Şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, Daniel Coraş, fost comisar şef al ITRSV Bihor, azi Garda Forestieră, a fost prins că s-a racordat ilegal la reţeaua de iluminat public al comunei Bunteşti. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru furt de energie electrică.
Informaţia a fost transmisă BIHOREANULUI de un cititor în cursul dimineţii de marţi. "Doresc să vă informez faptul că în prezent (ora 10.50 - n.r.), în localitatea Stânceşti, se află mai multe echipaje de Poliţie, Jandarmerie şi Electrica SA, constatând că numitul Coraş Daniel Ionuţ, fost şef al ITRSV (acum Garda Forestieră - n.r.), actual şef al Ocolului Codrii Beiuşului, susţinut de Adrian Domocoş, a comis infracţiunea de furt de curent electric în formă continuată. Noi, oamenii de rând, plătim la suprapreţ, iar alţii fură", se arată în mesajul cititorului.
Echipajele Electrica ajunse la faţa locului au descoperit că o parte a imobilului deţinut de Coraş, o vilă uriaşă cu piscină şi curte de peste 4.000 metri pătraţi (foto jos), era racordat nu la reţeaua companiei, ci la iluminatul public al comunei Bunteşti, de care aparţine şi satul Stânceşti.
Concret, după cum a aflat BIHOREANUL, seară de seară, becurile din imensa curte a lui Coraș „luau” lumina de pe stâlpii de iluminat public din comună, iar dimineaţa se stingeau deodată cu cei de pe stâlpi.
„Nu știm”
Chestionaţi pe această temă, reprezentanţii Primăriei Bunteşti dau din umeri. Actualul viceprimar, Florin Taichiş, rămas la cârmă în absenţa primarului Sorin Degău, plecat din localitate, susţine că nu au avut niciodată vreo sesizare că șeful Ocolului ar "fura curent".
"Noi nu stăm să verificăm ce face fiecare, dacă luminile din curte se aprind deodată cu cele de pe stâlpi. De când sunt eu viceprimar, din 2020, nouă nu ne-a reclamat nimeni aşa ceva. Acum, Poliţia a fost la faţa locului, se fac cercetări, aşteptăm să vedem ce se întâmplă", spune Taichiş.
Vila, spun localnicii, ar fi fost ridicată cu destinaţia de pensiune agro-turistică, pe fonduri europene, însă e folosită drept locuinţă de Coraş.
A fost terminată în urmă cu aproximativ 6 ani, în perioada în care viceprimarul comunei a fost Gheorghe Coraş, nimeni altul decât tatăl şefului Ocolului Silvic Codrii Beiuşului.
Dosar penal
Solicitată de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar şef Alina Fărcuţa, susţine că în caz s-a deschis un dosar penal care se află în ancheta Secţiei 10 de Poliţie Rurală Ştei.
"În urma verificărilor efectuate la faţa locului de un echipaj al Secţiei 10 de Poliţie Rurală Ştei, alături de specialişti de la Electrica, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt de energie electrică. Cercetările sunt continuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş", a spus Fărcuţa.
Coraș neagă
Cert e că, în ciuda faptului că furtul a fost confirmat de specialiştii Electrica, şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului neagă acuzaţiile.
"Eu am contract cu Electrica, plătesc facturi, şi acum mi-a venit peste 12.000 lei", a declarat Daniel Coraş (foto dreapta), pentru BIHOREANUL, trimițând ulterior și facturile cu pricina.
Şeful de Ocol pretinde că nu are cunoştinţă despre constatările făcute de specialiştii Electrica ori de poliţişti, deoarece ar fi plecat din ţară. "Eu nu ştiu ce au găsit, să facă cercetări, e treaba lor. Eu ştiu că n-am furat", a mai spus Coraş.
Judecat şi pentru minciuni
Daniel Coraş nu e la prima problemă penală. Aşa cum BIHOREANUL a relatat, deja, în octombrie, şeful Ocolului silvic Codrii Beiuşului a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, alături de fostul primar al Municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, pentru că ar fi minţit în anchete şi în procesul de corupţie pornite pe numele fostului prim-procuror adjunct al Parchetului Bihor, Gligor Sabău.
Cei doi au susţinut că magistratul le-a cerut în perioada 2008 - 2011, lemn de foc şi de lucru, racordarea casei la reţeaua de apă geo-termală a oraşului şi asfaltarea străzii pe cheltuiala primăriei, plus ca soţia să-i fie avansată în funcţia de şef serviciu, promiţând, în schimb, protecţie lui Domocoş în dosarele penale. Acuzaţiile au fost respinse, în final, Sabău fiind achitat definitiv în 2020, pe considerentul că faptele care i se impută nu există.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.