Fostul deputat PSD Bihor, Ioan Sorin Roman, a pierdut definitiv un proces prin care a contestat o amendă de 4.500 de lei aplicată de polițiștii de la IPJ Bihor pentru că și-a făcut campanie electorală pe Facebook în perioada în care acest lucru era interzis, scrie Ziare.com.
Concret, în 5 decembrie 2020, în ajunul alegerilor parlamentare, când campania electorală era încheiată, Roman a distribuit pe pagina sa de Facebook două mesaje în care îi îndemna pe cetățeni să voteze cu candidații PSD.
„PSD, votul tău contează!” este mesajul postat chiar de Roman, în vreme ce un al doilea mesaj a fost distribuit de fostul deputat de pe pagina unei alte persoane: „Votați candidații PSD, poziția 2 pe buletinele de vot, în 6 decembrie veniți alături de noi la vot!”.
Polițiștii de la IPJ Bihor l-au amendat pe Roman cu 4.500 lei în baza articolului de lege care prevede că este contravenție „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale ori un candidat independent”.
Ioan Sorin Roman a contestat amenda în instanță, arătând că primul mesaj „a fost o preluare prin care se îndemna ca lumea să iasă la vot, ceea ce din punctul său de vedere nu poate fi catalogat ca fiind mesaj electoral”, iar al doilea nu-i aparține și este posibil să fi fost prezent pe pagina sa ca urmare a vreunei etichetări făcute de către un alt utilizator.
Judecătoria Oradea a respins cererea de anulare a sancțiunii arătând că, fiind deputat, „petentul nu se afla nicicum în situația de a nu avea reprezentarea corectă a postării sale, acesta cunoscând atât legislația specifică materiei electorale, cât și modalitățile în care cetățenii pot fi influențați”, „pericolul social concret al faptei este prin urmare unul sporit, după cum, de altfel, rezultă și din norma de incriminare, raportat la cuantumul minim al amenzii contravenționale stabilit de legiuitor - 4.500 lei”.
Ioan Sorin Roman a contestat sentința la Tribunalul Bihor. În apel, fostul deputat a avut o apărare interesantă, susținând că „Facebook nu este mijloc de informare în masă”.
Instanța a menținut, însă, sancțiunea primită de Roman, subliniind că „aspectul invocat de către apelant, potrivit cu care rețeaua de socializare Facebook nu constituie un mijloc de informare în masă nu are consecințe în ceea ce privește caracterul contravențional al faptei imputate apelantului”.
Cu alte cuvinte, scrie Ziare.com, judecătorii au constatat că legea nu prevede că este sancționată propaganda electorală prin mijloace de informare în masă, ci e interzisă orice tip de propagandă după încheierea campaniei electorale. Sentința Tribunalului Bihor este definitivă.
Urmăriţi BIHOREANUL şi pe Google News!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.