URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2024, 14:30

Fostul judecător Cristi Danileț a învins România la CEDO, unde a contestat sancțiunea pentru o postare pe Facebook

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului judecător Cristi Danileț, acum retras în pensie, care a reclamat Statul Român pentru că i-a încălcat libertatea de exprimare. Danileț a fost sancționat de CSM pentru o postare pe Facebook, iar acum CEDO a stabilit că acea sancțiune a fost nedreaptă.

„CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism”, a scris Danileț pe Facebook.

El nu a cerut daune morale, astfel că România trebuie să-i plătească doar cheltuieli de judecată în valoare de 5.232 euro.

Pentru ce a fost sancționat

Situația datează din 2019, când Danileț era judecător la Tribunalul Cluj. Atunci, el a distribuit pe Facebook un articol de presă cu un comentariu personal.

„Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizărilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a "abuzurilor instituțiilor de forță". Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, politie, justiție, armată? Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora "Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (...) a democraţiei constituţionale" ? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind ... democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi ... constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor...”, a fost comentariul lui Danileț, care i-a atras probleme.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat, l-a cercetat și a propus sancționarea lui, ceea ce CSM a și făcut, reținându-i 5% din salariu.

Danileț a mai câștigat procesele intentate CSM privind excluderea lui din magistratură. Totuși, în luna ianuarie a acestui an, la 48 de ani, Cristi Danileț a ieșit la pensie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bine a facut.
Danilet a aratat si arata in continuare impotenta si parvenirea institutiilor dar si a legilor statale fundamentale. Daca tot s-a pensionat incalcand 'codul moral' speram sa continue epopeea.
Postat 20 Februarie 2024, 16:10 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON