Procurorii vor trebui să ancheteze dezastrul ecologic din defileul Crişul Repede, zona Vadu Crişului, comis de muncitorii ABA Crişuri, la comanda Primăriei din comună.
În urma unui control făcut în zonă, comisarii de mediu au confirmat că lucrările de decolmatare s-au făcut ilegal, într-o rezervaţie ştiinţifică, motiv pentru care au făcut o sesizare penală.
Control în teren
Aşa cum şi BIHOREANUL a mai scris, ecologiştii de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD), ONG-ul care a deţinut custodia ariei protejate Pădurea Craiului, au acuzat public că defileul Crişului Repede este distrus cu buldozerul de autorităţi, în ciuda faptului că este o rezervaţie naturală, unde nicio intervenţie nu este permisă.
Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, controlul a avut loc joia trecută, ca urmare a sesizării făcute de CAPDD Bihor.
În teren, comisarii de mediu au depistat, mai sus de podul rutier de la ieşirea din Vadu Crişului spre defileul Crişului Repede, urmările lucrărilor de decolmatare pe care Administraţia Bazinală de Apă Crişuri le-a făcut în zonă, în urma unui protocol încheiat cu Primăria Vadu Crişului.
Complet clandestin
Din râu, utilajele ABA Crişuri au excavat pietriş şi nisip, pe care le-au pus pe malul stâng al Crişului Repede. Drumul nou creat este lung de 400 metri, după cum a confirmat Garda de Mediu.
"Realizarea acestor lucrări în rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede şi în situl Natura2000 ROSCI 0062 Defileul Crişului Repede Pădurea Craiului şi ROSPA 0115 Defileul Crişului Repede - Valea Iadului, s-a făcut fără solicitarea şi obţinerea avizului administratorului ariilor naturale protejate, respectiv Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Pentru aceste lucrări nu s-au solicitat şi obţinut nici acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului", a declarat Şerbănescu pentru BIHOREANUL.
Altfel spus, deşi zona şantierului se suprapune peste trei arii protejate, nici Primăria Vadu Crişului, nici ABA Crişuri n-a cerut niciun aviz!
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 57 din 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, în aceste perimetre sunt interzise activităţile "care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective", iar încălcarea acestei prevederi este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Plângerea penală a fost transmisă marţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.