URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2011, 08:18

Fuga spre moarte: De ce a murit un adolescent la crosul de Ziua Naţională?

Fuga spre moarte: De ce a murit un adolescent la crosul de Ziua Naţională? ULTIMII METRI. La 10 minute după ce a trecut linia de sosire Daniel Horvath s-a prăbuşit, iar în drum spre spital a murit. Şocaţi, colegii de la liceul din Budoi au aprins lumânări în clasă, lângă o poză a acestuia
Fuga spre moarte: De ce a murit un adolescent la crosul de Ziua Naţională? LA CONCURS. Aproximativ 300 de elevi de la mai multe şcoli din Oradea şi din judeţ au alergat cu o zi înainte de 1 Decembrie în crosul tradiţional din Parcul Brătianu, soldat în acest an cu un final dramatic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, 30 noiembrie, ora 11. Daniel Horvath pornea fericit din Budoi, alături de alţi colegi de liceu şi de profesorul de sport, cu gândul numai la mica excursie în Oradea şi la miza acesteia. Ambiţios, îşi propusese să fie cel mai rapid în crosul organizat cu ocazia Zilei Naţionale.

Participarea la cursă a fost, însă, ultimul lucru pe care băiatul de 17 ani l-a făcut. Daniel a terminat în plutonul fruntaş, dar la numai 10 minute după finish s-a prăbuşit la pământ. În alte câteva minute, adolescentul despre care se pare că nimeni nu ştia că ar fi bolnav a murit!

Cursă mortală

În ajun de 1 Decembrie, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST), împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au organizat, în tradiţia ultimilor 20 de ani, crosul de Ziua Naţională a României, deschis liceenilor din tot judeţul. Pe diferite distanţe, elevi de toate vârstele s-au întrecut în Parcul Brătianu, sperând să ajungă primii şi să obţină medaliile şi diplomele puse în joc.

14 Sorin Buhas.jpg"Inspectoratul Şcolar a trimis invitaţii tuturor şcolilor din judeţ, iar la cros au participat aproximativ 300 de elevi. Au fost însoţiţi de profesori, care au prezentat fişe cu avize medicale de participare. Printre ei s-au numărat şi 16 elevi de la Liceul Teoretic Josef Kozacek din Budoi", spune Sorin Buhaş (foto), directorul DJST Bihor. La startul cursei de 2.000 de metri s-a aliniat şi Daniel Horvath, un adolescent care învăţa în clasa a X-a la Budoi. Venise la Oradea însoţit de profesorul de sport Carol Zetocha, pensionat, dar care încă lucrează plătit cu ora.

Fire competitivă, după ce făcuse pregătiri cu săptămâni înainte, Daniel a trecut linia de sosire între primii. Felicitat de colegi, s-a aşezat pe o bancă din parc, să se odihnească. După vreo 10 minute, însă, i s-a făcut rău, astfel că echipajul ambulanţei Pelican, angajate de DJST să asigure asistenţa medicală în timpul cursei, a trebuit să intervină.

"Un băiat de clasa a V-a mi-a spus: "Domnu' profesor, Tuko - cum îi spuneau ei - s-a răsturnat de pe bancă". Eram la câţiva paşi şi am strigat să vină salvarea, iar sanitarii au apărut imediat. Băiatul a deschis ochii şi dădea semne de viaţă. I-au dat primul ajutor şi l-au urcat să-l ducă spre spital. Credeam că totul va fi în ordine", povesteşte profesorul Zetocha.

A murit pe drum

Totuşi, în drum spre Spitalul Municipal Gavril Curteanu, copilul a murit. "La spital a ajuns decedat. Nu respira, iar inima nu-i mai bătea de ceva vreme. Colegii au încercat să-i mai dea o şansă. Au început imediat resuscitarea, dar după mai bine de o oră au renunţat. Nu s-a mai putut face nimic", spune dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire Urgenţe.

Fiind vorba de un adolescent ce părea sănătos şi de o moarte subită, Poliţia a cerut Serviciului Judeţean de Medicină Legală efectuarea unei autopsii. Raportul de constatare a stabilit faptul că tânărul a murit de un atac de cord, dar şi că acesta i-a fost provocat pe cale patologică, de o boală. Totuşi, încă nu s-a descoperit care e aceasta. "Deocamdată, autopsia a stabilit doar că Daniel Horvath a murit în urma unui atac de cord", afirmă Viorel Gavra, prim-procurorul Parchetului Bihor.

Pentru a descoperi afecţiunea de care suferea băiatul, legiştii au preluat fragmente din organe pentru examenul histopatologic şi probe pentru examenul toxicologic. Rezultatele vor fi cunoscute, însă, abia peste trei săptămâni.

Fugă cu aviz

Deşi bolnav, Daniel Horvath a participat la crosul de Ziua Naţională cu consimţământul unui medic. Urmând regulile de participare, toate şcolile au prezentat câte un tabel cu numele tuturor participanţilor, avizat de directori, dar şi de câte un medic. În cazul liceului din Budoi a fost vorba despre doctoriţa de familie Delia Costea, care are un cabinet în dispensarul din sat. "Am avut avizul de la dispensar că sunt apţi toţi. Lunea am trimis copiii cu care am venit la Oradea pentru un control. Ei au mers singuri şi apoi am mers să ridic tabelul cu avizul", povesteşte profesorul de sport.

Doctoriţa în cauză nu vrea să vorbească despre cum a fost efectuat controlul, dacă adolescentul îi era pacient de mai multă vreme sau dacă ştia că acesta ar suferi de vreo boală. "Nu am de făcut declaraţii pe această temă", a răspuns scurt Delia Costea, în ciuda insistenţelor BIHOREANULUI. Dar, pentru că şi-a aplicat parafa pe tabelul elevilor din Budoi, ea va fi audiată de oamenii legii. "Procurorii vor extinde cercetările faţă de medicul care a eliberat adeverinţa de participare la concursul sportiv", spune prim-procurorul Viorel Gavra.

Avea sau nu astm?

Apropiaţii sunt şocaţi de moartea adolescentului şi susţin că nu ştiau ca acesta să fi fost bolnav. Daniel provenea dintr-o familie destrămată, cu părinţi divorţaţi. Împreună cu cei doi fraţi, de vârste apropiate lui, locuiau cu mama şi bunicul lor, iar situaţia lor financiară nu era deloc una fericită.

Cât despre starea de sănătate a fiului lor, părinţii susţin că nu ştiau că ar suferi de vreo afecţiune, deşi, pe de altă parte, tatăl s-a scăpat să spună de un posibil astm. "La audieri tatăl şi mama au declarat că nu ştiau că băiatul e bolnav", spune prim-procurorul. Totuşi, imediat după decesul adolescentului, presa vehicula că acesta ar fi suferit de astm bronşic, iar asta în urma unei afirmaţii făcute de tatăl lui Daniel. "Tatăl băiatului, care a ajuns la spital la câteva ore după moartea acestuia, le-a spus colegilor mei că acesta suferea de astm bronşic", zice dr. Hadrian Borcea.

De altfel, părinţii lui Daniel refuză să discute cu presa despre moartea subită a fiului lor. "Am fost şi eu la înmormântare şi a fost plin de lume. Cred că părinţii s-au consolat deja şi şi-au spus că asta i-a fost soarta. Mama lui a spus că n-ar fi vrut să-l lase să se ducă la concurs, dar el tot a venit", povesteşte profesorul Zetocha.

Se ştia sau nu despre boala elevului? Moartea lui putea fi prevenită? Sunt întrebări la care doar ancheta Parchetului va putea răspunde. Pentru Daniel, însă, toate răspunsurile vor veni prea târziu. Într-o zi de toamnă târzie, în Parcul Brătianu din Oradea, el şi-a fugit ultimii metri din cursa vieţii...


SPORTIV PASIONAT
Nu i-au cerut adeverinţă!

Şocul morţii adolescentului din Budoi a fost cu atât mai mare pentru colegii şi profesorii lui cu cât îl ştiau un tânăr vioi şi pasionat de sport. "Mama copiilor vine destul de des la şcoală şi e preocupată de situaţia copiilor, dar niciodată nu mi-a spus că Daniel ar avea vreo problemă de sănătate", zice Mihaleţ Jarka, directoarea Liceului Josef Kozacek.

Nici chiar profesorul de sport al copilului, care l-a antrenat încă din clasa a V-a, nu a bănuit că Daniel ar fi suferind. "Îi plăcea atletismul şi a mai concurat şi-n alte dăţi. Era în echipa de volei şi în cea de fotbal, cu fraţii lui", povesteşte afectat profesorul.

Carol Zetocha susţine că Daniel a adus în fiecare an o adeverinţă de la medicul de familie, potrivit căreia era apt să facă sport. Mai puţin în 2011. Motivul? Deşi obligatorie prin Legea educaţiei fizice, adeverinţa nu i s-a cerut. "Anul acesta am cerut să aducă adeverinţă doar cei care sunt scutiţi de efort. În privinţa asta, poate sunt eu vinovat. Oricum sunt distrus acum, dar ce să fac? Din '57 lucrez şi nu am mai păţit aşa ceva", spune bătrânul profesor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
adeverinta
D-zeu sa-l odihnesca! Cit despre adeverinte si consulturi...nu e asa simplu! Un bolnav de asm nu e sigur ca-l auzi cu stetoscopul daca nu e in criza de asm! Si daca a bolnavul nu stie ca are sau nu crede ca e important sa spuna ce probleme are...atunci se pot intimpla nenorociri! e usor sa dai vina pe medici, dar...se intimpla ca vina sa fie impartita cu bolnavul, din pacate!
Postat 13 Decembrie 2011, 22:03 de doctor
ei, ei
...in cate domenii are omul activitati, pana nu moare cate unul, nu se SOLICITA...adeverintele... insa...asta este. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!
Postat 13 Decembrie 2011, 12:35 de romanul complicat
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Cred ca ar putea vreo strada din Oradea sa primeasca numele lui ! Parerea mea !
Postat 13 Decembrie 2011, 08:38 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON