După 6 ani de dezbateri, Curtea de Apel Oradea a pus capăt procesului declanşat în cazul fostului preot ortodox al Bisericii cu Lună, Ovidiu Pop, acuzat că a creat un circuit evazionist care a păgubit bugetul statului cu peste 1,8 milioane euro prin tranzacţii ilicite cu produse din carne. Fostul preot a fost condamnat definitiv la o pedeapsă ca pentru o crimă - 9 ani de detenţie - însă nu e clar când va fi încarcerat pentru că, între timp, s-a făcut nevăzut.
Dosarul "Varadia"
După cum BIHOREANUL a mai scris, Pop a fost trimis în judecată în iulie 2014, alături de asociatul său la firma Varadia Bussines, Kallos Lorand, acuzaţi că ar fi pus pe picioare o reţea evazionistă: achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria în numele unor firme fantomă, iar apoi le revindeau către firma proprie, scăpând astfel de plata TVA aferentă tranzacţiilor intracomunitare.
Alături de cei doi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au trimis în faţa instanţei şi alte cinci persoane: Urs Bela, Naghi Adrian, Balog Timea, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin.
Aceştia din urmă sunt administratori ai unor firme fantomă - Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL - în numele cărora preotul şi asociatul său erau acuzaţi că achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria. Reprezentanţii firmelor fantomă preluau scriptic marfa intrată în ţară, iar apoi o facturau către Varadia Bussines, care le vira în cont contravaloarea produselor. Banii erau ridicaţi apoi de reprezentanţii societăţilor şi returnaţi către Pop şi Kallos, mai puţin un "comision" de 1-3% pentru serviciul lor.
Pedepse dure
Dosarul "Varadia" a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 8 iulie 2014, unde procesul s-a întins pe mai bine de 4 ani, timp necesar audierii unui număr mare de martori, dar şi expertizelor de specialitate încuviinţate de instanţă, realizate cu întârziere. Pe 13 iulie 2018, judecătorul Alexandru Bogdandi a dispus condamnarea celor doi patroni ai firmei Varadia Bussines, fostul preot Ovidiu Pop (foto stânga) şi Kallos Lorand (foto dreapta), la câte 9 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă agravată şi în formă continuată, în timp ce societatea comercială a fost condamnată la o amendă penală de 300.000 lei.
Dintre complicii evazioniştilor, singurul condamnat la închisoare cu executare a fost Florin Tonţ, care a încasat 6 ani de detenţie. Urs şi Naghi au primit câte 3 ani de închisoare, Balog - 2 ani de închisoare, iar Şuteu - 1 an şi 4 luni de închisoare, dar toţi au pedepsele suspendate pe diverse perioade de probă.
Judecătorul a admis şi acţiunea civilă exercitată de Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională Cluj, inculpaţii fiind obligaţi să plătească 7,9 milioane lei, dar şi dobânzi, penalităţi şi majorările de întârziere aferente sumei, calculate până la data plăţii efective.
Apeluri respinse
Verdictul final l-a dat, însă, joi, Curtea de Apel Oradea, unde atât procurorii cât şi protagoniştii au atacat hotărârea Tribunalului, anchetatorii considerând-o prea blândă pentru anumiţi inculpaţi, în timp ce aceştia din urmă au reclamat că e nedrept de aspră.
Potrivit soluţiei publicate, pe scurt, pe portalul instanţei, completul de judecată, format din judecătorii Rareş Şerban şi Denisa Vidican, a respins ca tardiv apelul unuia dintre patronii firmelor fantomă, Ioan Alin Dominico Şuteu, şi ca nefondate cele declarate de fostul preot Ovidiu Pop şi de asociatul său Kallos Lorand, care vor rămâne astfel cu condamnarea iniţială, de câte 9 ani de detenţie.
Pe de altă parte, instanţa a admis apelurile procurorilor şi ale celorlalţi inculpaţi - Florin Ciprian Tonţ, Urs Bela Gyorgy, Adrian Rome Naghi şi Izabela Timea Balog. Pentru Şuteu, Urs şi Naghi, judecătorii au decis să menţină, totuşi, pedepsele iniţiale, pentru Balog a fost majorată de la 2 ani la 2 ani şi 6 luni, însă pentru Florin Ciprian Tonţ, condamnat iniţial la 6 ani de detenţie, completul de judecată a dat un verdict cu totul neaşteptat: judecătorii au desfiinţat soluţia Tribunalului Bihor şi au dispus achitarea bărbatului, invocând articolul din Codul penal care prevede că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege". Totodată, instanţa a înlăturat şi dispoziţiile Tribunalului prin care bărbatul a fost obligat la plata prejudiciului în favoarea părţii civile.
Preot în urmărire naţională
Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. Între timp, Ovidiu Pop a fost dezbrăcat de sutană, căci Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Bihorului a decis scoaterea lui în afara bisericii. "Îndată ce s-a aflat despre situaţia apărută, în dimineaţa zilei de 13 mai 2014, preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile care se impun", se menţionează în comunicatul publicat de Biroul de presă al Eparhiei pe www.basilica.ro, pe 14 mai 2014, singurul pe această temă.
Joi, imediat după pronunţarea verdictului, poliţiştii Compartimentului Urmăriri i-au căutat pe Ovidiu Pop şi pe asociatul său Kallos Lorand, pentru a-i încarcera. L-au găsit, însă, doar pe Kallos, care a şi fost ridicat de acasă şi depus la Penitenciarul Oradea, pentru a-şi executa pedeapsa.
Ovidiu Pop, însă, nu a fost găsit, motiv pentru care a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră, procedurile urmând să fie extinse, însă, şi în străinătate, bănuiala poliţiştilor fiind, după cum spun sursele BIHOREANULUI, că bărbatul s-ar afla deja în afara ţării.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.