URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2024, 13:34

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, și soția sa, opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro nedeclarate. Toate au fost confiscate!

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, și soția sa, opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro nedeclarate. Toate au fost confiscate! Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu și soția sa, au fost opriţi pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro pe care nu le-ar fi declarat. “A fost o neînțelegere cauzată de faptul că nu am știu legislația UE”, a pretins Videanu.

Incidentul s-a petrecut zilele trecute, iar în ştirea prezentată initial de Digi 24, numele celor doi soţi nu a fost dezvăluit, fiind prezentaţi doar ca “doi pensionari români” de 61 respectiv 62 ani care aveau asupra lor un colier de aproape jumătate de milion de euro, nedeclarate, în condiţiile în care reglementările vamale germane permit importul fără taxe pentru lucruri în valoare de până la 430 de euro.

Potrivit publicaţiei, ceasul de pe încheietura bărbatului, în valoare de 150.000 de euro, a fost cel care le-a atras atenția ofițerilor iar în bagajele care le-au fost controlate, a fost găsit un colier din aur alb și peste 600 de diamante și smaralde. Bijuteriile le-au fost confiscate, iar cuplul a fost obligat să achite taxe de import de aproximativ 130.000 de euro dar s-a ales şi cu o anchetă penală fiscală, care se poate solda cu o amendă ce se calculează în funcție de venituri ori, în cel mai rău caz, cu condamnare penală.  

Cine erau pensionarii, a dezvăluit publicaţia G4Media, care a şi discutat cu fostul ministru PDL al Economiei, acesta confirmând că a fost controlat de un vameș de pe aeroportul german și explicând că era în tranzit din Elveția spre România.

Videanu a pus incidentul pe seama faptului că nu cunoştea legislaţia UE, care prevede că taxele pentru bunuri de valoare aduse din afara UE trebuie plătite în primul stat membru în care a ajuns, și nu în România, und el are rezidenţa fiscală.

“Este un colier pentru soția mea și un ceas, ambele cumpărate din Elveția și care erau în ambalaje, cu toate facturile aferente. Vameșul a susținut că trebuie să plătesc în Germania atât taxele, cât și TVA, și până la plata tuturor sumelor ei au reținut bijuteriile. Am plătit taxele cerute, dar le-am comunicat că voi contesta administrativ decizia, pentru că eu cred că e normal să plătesc TVA acolo unde am reședința fiscală, adică în România”, a declarat Videanu.

Adriean Videanu a fost unul dintre cei mai influenți lideri ai fostului PDL şi e considerat unul dintre artizanii introducerii cotei unice de impozitare de către Alianța DA după 2005. A fost primar al Capitalei în perioada 2005-2008 iar apoi ministru al Economiei.

Adriean Videanu a fost protagonistul unui dosar DIICOT trimis în faţa instanţei în 2017, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în dosarul privind Romgaz, în care prejudiciul calculat de procurori se ridica la peste 60 milioane de euro.

În final, el a fost achitat definitiv în acest an de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că “faptele nu există”.

Adriean Videanu a ieşit din politică şi conduce grupul de firme Theda Mar, cu afaceri în domeniul materialelor de construcții și energiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
650K..... Niste saracii
Daca era vreunul din gasca penala care capuseaza Oradea si mai nou si Bihorul, avionul nu se putea ridica de la sol! Abia atunci se numeste ca esti jmeker
Postat 05 Octombrie 2024, 14:12 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON