URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2020, 08:00

Fosta bibliotecă a Universităţii din Oradea, transformată într-o bijuterie Art Nouveau (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moştenirea lăsată de arhitectul József Vágo în campusul Universităţii din Oradea îşi recapătă strălucirea binemeritată. Fosta bibliotecă studenţească, care a fost construită ca vilă pentru comandantul Şcolii de Jandarmi din Oradea, a fost reabilitată în stil Art Nouveau, fiind scoase în evidenţă toate decoraţiile specifice.

Clădirea cu un etaj, aflată lângă pavilionul C (sediul facultăţilor de Litere, Geografie şi Ştiinţe), a fost în şantier în ultimii doi ani, iar firma Constructorul Sălard, angajată de Universitate pentru acest proiect cu suma de 1,6 milioane lei, finalizează acum ultimele retuşuri. Arhitecţii cu care a lucrat Universitatea la proiectare sunt Ane-Marie Szabó şi Cristian Puşcaş, ambii atestaţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru clădiri monument istoric. 

Ca la început

În întregul imobil s-au păstrat elementele originale care puteau fi salvate. De asemenea, au fost refăcute decoraţiunile interioare, iar corpurile de iluminat alese şi mobilierul au fost selectate tot pentru a se potrivi stilului.

În exterior, după ce au fost refăcute geamurile şi uşile, clădirea a fost zugrăvită în alb, aşa cum era la începutul secolului XX.

Proiectul a fost coordonat de criticul de artă Ramona Novicov, totodată cadru didactic la specializarea Arhitectură a Universităţii orădene şi un specialist în curentul Art Nouveau, şi prorectorul Marcela Prada. „Am mers pe două planuri. Întâi, să respectăm valorile trecutului. Tot ce a fost original, fiecare bucăţică de sobă găsită în subsol, fiecare stucatură găsită, totul a fost pus deoparte şi reintegrat în context. Apoi, ne-am gândit să respectăm atmosfera istorică. Astfel, pe duşumea, ne-am inspirat din modelul pe care însuşi Vágo le-a folosit în clădirea alăturată”, a declarat Novicov, miercuri, cu prilejul prezentării imobilului pentru jurnaliştii orădeni.

Obiectele originale găsite în clădire şi care nu au mai putut fi folosite, precum bucăţi din sobele de teracotă, vor fi puse într-o vitrină, la parterul clădirii, astfel încât să poată fi studiate de studenţii curioşi.

Universitatea din Oradea

Cum i-ar fi plăcut lui Vágo?

Clădirea va avea acum mai multe funcţii. „La parter, va fi biroul Societăţii Antreprenoriale Studenţeşti, Biroul de Relaţii Internaţionale, Biroul de Comunicare, iar la etajul 1 sala de şedinţe a Consiliului de Administraţie şi o sală mică pentru susţineri de teze de doctorat în formaţiuni mai mici, susţineri de abilitare, ceremonii de Doctor Honoris Causa mai restrânse”, a declarat rectorul Constantin Bungău.

Sala cea mare (foto), dedicată şedinţelor, a fost zugrăvită într-o culoare verde oliv, „spirituală, răcoroasă, ca să limpezească gândurile”, după cum a explicat Novicov. Specialista a spus că fiecare detaliu din amenajarea clădirii a primit atenţie. „la fiecare alegere ne-am gândit cum i-ar fi plăcut lui József Vágo să vadă. Mesele, scaunele, tapiţeria, totul a fost gândit în spiritul acestui Seccesion vienez”, a spus ea.

sala de şedinţe UO

Terasa clădirii, unde se spune că se relaxa comandantul Şcolii de Jandarmi fumând trabucuri şi bând coniac, va fi decorată cu felurite plante, de îndată ce vremea va permite.

Clădirea are un sistem de încălzire bazat pe schimbătoare de căldură de la apa geotermală. La vară, în ţevile mascate din pardoseală va fi băgată apă rece, pentru răcorirea încăperilor.

Cu acest prilej, Bungău şi Novicov au anunţat că Universitatea din Oradea a aderat la Reţeaua Art Nouveau, un circuit internaţional al oraşelor şi complexurilor care au clădiri în acest curent. Din reţea face parte, de câţiva ani, şi Oradea, un oraş care atrage turişti din toată lumea tocmai pentru că are tot mai multe clădiri Art Nouveau reabilitate.

Ansamblul de clădiri din campusul Universităţii din Oradea au fost construite la începutul secolului XX, pentru a servi ca Şcoală de Jandarmi.

Citeşte pe această temă articolul"Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
decalog
Nici nu mă așteptam mai mult de la doamna visătoare mereu, în fond cine cunoaște știe că a făcut echipă cu Miki Vieru (cum l-o fi prins sobru doar dânsa știe) să născocească povești despre Parc.
Postat 20 Februarie 2020, 12:54 de oradeaveche
imparatul e gol!
Studiata atent cladirea nu pare sa prezinte mai nimic din caracteristicile arhitecturale anuntate. Pare cel mult sa se incadreze in "Art-Novicov", poate in Stilul "Prada-Vuiton" sau cel mult sa fie de tipul "Barney-Bedrock"! Mai aflam stirea ca trioul susnumit a atins performanta de a afla ce gandea arhitectul cladirii, ca acestia au inteles cum i-ar fi placut Jandarmului-sef sa traga din trabuc, sa inghita coniac si sa calareasca ceva... In privinta resturilor de teracota, soarta lor putea fi mai buna decat sa fie insirate pe un pervaz, iar mobilierul cel nou arata mai mult a stil Bucea-Jysk decat orice urma de Art-Nouveau! O renovare modesta, neprofesionista, care ne este prezentata pe post de reusita! Jenant...
Postat 20 Februarie 2020, 12:37 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON