URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2019, 07:55

Fostul procuror DNA, Cristian Ardelean, trimis pentru a doua oară în judecată disciplinară: „Am devenit o ţintă!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorul orădean Cristian Ardelean, fost anchetator la DNA Oradea, în prezent la Parchetul Bihor, a fost trimis în judecată disciplinară pentru a doua oară de inspectorii judiciari. De astă dată, lui Ardelean i se impută că a refuzat să se abţină ca procuror de şedinţă într-un dosar în care era judecată Nela Secară, afacerista care îl reclamase pentru abuz.

Recuzat în sală

Potrivit comunicatului de presă remis, miercuri, de Inspecţia Judiciară, acţiunea disciplinară faţă de procurorul Cristian Ardelean a fost exercitată pentru „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, considerată abatere disciplinară de Legea  303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Incidentul s-a produs pe 6 martie a.c., când Ardelean se afla în sala de judecată ca procuror de şedinţă din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru a susţine versiunea acuzării într-un proces de evaziune fiscală în care inculpată era Nela Secară. Afacerista îl reclamase anterior pentru abuz, susţinând că ar fi hărţuit-o vreme de 6 ani, timp în care a fost arestată, îmbolnăvită şi ruinată pentru că ar fi refuzat să colaboreze cu procurorii care "vânau" judecători cărora să le controleze sentinţele.

Secară depusese plângere penală împotriva lui Ardelean şi, în condiţiile acestea, considera că fostul ei anchetator ar fi trebui să se abţină în cauzele ei. Cum Ardelean nu a făcut-o, ea a înaintat judecătorului o cerere de recuzare, solicitare care a şi fost admisă, instanţa constatând „că există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea acestuia (a prourorului - n.r.) este afectată”.

În judecată

Inspectorii judiciari susţin în comunicatul emis că „suspiciunea rezonabilă vizând imparţialitatea procurorului Ardelean Cristian Marius rezultă din faptul că, în perioada 2013-2014, a instrumentat două dosare penale vizând-o pe Nela Secară, dosare pe care ulterior le-a „monitorizat” şi în perioada în care a fost procuror la DNA", fapt pe care l-ar fi recunoscut şi în discuţiile înregistrate în sediul DNA şi făcute publice de avocatul Răzvan Doseanu, „fapt ce a fost avut în vedere la revocarea sa din funcţia de procuror în cadrul acestei direcţii”.

În plus, spun inspectorii judiciari, în momentul în care a intrat în sala de judecată, Ardelean ştia deja că „pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect cercetarea unor aspecte referitoare la modalitatea de instrumentare a unui dosar penal privind pe unul dintre cei doi inculpaţi, dosar pe care îl instrumentase anterior”.

Acţiunea Inspecţiei Judiciare a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

„O ţintă”

Contactat de BIHOREANUL, procurorul Cristian Ardelean susţine că a devenit „o ţintă pentru Inspecţia Judiciară” şi se consideră „hărţuit, asemenea altor procurori care au activat şi activează în DNA”.

Ardelean consideră anormal ca o cerere de recuzare admisă să fie încadrată ca o abatere disciplinară. „Adică o simplă plângere penală împotriva unui judecător sau procuror îl poate îndepărta dintr-o anchetă sau un proces, pentru că aşa vrea o parte sau alta?! Iar pentru Inspecţia Judiciară, fiecare cerere de recuzare admisă e o abatere disciplinară?!”, se revoltă procurorul, care descrie cazul Secară, drept „o manipuare de presă tipică, demontată, de altfel, şi de BIHOREANUL”.

Procurorul susţine că a aflat de plângerea penală depusă împotriva lui de Nela Secară în sala de judecată. „Eu nu am considerat că aş fi în duşmănie cu vreuna dintre părţile din dosar. Rechizitoriul fusese făcut de un coleg de-al meu, nu de mine, în ziua cu pricina am intrat la toate şedinţele de judecată, nu doar la cea cu Secară. Mai mult, se ştia că participarea mea la acea cauză va fi una episodică, urmând să intre o altă colegă de la următorul termen. În plus, toţi avocaţii ceruseră amânarea cauzei, motivul era întemeiat, deci nu puteam influenţa cu nimic derularea acelei şedinţe”, susţine procurorul.

„E firesc să-ţi urmăreşti dosarul”

Ardelean recunoaşte că îşi urmăreşte şi în prezent toate dosarele în care a întocmit rechizitorii, dar consideră acest lucru o atitudine normală. „Este absolut firesc ca un procuror care întocmește un rechizitoriu să şi urmărească dosarul în instanţă, căci ţine de responsabilitate”, spune el.

În schimb, neagă că revocarea sa din funcţia de procuror DNA ar fi avut legătură cu afirmaţiile pe care le-a făcut în sediul DNA despre cazul Secară şi date publicităţii de avocatul Răzvan Doseanu. „Este fals că am fost revocat din DNA din cauza discuțiilor despre doamna Nela Secară. Nu se menționează nicăieri în ordin o astfel de alegaţie. De aici se vede buna credință a celor care au scris acțiunea disciplinară. De fapt, sunt multe informaţii false în acest comunicat al Inspecţiei Judiciare, dar le voi demonta în faţa CSM şi a instanţei de judecată”, a mai spus Ardelean.

Revocaţi, anchetaţi, judecaţi

Cristian Ardelean a fost revocat din funcţia de procuror DNA la finalul lunii ianuarie, alături de fostul şef al structurii teritoriale Oradea, Ciprian Man, în urma unor hotărâri luate de Secţia de procurori a CSM prin care celor doi li s-au imputat părerile exprimate într-o înregistrare din sediul DNA Oradea ajunsă în spaţiul public, în care vorbeau despre judecători favorabili şi nefavorabili şi despre "liniştirea" celor din urmă.

CSM a apreciat că menţinerea lor în această structură ar aduce nu doar prejudicii de imagine, ci şi "o percepţie eronată în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie", aceeaşi înregistrare făcând şi obiectul unui dosar deschis de Secţia de anchetă a magistraţilor din Parchetul General.

Ulterior, în luna iulie, Inspecţia Judiciară i-a trimis pe cei doi procurori în judecată disciplinară, reproşându-le "manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu", pe marginea aceloraşi discuţii din sediul DNA Oradea. 

"S-a reţinut că, în timpul şedinţei de analiză, desfăşurată într-un spaţiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetaţi au făcut o serie de afirmaţii, în prezenţa altor colegi, prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraţilor. Totodată, limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea este de natură a contraria şi indigna opinia publică, fiind vizibilă implicarea acestora în desfăşurarea unor activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor", se arată îîn informarea Inspecţiei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
anticorupție
E un alt corupt al anticorupției
Postat 31 August 2019, 18:00 de Alin2019
Poporul nemernic
Gros sorici are acest ipochimen!
Postat 30 August 2019, 22:11 de User anonimizat
Injustitia!!
De la cel mai mic nivel(politaiul de la sate) pana la varjul in-justitie din Romania exista o fratie cu ceea ce reprezinta siatemul bugetarilor+politruci care aparati de jandari infaptuiesc acte impotriva platitorului de taxe si impozite, impotriva celor ce le platesc lefurile si pensile special nesimtite. Nici unul nu pooate sa isi justifice veniturile prin productivitatea si rezultatele "muncii" prestate conform fisei postului.
Postat 30 August 2019, 16:04 de scortosul
Independent ???
Independenta porcurorilor inseamna de fapt in conceptul unora, sa faca ce vor muschii lor. Sa transforme in functie de propriile lor pofte infractorii in oameni cinstiti prin clasarea dosarelor, respectiv oameni cinstiti in infractori.
Postat 30 August 2019, 15:27 de point-P-I
Politist SAITOS IOAN retinut ilegal de procurorul ARDELEAN CRISTIAN
PARADELean : adu-ti aminte cum te distrai cand l-ai retinut pe politistul SAITOS IOAN de la Satu Mare , aflat in pragul pensionarii. A fost achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie . Tu esti "tinta" , tu esti victima , tu aperi independenta justitiei ? Chiar nu ai pic de rusine ?
Postat 29 August 2019, 21:05 de Razvan_Doseanu
Viitorul ziarist ARDELEAN CRISTIAN
Ce sa mai zici cand il vezi pe smiorcaitul asta de ex ( a se citi dat afara ) procuror de elita de la DNA Oradea , care punea la cale un plan de intimidare a judecatorilor care aveau curaj sa citeasca probele din dosar si sa nu dea condamnari fara probe , . El e deja un fost procuror , posibil viitor detinut in Penitenciar daca se confirma ca a comis infractiuni cand facea dosare penale . PARADELean ...cauta un post de ziarist ca lefurile grase de procuror DNA si betiile de dupa partidele de vanatoare cu SurduMan or fi tot mai putine sau deloc .
Postat 29 August 2019, 20:46 de Razvan_Doseanu
Hhahahah
Baaaa motrofosule!!! nu mai esti smardoi??? eject,,,
Postat 29 August 2019, 16:02 de Tinas
Fondul de vânătoare Peri & celelalte
La câte mârșăvii a făcut asta, trimiterea disciplinara in judecată , este caca-maca!
Postat 29 August 2019, 14:31 de User anonimizat
La Caracal se vede deslusit
La Caracal de vede deslusit starea justitiei cu toate elementele ei: cdocumentare-cercetare-judecare. La caracal se vede nu numai incompetent, nu numai colaborarea justitiei, politiei, politrucilor cu clanurile mafiote ci strasa lor colaborare in coordonarea injustitiei si a infractionalitatii. Intre bugetari-politie-justitie este o stransa colaborare impotriva intereselor amarastenilor, platitorilor de taxe si impozite. Bugetarii-politia-justitia s-a incscaunat ca o rasa ariana peste o poulatie indolenta, nepasatoare, doar atunci cand ajung in litigiu cu una din aceste entitati realizeaza ca este singur impotriva lor, fara posibilitatea de a fi aparat sustinut in dretatea lui. Mori cu adevarul in mana impotriva minciunilor lor purtate si in scris caci cioara la cioara nu-si scot ochii. Trebuie sa fii orb sa nu constati ca intreaga tara a fost "linsata" de aceasta grupare: bugetari-politie-justitie-politruci!
Postat 29 August 2019, 09:21 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON