URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2023, 14:09

Fostul ministru al Dezvoltării Cseke Attila, despre proiecte blocate în Bihor, de la noul Stadion Municipal al Oradiei la școli: „Încă nu au intrat la aprobare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înlocuirea rectificării bugetare cu transferuri către ministere din Fondul de Rezervă Bugetară este o manifestare nedemocratică a Guvernului, cu efect în blocarea unor șantiere, suspendarea activității firmelor de construcții și sădirea neîncrederii în stat, au afirmat președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, și liderul formațiunii, Kelemen Hunor, într-o conferință de presă susținută vineri la Oradea.

Pentru Bihor asta înseamnă, între altele, și „înghețarea” unor proiecte precum al noului Stadion Municipal și pentru reabilitarea Colegiului Eminescu și a Școlii Szacsvay, a subliniat Cseke.

Rectificare ba, transferuri da

„Anul acesta este pentru prima oară când un Guvern al României nu face rectificare de buget în timpul verii - de obicei prima rectificare se face în iulie-august, apoi una în octombrie-noiembrie - pentru a asigura un echilibru între venituri și cheltuielile statului”, a denunțat, vineri, într-o conferință de presă la Oradea, fostul ministru al Dezvoltării, senatorul Cseke Attila, președintele UDMR Bihor.

El a explicat că, în loc să facă o rectificare de buget prin Ordonanță de Guvern, care apoi este aprobată de Parlament, dar produce efecte imediat, astfel că se pot muta bani de la ministerele care nu și-au cheltuit fondurile bugetare alocate inițial spre cele care au cheltuieli mai mari, Guvernul actual a făcut transferuri din Fondul de Rezervă Bugetar, mutând bani de la ministerele din prima categorie spre cele din a doua prin ordine de ministru, dar și acestea tardiv, în cursul ultimelor două săptămâni.

Consecința, a subliniat Cseke, este că ministere cu mari investiții precum cel al Dezvoltării și cel al Transporturilor nu au făcut decontările către autoritățile locale pentru plata lucrărilor pe proiecte. „Azi avem facturi neplătite, șantiere blocate, firme care își suspendă activitatea pentru că nu și-au primit banii”, a spus fostul ministru.

Stadionul, două școli și o creșă, în stand by

Întrebat de jurnaliști dacă, din aceste motive, există și proiecte din Bihor „înghețate”, Cseke a afirmat că în toate comunitățile din țară se simte această problemă. Punctual, a adăugat el, este vorba și despre proiecte promovate de Ministerul Dezvoltării în parteneriat cu Primăria Oradea, cum ar fi cel pentru construirea noului Stadion Municipal, dar și altele, cum sunt cele pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează Colegiul Național Mihai Eminescu și Școala Gimnazială Szacsvay Imre.

„Procedurile administrative făcute împreună (n.r. - de Minister și Primăria) au fost îndeplinite, dar ele încă nu au intrat la aprobare în ședință de Guvern. Pentru stadion trebuie Hotărâre de Guvern, pentru Eminescu și Szacsvay ordine de ministru”, a spus Cseke.

El a adăugat și exemplul creșei din Nufărul, finanțate de Ministerul Dezvoltării pentru Primăria Oradea, care trebuia inaugurată în luna septembrie, dar „încă nu s-a putut” tot pentru că nu au fost plătiți constructorii.

„Încrederea în stat se pierde”

Fostul ministru al Dezvoltării a afirmat că prin neplata lucrărilor, „încrederea în stat se pierde, și este o problemă când se pierde încrederea antreprenorilor în Guvern”, pentru că ea poate antrena și retragerea unor investiții private de vreme ce investițiile publice nu sunt continuate.

La rându-i, președintele UDMR Kelemen Hunor, fost vicepremier, a subliniat că neefectuarea rectificării bugetare înseamnă că „marea majoritate a administrațiilor locale sunt blocate și toată lumea așteaptă rectificarea” care ar putea fi făcută în noiembrie.

Însă până atunci, a insistat Kelemen, „economia scade, fiindcă investițiile publice înseamnă o mare parte a sectorului economic”, iar asta angrenează o creștere și mai mare a deficitului bugetar, de la 4,7% cât se prognoza până nu demult poate chiar la 6%, astfel că acest deficit va trebui acoperit din credite care vor fi și mai scumpe.

Kelemen a acuzat decidenții, între care și Ministerul Finanțelor, că nu par să înțeleagă gravitatea situației. „Noi credem că există o greșeală, o neînțelegere a tot ce înseamnă finanțe publice, investiții șii funcționarea statului”, a conchis liderul UDMR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Povestea cu "plapuma" și "lungimea picioarelor" ...
... a ajuns la final. De acum încolo va fi foame mare iar cei câțiva bani atrași vor trebui folosiți pentru închiderea șantierelor în curs, nicidecum pentru deschiderea altora. Asta se întâmplă când ajung ca edili tot felul de vinturi aduse de la coada vacii, care habar nu au că a pune "carul înaintea boilor" e de rău pentru tot contribuabilul, batjocorit sistematic de niște amatori oportuniști și niște mediocri mercenari de la PNLSD.
Postat 22 Octombrie 2023, 10:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7397 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON