URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 08 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă i-ai întreba pe orădeni ce și-ar dori cel mai mult pentru starea lor de bine, pe primele locuri sigur nu ar fi pasajele sau renovarea clădirilor istorice. Nici măcar terminalul cargo sau cel intermodal. Ca să nu mai spun că nici apariția unor noi firme nu provoacă prea mare entuziasm printre concetățeni. În schimb, la unison și-ar dori ca toate blocurile să fie cât mai repede izolate termic...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul lunii iunie a intrat în vigoare o lege care modifică legislația penală în materia sancțiunilor rutiere. În concret, prin Legea nr. 172/2024 a fost modificat Codul penal sub mai multe aspecte privind infracțiunile rutiere și consecințele pe care o condamnare le produce cu privire la dreptul de a conduce autovehicule.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Iulie 2024, 12:18

Fraudă cu bonuri fiscale măsluite în numele Gazprom. Zece transportatori şi doi falsificatori sunt în anchetă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sediile a 10 companii de transport de mărfuri şi de persoane şi locuinţele unor administratori de firme din Bihor au fost percheziţionate, joi, într-o anchetă a poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor care priveşte acuzaţii de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Concret, pentru a-şi reduce din valoarea impozitului şi TVA datorate la bugetul de stat, companiile de transport îşi înregistrau în contabilitate cheltuieli cu combustibilul, ataşând bonuri fiscale măsluite de doi foşti angajaţi ai unei benzinării Gazprom din Oradea care, după ce au fost concediaţi, au furat de la locul de muncă o casă de marcat.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, percheziţiile domiciliare s-au desfăşurat, joi, în două etape. Primele 14 acţiuni s-au derulat în cursul dimineţii de joi. Ulterior, pentru că dovezile strânse i-au condus pe poliţişti pe urmele furnizorilor de documentelor măsluite, joi seara, poliţiştii au derulat trei percheziţii în Oradea şi Sânmartin, la cei doi falsificatori.

În urma acţiunii, administratorul unei firme orădene de transport, beneficiar al bonurilor falsificate, a fost condus la sediul Poliţiei Bihor, pentru audieri.

Transportatori în vizor

Într-o informare transmisă pe marginea cazului, vineri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, se arată că afacerile cu bonuri de combustibil datau din 2020, iar primul beneficiar a fost un afaceristul ridicat pentru audieri, un orădean în vârstă de 44 ani. 

"În perioada 2020 – 2024, acesta ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societății diverse bonuri fiscale fictive, fără justificare economică sau comercială, simulând astfel achiziții fictive de carburanți auto de la o societate comercială, din municipiul București, de aproximativ 3.200.000 de lei”, spun poliţiştii.

Potrivit acestora, doar în cazul orădeanului paguba statului se ridică la 916.233 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Celelalte nouă firme şi domiciliile reprezentanților acestora, percheziţionate de polițiști, sunt în Oradea, Sânmartin, Tășad, Biharia, Tileagd și Talpoș. Cu toţii activează în domeniul transportului auto de mărfuri sau persoane, şi ar fi înregistrat în evidențele contabile bonuri fiscale fictive de aproximativ 7.000.000 de lei, provocând un prejudiciu de 1,5 milioane lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Manevra cu bonuri

Tot din comunicatul Poliţiei Bihor reiese că furnizorii de bonuri fiscale sunt doi orădeni de 35 şi 31 ani, iar în locuinţele lor au fost descoperite și ridicate două telefoane mobile, un laptop, o casă de marcat electronică - fiscală, role de hârtie termică, utilizate la casa de marcat fiscală, bonuri fiscale și ștampile cu datele de identificare ale Gazprom.

Pentru a recupera prejudiciul în valoare totală de peste 2,4 milioane de lei, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 3 terenuri și 2 imobile, precum și poprirea sumelor de bani deținute în conturile bancare de persoanele cercetate, cuantumul total al bunurilor sechestrate ridicându-se la valoarea prejudiciului cauzat.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Brigada Operațiuni Speciale Oradea şi Unitatea Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Oradea a Poliţiei Române. Activitățile din data de 4 iulie 2024, coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic Bihor și al inspectorilor Direcției Antifraudă Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5975 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON