si au fost deja avertizati cel putin odata
Postat 22 Februarie 2022, 14:53 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON