Foştii procurori DNA Oradea Ciprian Man şi Cristian Ardelean, acum ambii procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au fost puşi sub acuzare de procurorul Adina Florea de la Secţia Specială pentru investigarea magistraţilor, în scandalul înregistrărilor din sediul DNA Oradea în care procurorii vorbeau între ei de "liniştirea" judecătorilor prin dosare penale.
Potrivit G4Media.ro, Man şi Ardelean sunt urmăriţi penal pentru şantaj şi abuz în serviciu. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi încercat să intimideze judecători ai Curţii de Apel Oradea, în urma apariţiei înregistrărilor făcute publice de avocatul Răzvan Doseanu, înregistrări în care aceştia vorbeau între ei să le facă dosare penale unor judecători ca "să intre frica în ei".
În acelaşi dosar, pornit de la plângerile unor judecători, mai arată sursa citată, şi judecătoarea Crina Muntean (foto medalion), fostă preşedintă şi vicepreşedintă a Tribunalului Bihor, este acuzată de favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la abuz în serviciu.
„Mecanism premeditat”
Georgiana Trandafir, avocata judecătoarei Crina Muntean, a declarat pentru G4Media.ro că ţinta procurorilor de la Secţia Specială ar fi judecătoarea. "Era necesară punerea sub acuzare a celor doi procurori pentru că judecătoarea Crina Muntean este acuzată de instigare la presupusa săvârșire a infracțiunilor de către cei doi procurori; nu ar fi putut avea calitatea de instigator fără autorul faptei și singurul dosar de care se puteau lega era cel cu procurorii DNA”, a spus avocata.
La rândul ei, judecătoarea Crina Muntean susţine că în această cauză există "un mecanism premeditat, având la baza interese private, străine actului de justiție", menit să o discrediteze, afirmaţie care ar fi "ilustrată în mod clar şi de multitudinea de demersuri derulate de Inspecția Judiciară împotriva mea, într-un interval scurt de timp, respectiv martie-septembrie 2019". "Am o vechime în profesie de 21 de ani. Până în anul 2019 nu am fost cercetată disciplinar niciodată, cu atât mai puțin să am calitatea de suspect”, a mai spus Muntean.
„Eram sigur”
Contactat de BIHOREANUL, procurorul Cristian Ardelean a confirmat faptul că i-a parvenit o citaţie semnată de Adina Florea, în care i se solicită prezenţa la Bucureşti, pentru data de 5 decembrie, în calitate de învinuit. "Eram aproape sigur că se va întâmpla. Nu reprezintă o noutate. În urmă cu două săptămâni, CSM a solicitat informaţii legate de acest dosar, în cadrul procesului disciplinar în care sunt judecat la Secţia pentru procurori în materie disciplinară", a declarat Ardelean.
Procurorul a evitat să îşi exprime poziţia faţă de acuzaţiile care i se aduc ori să confirme, măcar, faptul că acestea au legătură cu celebra înregistrare din sediul DNA în care discutau despre complete "favorabile" şi "nefavorabile" şi despre dosare care i-ar putea "linişti" pe judecătorii ostili.
"În citaţia primită nu sunt descrise faptele la care se referă acuzele. Deci până nu văd despre ce e vorba, nu pot spune nimic. Pot spune doar că mi-am exercitat mereu activitatea cu bună credinţă şi am avut până acum o carieră profesională ireproşabilă. Am fost şef de promoţie la Facultatea de Drept, am fost singurul din anul meu care am luat din prima încercare examenul de intrare în magistratură, am avut calificativul mereu foarte bine. După ce vedem acuzaţiile, revin cu un update", a mai spus procurorul.
Pro şi contra
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în ultimii ani, mai mulţi magistraţi din instanţele şi parchetele bihorene au făcut obiectul unor dosare instrumentate de procurorii anticorupţie, multe dintre ele închise prin clasări ale structurii centrale sau prin achitări în instanţe, motiv pentru care împricinaţii au acuzat abuzuri ale DNA sau chiar acţiuni de poliţie politică, pentru care ar trebui sancţionaţi.
De altfel, până joi seară, Curtea de Apel Oradea a fost şi singura instanţă din ţară care a votat pentru menţinerea Secţiei Speciale, pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în contextul în care, la cererea noului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, adunările generale ale magistraţilor din toată ţara au fost chemate să se pronunțe pentru sau împotriva desfiinţării Secţiei de anchetare a magistraţilor.
În schimb, magistraţii de la Judecătoria Oradea, respectiv Parchetele de pe lângă Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea s-ar fi pronunţat, în majoritate, pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, văzută de majoritatea magistraţilor ca un posibil instrument politic de frângere a independenţei justiţiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.