Aproximativ 20 de membri ai Confederației Sindicale SCOR din primăriile comunale au protestat luni dimineață în fața Prefecturii Bihor, supărați că au salarii mai mici chiar și decât un muncitor necalificat din construcții.
Funcționarii cer ca lefurile să le fie actualizate conform Legii Salarizării unice din 2017, fără a mai fi plafonate în funcție de indemnizațiile viceprimarilor, ceea ce îi face să încaseze cel mult 4.000 lei net lunar în comunele cu mai puțin de 3.000 locuitori.
Un „protest - semnal”
În frunte cu președintele SCOR pe țară, Dan Cârlan, și cu vicepreședintele sindicatului, Ioan Sorin Husăsan, jurist la Primăria Batăr, cei circa 20 de funcționari - angajați ai primăriilor din Biharia, Derna, Sâniob, Abram, Pietroasa, Borod, Popești și Sântandrei - s-au adunat în Parcul Traian cu o recuzită menită să le reflecte nemulțumirea.
„Și noi suntem Primăria”, „20 ani vechime cu studii juridice, caut loc de muncă, poate chiar muncitor necalificat în construcții”, „Remunerație egală pentru muncă egală”, „Salariul mediu net în primărie - 3.000 lei”, „Dorel - 3.100 lei”, scria pe pancarte purtate de oameni.
„Este un protest - semnal. Vrem să ni se actualizeze salariile după Legea Salarizării unice 153/2017, pentru că de cinci ani Guvernul tot dă Ordonanțe - trenuleț prin care au fost înghețate veniturile demnitarilor, iar pentru că salariații din primării au salariile limitate în funcție de indemnizațiile viceprimarilor, noi nu am mai avut salariile actualizate”, a explicat Ioan Sorin Husăsan, vicepreședinte SCOR.
„Eu, cu studii juridice, am un salariu net de 3.900 lei pe lună”, s-a plâns una dintre protestatare, Mela Maria Elena, secretar general al comunei Sâniob (foto jos).
„Măsuri tranzitorii”
„Consiliile locale funcționează în baza autonomiei locale, deci primăriile pot stabili salariile angajaților, dar pentru că Ordonanțele - trenuleț au plafonat veniturile noastre în funcție de indemnizațiile demnitarilor, care au fost înghețate, iar viceprimarii sunt și ei demnitari, s-a ajuns că, în cazul nostru, am rămas la nivelurile salariale din 2021, cu o majorare de 5% de atunci, în timp ce colegii noștri din asistența socială, educație și sănătate, activități coordonate de primării și la nivel de comune, au salariile actualizate la nivelul lunii decembrie 20223, cu o majorare de 25%”, a spus și președintele SCOR, Dan Cârlan.
Potrivit acestuia, protestul sindicaliștilor din primăriile comunale este rezultatul unor demersuri legale, după ce luni întregi Guvernul nu le-a rezolvat doleanțele. „Dl. prim-ministru a anunțat o nouă lege a salarizării unice, care încă n-a fost elaborată și ar putea intra în vigoare abia la anul, iar până atunci dorim să se adopte măsuri tranzitorii care să soluționeze problema noastră. Suntem și discriminați față de colegii din asistență socială, educație și sănătate, a căror activitate este coordonată de primării”, a spus Cârlan.
Ori dialog, ori grevă din 3 iunie
O delegație, formată din președintele, vicepreședintele SCOR și o sindicalistă, a urcat în Prefectură pentru a înmâna o petiție către Guvern, preluată de subprefectul Bothazi Nandor.
Înainte de asta, sindicaliștii au suflat în vuvuzele și și-au afișat pancartele timp de aproximativ 45 de minute.
„Noi am venit la Oradea să tragem un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu avem un dialog cu Guvernul, iar asemenea proteste semnal vor continua. Joi vom protesta în fața Guvernului, iar, dacă problemele noastre nu vor fi luate în considerare și nu se vor elimina aceste discriminări, vom declanșa o grevă generală luni, 3 iunie”, a spus președintele SCOR.
El a atenționat că greva va bloca, practic, alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, în condițiile în care primăriile trebuie să predea secțiilor de votare listele cu alegătorii din fiecare circumscripție electorală.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.